Het was een van de meest Israëlvijandige moties van de afgelopen jaren. Niet zo gek als je bedenkt wie erachter zat: Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid namens Denk. Een motie die, als je hem langs de meetlat van de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance legt, tegen antisemitisme aan schuurt. Die definitie werd vorig jaar nog met overweldigende meerderheid door de Kamer omarmd.
De motie van Kuzu, de man die premier Benjamin Netanyahu de hand weigert, maar wel verscheen op de conferentie van zijn Hamasvrienden in Rotterdam in 2017, was een voorbeeld van de soort haat waardoor sommige Nederlandse parlementariërs zich laten verblinden als de Joodse staat in het geding is. “Israël krijgt het zelfs voor elkaar de Palestijnen te discrimineren als het gaat om de volksgezondheid,” schrijft Kuzu in zijn motie, die de Nederlandse regering oproept het Israëlische vaccinatiebeleid te hekelen, en de Joodse staat te dwingen Palestijnen te vaccineren.
Een bizarre tekst. Los van de juridische vraag wie in de Palestijnse gebieden verantwoordelijk is voor de volksgezondheid – volgens de Palestijnse Autoriteit: zijzelf – lijkt de motie vooral bedoeld om het succesvolle vaccinatiebeleid van de regering in Jeruzalem in een kwaad daglicht te stellen. Gaat het daarom? Immers, uit een enquête van Nieuwsuur bleek dinsdagavond dat van de linkse partijen zich onder PvdD-stemmers een onevenredig groot aantal bevindt dat zich niet wil laten vaccineren (ruim een op de vijf, bij de GroenLinksstemmers is dat een op de tien).
Vegetariërs en veganisten
Kuzu’s motie haalde het niet, maar kreeg toch nog 41 stemmen. Dit kwam vooral doordat D66 vóór stemde, een ‘fout’ waarvan buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma het NIW inmiddels heeft verzekerd dat deze snel hersteld zal worden. De overige stemmen kwamen van – uiteraard – Denk, van de SP – waar vertrekkend Kamerlid Sadet Karabulut geen gelegenheid onbenut laat haar afkeer van de Joodse staat te ventileren – en van … de Partij voor de Dieren. Ook het van die partij afgesplitste Kamerlid Femke Merel Van Kooten stemde voor de motie.
Zou je niet juist van dierenliefhebbers en vechters voor een beter klimaat een pro-Israëlische opstelling verwachten? Immers, de Joodse staat excelleert in het ontwikkelen van technologie die bijdraagt aan een beter milieu, duurzaamheid en bestrijding van klimaatverandering. Het is niet onlogisch dat de Partij voor de Dieren een afkeer heeft van de sjechita, maar ook dan is overdreven sympathie voor de Palestijnen merkwaardig: moslims kennen immers hun eigen rituele slacht. Bovendien loopt Israël mijlenver voor op zijn buurlanden – inclusief de ‘staat Palestina’ die ook de PvdD zo gretig wil erkennen – als het gaat om de rechten van dieren. En ten slotte: Israël is een van de landen met de meeste vegetariërs en veganisten. Tel Aviv wordt in dat opzicht als een van de mondiale hoofdsteden gezien – iets wat de Partij voor de Dieren toch zou moeten aanspreken.
Bizarre motie
Een nadere analyse van het stemgedrag van de PvdD-fractie in de Tweede Kamer leert dat zij praktisch altijd met Denk en de SP meestemt als Israël in het geding is. Bizarre moties als die van Kuzu krijgen steun, pro-Israëlmoties keurt de fractie af. De PvdD is een van de laatste drie partijen die tegen de IHRA-antisemitismedefinitie blijven ageren.
Daarmee komen we op het snijvlak van antizionisme en Jodenhaat. Welk belang heeft een partij die zich inzet voor dierenrechten bij het saboteren van de strijd tegen antisemitisme? De PvdD-fractie stemde tegen het instellen van speciale eenheden van het Openbaar Ministerie belast met de vervolging van antisemitisme, maar stemde vóór een motie van Denk-voorman Farid Azarkan over het bestrijden van islamofobie. Nog vreemder: de Partij voor de Dieren is ertegen dat leerlingen op scholen meer in contact komen met Joodse cultuur en geschiedenis om zo antisemitisme al op jonge leeftijd de kop in te drukken (een motie van SGP’er Roelof Bisschop in 2019). Rechten van een bepaalde minderheid, Joden, lijkt de PvdD minder hoog in het vaandel te dragen dan die van vriendelijke viervoeters.
Volgende week vindt u in het NIW een overzicht van alle partijen en hun standpunten over jodendom, antisemitisme en Israël.