Weer Jodenhaat bij Feyenoordviering
Nieuws

Weer Jodenhaat bij Feyenoordviering

Redactie 15 mei 2023, 11:34
Weer Jodenhaat bij Feyenoordviering

Bij de kampioensviering van Feyenoord in Rotterdam waren gisteren opnieuw antisemitische leuzen te horen. Op socialmediaplatform Twitter gaat een video rond van een grote groep Feyenoordsupporters die ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ scanderen.

Begin april ging het ook al mis toen dezelfde leus door tientallen supporters werd gescandeerd net buiten het Feyenoordstadion. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz noemde dat toen ‘echt verschrikkelijk’. Verschillende (oud-)politici spraken hun afschuw uit en het Openbaar Ministerie kondigde aan de ‘schokkende’ spreekkoren te zullen onderzoeken.

Nauwelijks een maand later is het dus weer mis. Dat is weinig verwonderlijk: ondanks het vaak binnen Feyenoordkringen gehoorde excuus dat Jodenhaat slechts onder een handjevol fans leeft, doken er verschillende filmpjes op vanuit het stadion waarin geen fans te vinden waren die zich tegen de spreekkoren uitspraken. Integendeel, het antisemitisme leek gedeeld te worden door vrijwel alle gefilmde supporters.

Een ander veel gehoord argument van apologeten is dat de antisemitische spreekkoren worden uitgelokt door de Ajax-aanhang die zich als ‘Joden’ presenteert. Blijkbaar rechtvaardigt dat volgens veel haters van de club spreekkoren over terrorisme en de Holocaust.

Vorige week werden 154 aanhangers van AZ uit Alkmaar aangehouden nadat ook zij antisemitische liederen hadden gezongen. Of de Rotterdamse politie gisteren ingreep tegen het anti-Joodse racisme onder de supporters is niet bekend. Vanmiddag vindt op de Coolsingel in de Maasstad de huldiging van Eredivisiekampioen Feyenoord plaats. Gevreesd wordt dat zich ook daar antisemitische incidenten zullen voordoen. Ook wordt gevreesd voor andere ongeregeldheden zoals geweld tegen de politie, vandalisme en plunderingen. Dat gebeurde bij het laatste kampioenfeest van Feyenoord in 2017 ook.

https://twitter.com/BobHGL/status/1657799135020417024

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking