Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Volkskrant plaatst opnieuw ranzige cartoon Collignon

Redactie 28 november 2019, 14:53
Volkskrant plaatst opnieuw ranzige cartoon Collignon

De Volkskrant heeft vandaag opnieuw een onsmakelijke cartoon van Jos Collignon geplaatst die veel verontwaardiging heeft veroorzaakt.

Op de cartoon staan Jeremy Corbyn, de voorman van de Britse Labour-partij, en de Israëlische premier Netanyahu. De premier staat bij een stapel stenen met het opschrift ‘beschuldigingen van antisemitisme’. In zijn hand heeft Netanyahu een van de stenen vast, schijnbaar klaar om deze naar Corbyn te werpen. In zijn andere hand heeft de premier zijn dagvaardingen, refererend aan het feit dat Netanyahu in staat van beschuldiging is gesteld en zal worden vervolgd voor corruptie. Corbyn spreekt Netanyahu waarschuwend toe met de tekst ‘Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen’, een uitspraak van Jezus.

Collignon lijkt met zijn cartoon te willen zeggen dat de kritiek op antisemitisme binnen Labour en van Corbyn onterecht is, omdat Netanyahu is aangeklaagd voor corruptie. Daarmee voorbijgaand aan het feit dat de Brits-Joodse gemeenschap zich al lange tijd ernstig zorgen maakt over het antisemitisme binnen Labour. Meerdere prominente en minder prominente Joodse én niet-Joodse Labour-leden verlieten de partij vanwege de toenemende Jodenhaat, waartegen Corbyn niets doet. Daarbij startte de officiële anti-discriminatie-commissie van de Britse overheid een onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. De Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis sprak zich twee dagen geleden nog uit tegen Corbyn, volgens de rabbijn staat de Labourleider toe dat ‘het gif van antisemitisme’ zich binnen de partij kan uitbreiden.

Ook de cijfers liegen er niet om: uit onderzoek van de Brits-Joodse krant Jewish News blijkt dat 87% van de respondenten Corbyn ziet als antisemitisch. Bijna de helft van de deelnemers, 47%, zegt te overwegen te emigreren zodra Corbyn premier zou worden.

Het gaat de critici die zich tegen de cartoon van Collignon keren niet om het feit dat de tekenaar Netanyahu belachelijk maakt, maar de grote onrust over Labour bagatelliseert. Dat hij daarvoor ook nog eens een tekst van Jezus gebruikt, alsof Corbyn ‘de messias’ zou zijn, ligt bij vele Joodse Nederlanders extra gevoelig.

Het is niet de eerste keer dat Collignon zich de woede van de Joodse gemeenschap op de hals haalt. De cartoonist loopt vaker langs het randje als het om antisemitisme gaat. Het CIDI heeft naar aanleiding van de tekening een brief gestuurd naar de redactie van de Volkskrant.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (5)
Louisa 29 november 2019, 10:47
Ach ja. De Volkskrant. Sinds jaar en dag "kritisch" als het gaat om Joden en Israël en het tegengestelde als het gaat om Moslims en Moslimlanden. Maar het is de krant van "het volk" en een groot deel van het lezerspubliek van deze krant bestaat uit links deugvolk.. Gut Sjabbes !
Michael Jacobs 01 december 2019, 21:50
Jeremy Corbyn en Jos Collignon hebben niet alleen hun initialen met elkaar gemeen. Allebei ontkennen zij hun antisemitische vooroordeel, waardoor zij het bevestigen.
Nico Degen 04 december 2019, 11:10
Jeremy Corbijn en Jos Collignon hebben in Engeland gedurende de tweede wereldoorlog geen vervolging van joden meegemaakt. Wellicht zien deze twee dit als een gemiste kans en wensen een voedingsbodem te creëren.
Valentijn 30 mei 2020, 22:07
Ik had deze nog niet eerder gezien. LOL Hij schuurt aan 2 kanten en is daarom zo goed
Jamin 05 november 2022, 11:23
Beiden zijn kritisch op Israël en het zionisme. Israël is aangemerkt als apartheidsstaat en kritiek op haar moorddadige karakter is geen antisemitisme. Wanneer houden jullie op met deze onzin. Het leed van de joden is niet erger dan het leed van de Palestijnen
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *