Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Wat zou jij doen?

Esther Voet 20 april 2023, 14:00
Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? Als er een roedel antisemitische belagers op je af kwam, ‘Jahoed, Jahoed’ en ‘Ik maak je dood’ schreeuwend? Wat zou jij doen? Als je tijdens Pesach terugloopt van sjoel en een vader en zoon op je afkomen die eisen dat je ‘Free Palestine’ roept?

Wat zou jij als Jood doen? Duiken? Of strijdend je recht halen bij instanties, hoe onwelwillend die eventueel ook zijn? Wat zou jij als politiefunctionaris doen? Als je de boel een beetje bij elkaar wil houden en het wellicht in jouw ogen het gemakkelijkst is je ogen maar te sluiten? 

Wat zou jij doen als schooldirecteur? Laat je het maar een beetje lopen of grijp je ferm in omdat jouw school voor alle leerlingen een veilige omgeving moet zijn? Of is de angst van discriminatie te worden beschuldigd groter? En als burgemeester van Brunssum of Maastricht? Zou je ferm handelen, in gesprek gaan met zo’n school en pal staan voor het behoud en de veiligheid van die paar Joden in je gemeente? Of zou je dit dilemma liever aan je neus voorbij laten gaan zodat je je nek niet hoeft uit te steken?

Wat zou jij als Jood doen? Duiken? Of strijdend je recht halen?

Wat zou jij doen, als beleidsmaker? Die ‘vluchtelingen’ laat binnenkomen van wie je best weet dat ze niet bepaald allemaal even Joodvriendelijk zijn en terwijl je wel door hebt dat in eigen gelederen over die vijandige uitingen liever de schouders worden opgehaald, of erger?

Wat zou jij doen, regering? Wanneer je weet dat een kleine minderheid steeds meer onder druk komt te staan, maar ach, het is maar een heel kleine minderheid, niet relevant voor het electoraat? Als uit AIVD-rapporten blijkt dat die straatdreiging niet alleen van islamitische jongeren er is, maar ook nog eens uit rechts-extremistische hoek komt? Die samen een antisemitische kongsi aangaan?

Wat zou jij hebben gedaan? Het is een vraag die in deze herdenkingsdagen veelvuldig wordt gesteld. Het enige, eerlijke antwoord is: je weet het niet. Niet zeker. De dreiging van toen was veel groter dan die van nu. Niet met elkaar te vergelijken. Des te meer reden om juist nu te handelen, nu we ons die vraag over een veel kleiner dilemma hoeven te stellen. Om te handelen zodat de toekomst van die kleine minderheid niet een uitstervende wordt. 

En daarvoor is ieder mens, iedere vertegenwoordiger van iedere instantie van klein tot groot, van lokaal tot landelijk, verantwoordelijk. 

Moedigen, er staat jullie heel wat te doen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (4)
tiki 21 april 2023, 07:46
Wat jij zou doen? Dat moet iedereen zelf uitmaken, maar vooral ophouden jezelf voor de gek te houden. Joden zijn niet alleen een minderheid, maar niet meer dan een getolereerde minderheid waar opnieuw niemand een poot voor zal uitsteken, ondanks alle mooie woorden & holle speeches. Joden in Nederland (net als in EU/US) zijn geen burgers, maar JOODSE mede burgers en dat is een wereld van verschil. We moeten beseffen/accepteren dat het NL paspoort, net als in 1940, in 2023 aan Joden opnieuw géén bescherming bied. Het onzichtbare pact tussen (ultra) rechtse Jodenhaters, (ultra) linkse Israel haters & Islamisten die allebei/iedereen haten, spreekt duideljk taal. Palestijnen zijn het excuus & 'from the river to the sea' het codewoord. De ogen hiervoor sluiten is dom & naief. Het énige eerlijke antwoord 'ik weet het niet? Nou, ik wel. Het énige adequate antwoord is koffers pakken en naar Israel verhuizen, want het énige verschil tussen 1940 & 2023 is de datum en wat begint met de Joden blijft niet bij de Joden. Dit betekent lering trekken uit het verleden en accepteren dat de 'gouden eeuw' in Nederland, Europa & VS, zeker voor Joden, is beëindigd. Laat Nederland haar 'nieuwe burgers' en ga wonen in het Joodse land, waar je als Jood nooit moet bukken, maar alle middelen krijgt om te strijden!
Bas Fortuin 21 april 2023, 08:35
Beste Mw. Esther Voet: Dreigen, bedreigingen richting Joden en Andersdenkenden, de kranten staan er dagelijks vol van. Wat die DREIGERS vergeten: God in de hemel noteert het allemaal. Spreuken 1. Ik vond vijf uitspraken over DREIGEN in "Het Boek": Job 26:11 Als Hij [JHWH] gaat dreigen, wankelen de pijlers van de hemel, geschrokken door zijn toorn. Zie ook Openbaring 16. Psalm 17:9... Want de ongelovigen willen mij de baas worden en mijn aartsvijanden dreigen mij in te sluiten. Psalm 18:16 Door uw dreigen, HERE, kwamen de rivierbeddingen bloot te liggen en zag men de fundamenten van de aarde. Psalm 25:8... De HERE is goed en graag bereid hun die dreigen te verdwalen, de juiste weg te tonen. Handelingen 4:29... Kijk, Here, hoe zij dreigen! Geef uw knechten vrijmoedigheid Uw Woord te spreken. Welk Woord? Jesaja 60... Israël zal samen met zijn Machtige God zegevieren en tot HOOFD der volken worden! Bedreigingen van God-haters zullen dan voor altoos tot een ver verleden behoren. Psalm 109.
Baruch 21 april 2023, 12:38
Ik ben vorige week door mijn buurman nog uitgemaakt voor, en ik citeer;’ Je bent gewoon een Jood, een vuile Jood’. Nou heeft inmiddels iets naars, echter dit heeft hij in de afgelopen 40 jaar eeder gedaan. Nu aangifte gedaan bij de politie en het CIDI. Wat ook niet meehelpt is de onderlinge verdeeldheid binnen Joods Nederland. Orthodox, liberaal, reconstructies etc. Jij mag wel in mijn club en jij wordt niet ‘erkend’??? Eenheid maakt macht weet je nog………
tiki 25 april 2023, 07:41
Baruch...uw buurman heeft gewoon gezegd wat de meeste "Medelanders" denken. Men is de schaamte van 1945 voorbij en de gedachte is in 2023 gelegitimeerd. Was het eerst nog...'wij zijn niet tegen Israel maar alléén tegen de regering van Israel", "Anti Zionisme = Racisme" (VN Durban anti Israel haatfeest), "Israel Apartheid staat vol kindermoordenaars & onderdrukkers....to "vuile Joden is maar een kleine stap voor al deze democratische moralisten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *