Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

WHO bijeenkomst over COVID-19 slaat om in veroordeling Israël en Nederland stemt niet tegen.

Redactie 13 november 2020, 11:23
WHO bijeenkomst over COVID-19 slaat om in veroordeling Israël en Nederland stemt niet tegen.

Je zou denken dat de WHO, de World Health Organization, wel iets anders aan zijn hoofd heeft, maar wat bleek? Tijdens een grote bijeenkomst over Covid-19 bleek de WHO een merkwaardige prioriteit tijdens deze pandemie te hebben: de veroordeling van Israël. En Nederland maakte zich ten schande.

Tijdens een grote WHO-bijeenkomst over het coronavirus, met doel om een wereldwijde reactie op het virus te bewerkstelligen, ging het onderwerp al snel over op een be- (lees: ver)oordeling van het handelen van de Joodse staat. Maar liefst vier uur lang werd gesproken over ‘vermeende schending van de gezondheidsrechten van Palestijnen en Syriërs op de Golan’, waar de VN een rapport over had opgesteld. Lieverdjes Venezuela, Iran, Syrië en Noord-Korea spraken uiteraard mee tijdens de sessie. De sessie werd afgesloten met een stemming van 78 voor, 14 tegen, en 32 onthoudingen. Daarmee werd een resolutie aangenomen waarin staat dat de WHO volgend jaar nog een keer hetzelfde debat houdt. Ook zal er door de WHO een rapport worden opgesteld over de “Gezondheidstoestand in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Syrische Golan.” Onder andere Syrië, Cuba, Turkije, Qatar en de Palestijnse delegatie stemden voor dat plan. Nederland weigerde deze gang van zaken te veroordelen en stemde niet tegen. Geen wonder dat de Israelische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon, het volgende bericht op Twitter zette:

Dank jullie Duitsland, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië, Canada, Hongarije, de Tsjechische Republiek, Slovenië en al die anderen die stemden tegen de politisering van de WHO in coronatijd. Teleurstellend dat Nederland zich niet bij hen voegde. @Minblok @SigridKaag.

Tijdens de bijeenkomst was er geen enkel ander agendapunt of resolutie over enig ander land, conflict, burgeroorlog of politieke impasse. Niet over Syrië, waar regelmatig ziekenhuizen worden gebombardeerd door Syrische en Russische troepen. Niet over Jemen, waar veertien miljoen mensen door een burgeroorlog dringend medische hulp nodig hebben en een hongersnood heerst, en niet over Venezuela, waar het hele gezondheidssysteem is ingestort en waar zeven miljoen mensen hulp nodig van de WHO behoeven.

Hillel Neuer, directeur van de United Nations Watch, een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de VN, spreekt schande van de gebeurtenis. “De vier uur durende aanval van de WHO op Israël heeft de leugen gepromoot dat Israël de Palestijnse gezondheidsrechten schaadt”, zei Neuer.”Het tegenovergestelde is waar.”

“Ondanks het conflict verleent Israël toegang aan tienduizenden Palestijnen die medische zorg van het hoogste niveau ontvangen in Israëlische ziekenhuizen. Zelfs de eigen vredesgezant van de VN in het Midden-Oosten prees Israëls ‘uitstekende’ coördinatie en samenwerking met de Palestijnen te midden van de coronaviruspandemie,” aldus Neuer.

Ook opvallend: de vorige week overleden Saeb Erekat (link), een prominente onderhandelaar voor de PA, koos er juist voor om geholpen te worden in een Israëlisch ziekenhuis, terwijl ook Jordanië hem een bed had aangeboden. Eerder riep Erekat op tot een medische boycot van Israël.

Foto: Naor Gilon

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (16)
Sybe dr Vos 13 november 2020, 14:50
Dat gebeurt er als onderbuikgevoelens belangrijker worden dan de waarheid. Je houdt je hart vast...
L. Paans 13 november 2020, 16:01
Het wordt tijd, om als Nederlanders een petitie te gaan indienen bij BUZA tegen deze aanhoudende anti-Israël houding.
Izak Braal 13 november 2020, 17:07
Is is bekend dat de V.N. dit soort acties onderneemt het duidelijk maakt dat deze organisatie voor mij totaal geen waarde heeft . Het zijn een stel oude mannetjes die niets anders te doen hebben Ik vind het zeer teleurstellend .
Peter 13 november 2020, 17:22
Wat de WHO beweert in Israël zijn ze verder met medicatie tegen Corona en ze moeten er rekening mee houden dat Israël nog steeds Gods land is en Hij zal Israël nooit laten vallen
Bert van Lith 13 november 2020, 17:58
Wat een schande voor de Nederlandse bevolking, waar Sigrid Kaag als Palestijnse echtgenoot die 10 tallen miljoenen iedere door weet te sluizen naar de Palestijnen, Deze vrouw is een schande voor Nederland. en tevens voor de Nederlandse regering en waar Rutte van af weet van de giften. Zij brengt Nederland ten schande, laat ze maar naar de Palestijnse gebieden verhuizen. De Palestijnen die werkzaam zijn in Israël die bidden en smeken of ze in Israël mogen blijven want ze hebben daar een veel beter leven dan in hun eigen gebieden, ze verdienen in Israël 6 a 7 keer meer dan in hun eigen gebieden, plus een veel betere gezondheidszorg.
R.vd Straaten 13 november 2020, 18:39
Een zeer ernstig resultaat van een onterecht behandelde zaak. De Allerhoogste zal zeker ingrijpen. Ik hoop dat Israël Hem zal aanroepen in deze. Shalom Israël !
Joop Willemsen 13 november 2020, 18:55
Nederland moet zich doodschamen wie Israël zegent zal gezegend worden men hoereerd liever met de islam feiten verdraaien
Els Cappon 13 november 2020, 19:09
Aub Nederland, neem party en KIES voor Israel, het land dat mensen helpt op elk gebied Sta achter het land van JHWH en Nederland zal gezegend worden Moord heeft een uitwerking van verderf Nu kan je goed doen voor Israel en terecht In de 2e Wereldoorlog lieten velen het Joodse volk ook vermoorden, ten onrechte Regering ,redt ons land door achter Israel. te staan G.d laat niet met zich spotten Wie Israel zegent wordt gezegend
Hanna van Opst 13 november 2020, 19:30
Ik dank al de landere die niet meegingen tegen israel.moge de vader der lichten jullie zegenen.wie isrel zegent wordt gezegend. Wie israel vervloekt wordt.vervloekt.ik schaam me Nederlandse te zijn
Gerdien van Nienes 13 november 2020, 19:40
Een begin van de vervulling van Zacharia 12 waarin staat dat Jeruzalem een zware steen zal zijn die als een last op de wereld ligt. Maar God zal waken over Juda en al haar vijanden blind maken! Laten we bidden voor bescherming van Gods Volk!
P. Hofstee. 13 november 2020, 20:59
Ik schaam mij als Nederlander.
Oege Verhagen 13 november 2020, 21:11
Wat is de buitenland politiek t.a.v Israël toch hypocriet en laf!
Piet van der Steen 14 november 2020, 10:56
Duivelse voorbereiding voor de komst van de antichrist.
tiki 14 november 2020, 11:56
Iemand die nog verwacht dat Israel eerlijk & fair behandeld word in alle VN instituties, WHO, ICC én EU, die leeft onder een steen. Maar zoals het gezegde gaat 'de hoop is het laatste wat sterft. Deze obsessieve veroordelingen & resoluties van/tegen Israel gaan niet over feiten maar zijn een keuze........en Nederland heeft gekozen. Het is puur Antisemitisme in zijn meest cynische & achterbakse vorm.
Margreet en Evert jan 15 november 2020, 09:22
Wat een absurde invulling van de Whovergadering, politiek ipv gezondheid, bovendien ook nog op basis van onjuiste voorstelling van zaken. Nederland stemde niet tegen, ging er niet tegen in, laat de 2e kamer onze vertegenwoordiger in de Who eens op het matje komen.
Sjouke G. 15 november 2020, 14:31
Als je criminele activiteiten wil verbergen zoek je toch een afleiding.... en Israël is al jaren daarvoor te gebruiken.... Want alles is toch Israël zijn schuld,... als je niet verder kijkt dan je neus lang is Heer vergeef. ze!!! Zij weten niet wat ze werkelijk doen
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *