Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Weerbaarheid in onrustige tijden 

Redactie 26 augustus 2014, 00:00
Weerbaarheid in onrustige tijden 
IDF soldaten beoefenen krav maga. Foto: Flash90

IDF soldaten beoefenen krav maga. Foto: Flash90

Joodse sportclub Maccabi Nederland organiseert samen met de beveiligingsorganisatie Stichting BLEW (Bij leven en welzijn) het eenmalige event Self Defense Day. 

Veel Nederlandse Joden voelen zich op dit moment onveilig. Er is behoefte aan saamhorigheid. Het leek ons een leuk idee om als sporten beveiligingsorganisaties samen in te haken op de actualiteit. Veel Joden maken zich zorgen over het opkomend antisemitisme. Van daaruit ontstond het idee voor Self Defense Day. We zien dit als een goede manier om samen te komen,” aldus David Beesemer van Maccabi Nederland. Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen op Self Defense Day een korte training krijgen in zelfverdediging. De deelnemers zullen niet in één les tot vechtmachines transformeren. „Het zou erg dom en naïef zijn om te denken dat we met een uurtje trainen Bruce Lee’s kunnen maken van de Nederlandse Joden. Met fysiek verzet zijn we kansloos, we zijn maar klein in aantal.” Verder ziet hij het als taak van de overheid om de veiligheid van Joodse burgers te waarborgen. „Wat niet wegneemt dat, als we worden aangevallen, we ons zullen verdedigen.”

Attitude
Wat wel de bedoeling van de training is, is het gevoel van weerbaarheid te versterken en mensen zich beter in hun vel te laten voelen. Zelfverdediging heeft te maken met uitstraling en met mensen, ook verbaal, van je af te houden. „De nadruk ligt op het aannemen van een zelfverzekerde attitude. En als je je fysiek sterk voelt, kun je dat ook beter.” Er wordt aan zelfvertrouwen en weerbaarheid gewerkt. Maar het moet geen schijnveiligheid worden, waardoor deelnemers risico’s gaan nemen in gevaarlijke situaties. Ook de steun van het bij elkaar komen is belangrijk, al is er volgens Beesemer geen reden om bang te zijn, omdat de overheid goede bescherming beidt aan de Joodse onderdanen. Waakzaamheid is volgens hem wel geboden. „Heel veel Joden, inclusief ikzelf, zitten in een rollercoaster. Het ene moment valt het mee, het volgende is er paniek en wil je je koffer pakken. Op een bepaald moment is er angst, maar dan nemen de dagelijkse beslommeringen het weer over.” Maar je bezorgdheid alleen uiten op sociale media – zoals ook hij regelmatig doet – biedt weinig soelaas. Hij ziet meer in constructieve acties als deze. Bovendien wordt het ‘gewoon leuk’.

Vrouwen apart
De lessen bestaan uit effectieve technieken, gebaseerd op krav maga, de bekende Israelische zelfverdedigingsmethode. Er zijn drie verschillende bijeenkomsten achter elkaar. In verband met de intensiteit en de serieuze aard van de training, waarbij flink gesport en gezweet wordt, is er een indeling gemaakt. Eerst trainen mannen van 18 tot en met 40 jaar, daarna van 40 tot en met 120 – met een knipoog naar de Joodse wens om 120 te mogen worden. Vanuit veiligheids- en medische overwegingen is de grens bij 40 gelegd Vrouwen (van alle leeftijden) trainen apart. „Vrouwen en mannen zitten nou eenmaal verschillend in elkaar. Omdat de trainers mannen zijn, kunnen de dames wel oefenen met een mannelijke opponent.” Er zijn al veel aanmeldingen, dus wie mee wil doen, moet snel zijn. De les is gratis, maar aanmelden is verplicht. Beesemer sluit een mogelijk vervolgtraject niet uit: Maccabi geeft al tien jaar les aan tieners van 12 tot 18 jaar, voor een les voor volwassenen is ruimte. Heeft hij nog iets over de trainers te melden? „Die zijn heel ervaren. En bovengemiddeld knap van uiterlijk, natuurlijk. Nog een reden om je aan te melden.”

Self Defense Day, 31 augustus, 14.00: mannen 18 t/m 40, 15.00: mannen 40 t/m 120, 16.00: vrouwen van alle leeftijden. Locatie: Sportcentrum VU, Uilenstede 100, Amsterdam. Info en aanmelden: info@maccabi.nl 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *