Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Weer Jodenhaat bij Feyenoordviering

Redactie 15 mei 2023, 11:34
Weer Jodenhaat bij Feyenoordviering

Bij de kampioensviering van Feyenoord in Rotterdam waren gisteren opnieuw antisemitische leuzen te horen. Op socialmediaplatform Twitter gaat een video rond van een grote groep Feyenoordsupporters die ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ scanderen.

Begin april ging het ook al mis toen dezelfde leus door tientallen supporters werd gescandeerd net buiten het Feyenoordstadion. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz noemde dat toen ‘echt verschrikkelijk’. Verschillende (oud-)politici spraken hun afschuw uit en het Openbaar Ministerie kondigde aan de ‘schokkende’ spreekkoren te zullen onderzoeken.

Nauwelijks een maand later is het dus weer mis. Dat is weinig verwonderlijk: ondanks het vaak binnen Feyenoordkringen gehoorde excuus dat Jodenhaat slechts onder een handjevol fans leeft, doken er verschillende filmpjes op vanuit het stadion waarin geen fans te vinden waren die zich tegen de spreekkoren uitspraken. Integendeel, het antisemitisme leek gedeeld te worden door vrijwel alle gefilmde supporters.

Een ander veel gehoord argument van apologeten is dat de antisemitische spreekkoren worden uitgelokt door de Ajax-aanhang die zich als ‘Joden’ presenteert. Blijkbaar rechtvaardigt dat volgens veel haters van de club spreekkoren over terrorisme en de Holocaust.

Vorige week werden 154 aanhangers van AZ uit Alkmaar aangehouden nadat ook zij antisemitische liederen hadden gezongen. Of de Rotterdamse politie gisteren ingreep tegen het anti-Joodse racisme onder de supporters is niet bekend. Vanmiddag vindt op de Coolsingel in de Maasstad de huldiging van Eredivisiekampioen Feyenoord plaats. Gevreesd wordt dat zich ook daar antisemitische incidenten zullen voordoen. Ook wordt gevreesd voor andere ongeregeldheden zoals geweld tegen de politie, vandalisme en plunderingen. Dat gebeurde bij het laatste kampioenfeest van Feyenoord in 2017 ook.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 15 mei 2023, 15:12
Een voetbal feestje zonder antisemitische zangkoren is een dag niet geleefd. Geef het klootjes volk voetbal & Jodenhaat en ze hebben weer een heerlijke dag gehad......tot ze zelf "slachtoffer" worden van haat tegen hen gericht......alleen is het dan "nodeloos geweld" of onacceptabel. We begrijpen natuurlijk alllang dat de neerwaartse spiraal niet meer te stoppen is want *wat begint met de Joden eindigt niet met de Joden!
Bas Fortuin 15 mei 2023, 21:41
Moslims beweren dat de Islam verdraagzaam en tolerant is jegens andersdenkenden/andersgelovigen? Is dat wel zo? Zien we dat dan in de stadions? Er is veel werk aan de winkel voor Imams om die goede regels aan jeugdigen bekent te maken. Misschien behoren die antisemitische zangkoren in Stadions dan spoedig tot het verleden! Misschien staat ook De Koran wel ter discussie, want die leert moslims betreffende een dialoog met Joden en Christenen: O u gelovigen, verbindt u niet met de joden en de christenen, laten zij zich met elkaar verbinden, wie hen als vrienden beschouwt, wordt als zij, en Allah is geen gids voor de afgedwaalden. [Joden en Christenen] ( Soera 5:56 ) Feit is: Joden en Christenen heb ik nog nooit in Stadions horen scanderen: Hamas, Hamas alle moslims aan het Gas. Werk aan de winkel dus voor voetbaltrainers, journalisten, rabbijnen, predikanten, onderwijzers en vooral de vaders en moeders. Wees aardig/vriendelijk voor uw naaste en leert uw kroost: wat u niet wilt dat u geschiedt...doet dat ook de ander niet. Laat de Leeuw niet in zijn hempie staan! Hand in hand de Kameraden...Jesaja 19:18-25...SHALOM.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *