Vernietigend
Nieuws

Vernietigend

Administrator 21 februari 2019, 00:00
Vernietigend

Woensdagochtend, het Radio 1 Journaal: Een achtste parlementslid van Labour is uit de partij gestapt om dezelfde reden als zeven anderen dat eerder deden: antisemitisme binnen de partij.

Daarna een verslag uit Parijs waar werd gedemonstreerd tegen opkomend antisemitisme. Een hoogleraar uit Leuven legt uit hoe diep die haat zit ingebakken in de Franse maatschappij en hoe dat gif verder wordt verspreid door de Noord-Afrikaanse immigranten.

Antisemitisme onderwerp van twee hoofditems; als er nog mensen zijn die denken dat er niets aan de hand is en dat Joden in Europa niet meer dan hysterisch reageren, zou dit toch een wake-up call moeten zijn.

Maar nee, een paar dagen geleden heeft GroenLinks zich geschaard achter de doelstellingen van de bdsbeweging. GroenLinks, een van de partijen met een negatieve tunnelvisie op één landje in het Midden-Oosten. Wie zich een beetje heeft ingelezen, weet dat de bdsbeweging vernietiging van de Joodse staat voorstaat. Dat wordt niet bij alle aangesloten organisaties met zoveel woorden gezegd, maar alleen de eis al dat alle nazaten van Palestijnse vluchtelingen vanaf 1948 zouden moeten kunnen terugkeren naar het huis binnen de groene lijn van 67, waar (over)grootvader of (over) grootmoeder ooit woonde, is daar de facto het gevolg van. Alsof ze nog in het sprookje geloven dat deze twee volken daarna nog lang en gelukkig zullen (samen)leven. Even los van het feit dat de Westbank in de ogen van bds en dus ook GroenLinks ‘Jodenloos’ moet worden.

Een aantal jaren geleden was ik te gast bij GroenLinks-jongerenorganisatie Dwars, die een hele dag aan het Midden-Oosten wijdde. Ik ontmoette daar een roomblanke mengeling van neomarxisten, milieuactivisten en verrassend veel jongeren van gereformeerden huize. Waren gereformeerden tijdens de Shoa oververtegenwoordigd binnen het verzet, nu bleken hun achterkleinkinderen ernstige twijfels te hebben over het bestaansrecht van de Joodse staat. Je hoort dat geluid ook steeds vaker binnen de protestantschristelijke kerken.

Ik kreeg het gevoel dat er bij deze jongeren onderhuids de gedachte broeide dat ze wel solidair wilden zijn met slachtoffer-Joden, maar moeite hadden met zelfbewuste, autonome Joden. Recht op zelfbeschikking als volk? Joden vormden toch alleen maar een geloof? En een geloof had toch geen land nodig? Het concept ‘volk’ was totaal nieuw voor ze. Nee, dan de Palestijnen. Die waren een volk. In ieder geval is GroenLinks afgelopen weekend achter de vernietiging van de Joodse staat gaan staan, want dat zou de consequentie zijn als hun doelstellingen worden uitgevoerd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking