‘Waar blijven wij?’
Binnenland

‘Waar blijven wij?’

Administrator 24 november 2011, 00:00
‘Waar blijven wij?’

Het project begraafplaats Zeeburg loopt op rolletjes, of toch niet? Organisator Jaap Meijers is teleurgesteld, en wel in de Joodse gemeenschap. Afgelopen weekend was het opnieuw een drukte van belang op de begraafplaats Zeeburg waar Joodse en Marokkaanse jongeren gezamenlijk werken aan een stevige opknapbeurt. De resultaten zijn na dit derde van de in totaal zes weekenden al goed te zien. De begraafplaats ondergaat een ware metamorfose. Diverse hoogwaardigheidsbekleders komen de plek op zondagmorgen bezoeken om zelf getuige te zijn van de vorderingen. Zo was afgelopen zondag de Amsterdamse wethouder Van Es eregast. Klinkt allemaal prachtig, zou je zeggen. Maar niets is minder waar volgens organisator Jaap Meijers.
Hij is hevig teleurgesteld in de opkomst onder Joodse jongeren: „Ze komen, een paar goeden nagelaten, gewoon niet opdagen. We hebben wat jongeren van Haboniem gezien, en van de LJG, Birthright en Bne Akiwa, maar waar de Marokkaanse jeugd iedere zondag rijk vertegenwoordigd is, laten de Joodse jongeren het over het algemeen gewoon afweten. Ze zijn er niet en wij als organisatie staan met een mond vol tanden.” Tijdens een oproepronde die historicus Bart Wallet en Ephraïm Goldstoff deden langs bijvoorbeeld Joodse scholen, gingen toch echt diverse handen omhoog van jongeren die toezegden mee te werken aan dit unieke project. „En de kinderen van de raadsleden van de NIHS gaven het goede voorbeeld. Zo heb ik de zoon van Chanan Herzberger hier twee zondagen aan het werk gezien. Hulde! Maar de ‘Joodse’ opkomst is verder uiterst mager. Ik snap er niets van. We weten toch allemaal dat jodendom niet alleen gaat om lernen, maar vooral ook om hoe je je opstelt in intermenselijke relaties? Daarbij komt: een volk dat niet voor z’n doden kan zorgen, kan ook niet voor zijn toekomst zorgen. Ik word van deze opkomst verre van vrolijk.”
Vandaar nogmaals deze oproep. Je vindt de begraafplaats aan de Valentijnkade in Amsterdam en de bijeenkomst is op zondag van 10 tot 2 uur ’s middags. Neem je hem ter harte? Bel dan met Ephraïm Goldstoff: 06-53 47 82 56.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking