Voor de rechter
Binnenland

Voor de rechter

Redactie 15 november 2013, 00:00
Voor de rechter
Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam

Bestuursleden van het Joods Marokkaans Netwerk (JMNA) proberen via een kort geding hun boekhouding, in handen van de vertrokken penningmeester, terug te krijgen.  

Hé Sabi, heb je de stukken bij je?” grapt JMNA-voorzitter Harry van den Bergh, terwijl Sabi El Moussaoui, de voormalig penningmeester van het JMNA, zich meldt bij de balie van het gerechtshof in Amsterdam. Hij kijkt om en glimlacht: „Nee, nee,” antwoord hij met zwaaiende handen. Het vriendelijk ogende tafereel zou geen voorbode blijken voor de rest van de middag. De twee zouden hard botsen voor de neus van de voorzieningenrechter. Het JMNA is al bijna een jaar verscheurd door interne conflicten. Aan de ene kant staan de zittende bestuursleden Harry van den Bergh, Erwin Brugmans en Mostafa Hilali. Zij willen graag een doorstart van hun geliefde stichting, die een brug moet slaan tussen Joden en Marokkanen. Recht tegenover hen staan de dit jaar opgestapte penningmeester Sabi El Moussaoui, de opgestapte co-voorzitter Karima Belhaj en de opgestapte secretaris Manja Ressler. Zij weigeren de administratie van het JMNA over te dragen zolang hun aftreden nog niet op door hen beoogde wijze is afgewikkeld. Na een mislukt tussenkomen van de Amsterdamse wethouder van Es in maart 2013 om de zaak af te handelen, na talloze mislukte afspraken met penningmeester El Moussaoui om de administratie in handen te krijgen, zagen de drie bestuursleden maar één oplossing: een kort geding.

Zitting 

De bom barstte eind vorig jaar. Een verschil in ‘bestuurlijke normen’ creëerde een onoverbrugbare vertrouwensbreuk, zo luidde het cryptische commentaar van Van den Bergh, twee weken geleden in het NIW. Maar wat is de achtergrond van deze animositeit? Daar kon zelfs de advocaat van de drie zittende bestuursleden tijdens de zitting geen antwoord op geven. Feit is dat beide partijen niet meer door één deur kunnen, dat het JMNA al sinds eind vorig jaar geen evenement meer heeft georganiseerd, en dat de gemeente Amsterdam nog steeds geen verantwoording heeft gekregen voor de subsidiegelden van 2012, zo’n 20.000 euro. „Er wordt ons onrecht aangedaan,” sprak de felle oud-secretaris Ressler in de rechtszaal. „Alsof wij iets verkeerd doen.” Volgens de advocaat van de opgestapte bestuursleden is de oplossing simpel. Er moet een overdrachtsvergadering komen waar het aftreden van de drie bestuursleden wordt afgewikkeld – inclusief afscheidsfeestje en rondschrijven – zodat zij op een waardige manier het JMNA kunnen verlaten. Bovendien, zo onthulde de advocaat, staat er voor 6 december een gesprek gepland met burgemeester Van der Laan en wethouder van Es. Zij zouden een bemiddelende rol kunnen gaan spelen. Voor de zittende bestuursleden Van den Bergh, Brugmans en Hilali gaat het maar om één ding: de administratie in handen krijgen. Ondanks verwoede pogingen in maart, mei en juni 2013, gaven de afgetreden bestuursleden niet thuis. „Ik wil gewoon inzicht hebben. Sabi heeft er een zooitje van gemaakt,” zei Van den Bergh met luide stem tegen de rechter. „Ik heb zelf rekeningen moeten voorschieten, omdat hij ze weigerde te betalen. En dat terwijl wij iemand hadden ingehuurd die zichzelf in het levensonderhoud moest voorzien van dat geld.” „Harry heeft alle facturen allang gezien,” antwoordde Belhaj geïrriteerd. „Hij wordt overal bij betrokken.” Van den Bergh kon het niet laten om haar te interrumperen „Kletskoek, kletskoek,” klonk het vanaf de andere kant. Uiteindelijk stelde de voorzieningenrechter voor de zitting te schorsen tot na het gesprek met de burgemeester. Hij eiste wel dat penningmeester El Moussaoui voor woensdag 13 november, 18.00 uur een kopie van de gehele administratie zou overdragen aan de advocaat van het JMNA bestuur. „Ik wil bestuurlijk Amsterdam de mogelijkheid geven om hiernaar te kijken,” zo luidde zijn oordeel. Beide kampen gingen hiermee akkoord. Het kort geding wordt op maandagochtend 16 december vervolgd

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking