Werkelijkheid
Nieuws

Werkelijkheid

Administrator 26 februari 2016, 00:00
Werkelijkheid

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016Iedere keer opnieuw is het bijzonder om in werkelijkheid te zien wat de gevolgen zijn van berichten die we lezen in de krant. Alarmsirenes tijdens gewapende conflicten met bijvoorbeeld Gaza, tonen niet de ontwrichting van het dagelijks leven in Israël.

We kijken hier allang niet meer op wanneer daar weer een steekpartij heeft plaatsgevonden, ergens in Israël. De dader wordt dan geneutraliseerd, neergeschoten of doodgeschoten, wat we terugzien in de koppen: ‘Palestijnen doodgeschoten in Israël’. Je moet echt even het artikel lezen om er vervolgens achter te komen dat vaak heel jonge kinderen (13, 15 jaar) met messen achteloze burgers hebben toegetakeld.

Afgelopen week was ik in Jeruzalem. Het leven gaat er op het eerste gezicht gewoon door. Totdat ik naar de Oude Stad wilde. Voor het eerst in tijden vroeg ik me af: is het daar wel veilig? Uiteindelijk vroeg ik het een taxichauffeur. “Ik zou in ieder geval de Damascuspoort mijden,” antwoordde hij. Er hebben zich bij de Damascuspoort meerdere steekpartijen voorgedaan, vandaar. Dus liep ik even later door de Jaffapoort naar binnen en ging op zoek naar dat Arabische winkeltje waar ik ooit van die prachtige filigrein oorbellen had gekocht. Ik vond het niet meer terug. In het straatje waar hij destijds zat waren zeker tien, elf winkels dicht.

Ik liep terug naar ‘de hoofdstraat’. En toen viel het me op: hoe stil het was op straat. Waar je normaal over de hoofden kunt lopen, zag ik nu een verdwaalde Chinese toerist, een paar nonnen en priesters en wat ander loslopend volk. De verkopers waren veruit in de meerderheid. Ik ging binnen bij een ander vast Arabisch adresje, waar ik uiteindelijk een paar prachtoorbellen vond. “Wat is het stil in de stad,” merkte ik bijna retorisch op. “U bent een van de weinigen die de oude stad binnenkomt,” antwoordde hij terwijl ik nipte van mijn koffie met hel. “Het zijn de steekpartijen, mevrouw. U bent vandaag mijn tweede klant.”

Het was vier uur in de middag. Ik was de tweede klant. Toen ik mijn ervaring later op Facebook deelde, vertelde een in Jeruzalem wonende vriendin dat ze inderdaad nu even niet de oude stad in durft. Kijk, dát zijn de gevolgen in het dagelijks leven van de berichten uit de krant.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking