Het manipuleren van beelden vormt sinds jaar en dag een vast onderdeel van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Sommige gevallen werden berucht. Momenteel wordt er detectiesoftware ontwikkeld.
Eind januari scoorde de sociale website Facebook weer eens een hit. Ene Wesley Muahammad plaatste een foto waarop te zien was hoe een soldaat of gewapende man zijn wapen richtte op een jong meisje, terwijl hij zijn rechtervoet nonchalant op haar borst zette.
Vlakbij zat een hurkende vrouw met een hoofddoek (haar moeder?), schijnbaar volledig in de war, met een gebaar van wanhoop en verbijstering toe te kijken. Volgens Muahammad was dit een Israëlische soldaat, en de foto verspreidde zich met de snelheid van, wel, een digitaal virus.
Maar het internet heeft een januskop: misverstanden en leugens zaaien pijlsnel uit, maar ook kritische geesten kijken mee. De Algerijnse blogger Omar Dakhane plaatste op de pagina van Muahammad een verwijzing naar zijn eigen blog met informatie over de aard en herkomst van de foto: het uniform van de soldaat was niet van de IDF, die bovendien geen AK ’47 gebruikt, dus dit kon geen Israëlische soldaat zijn. Hij leverde op zijn blog meteen de originele foto aan ter vergelijking. In het oorspronkelijke beeld – waarvan Muahammad één stuk had uitvergroot – zien we op de achtergrond een groep mensen rustig bijeen staan, de meesten opvallend genoeg kijkend naar iets anders dan de ‘martelscène’ op de voorgrond. „Deze foto werd in Bahrein genomen in 2009, tijdens straattheater,” schreef Dakhane, een festiviteit waarbij kennelijk ook een antizionistisch aardigheidje was geënsceneerd. Op andere foto’s, kort daarvoor genomen, is de ‘moeder’ ineens niet meer wanhopig maar kijkt ze de andere kant op, alsof ze wacht op regieaanwijzingen. Nadat Dakhane zijn ontmaskerende mededelingen had geplaatst kreeg hij binnen tien minuten honderd ‘likes’ en de ontmaskerde bedrieger Muahammad, wie het ook was, haalde de foto meteen van zijn pagina. Maar het virus had zich alweer verspreid.
Leert de wereld iets van dit soort ontmaskeringen? Bedrog komt overal voor, en het wordt vaak aan de kaak gesteld. Maar onder het Ha’aretz-bericht over deze zaak, op 1 februari, staat meteen de typerende reactie van een Palestijnse reaguurder: ‘One fake pic doesn’t make Israel innocent or clean its hands of its crimes. Nice try Israel is still a apartied racists baby killer state’ – schuldig zijn de Israëli’s sowieso.
Onsmakelijk
Op 10 maart was het weer raak: Khulood Badawi verspreidde via Twitpic een onsmakelijke foto van een Palestijns meisje dat bij de recente Israëlische vergeldingsacties boven de Gazastrook zou zijn gedood. De tekst meldde dramatisch: ‘Another child killed by #Israel. Another father carrying his child to the grave in #Gaza pic.twitter.com’ enz. Klinkklare leugens, zo blijkt. Mediawaakhond Israelreporting vond uit dat de foto al uit 2006 dateert en dat het meisje was gedood bij een verkeersongeluk – vintage Pallywood. Badawi werkt nota bene voor een onderdeel van de VN als ‘informatie- en mediacoördinator’. Een fi jne voorlichtster! De Israëlische Verenigde Naties-ambassadeur Ron Prosor heeft van de Verenigde Naties geëist dat Badawi wordt ontslagen. De kwestie loopt nog.
Lees de rest van dit artikel in het NIW nr. 44