‘Wij zullen de Hamasleider in Gaza elimineren’
Nieuws

‘Wij zullen de Hamasleider in Gaza elimineren’

Redactie 05 november 2023, 15:07
‘Wij zullen de Hamasleider in Gaza elimineren’

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant laat geen twijfel bestaan over het doel van de IDF-operatie in de Gazastrook: “Wanneer de oorlog voorbij is, zal er geen Hamas meer zijn in Gaza.” Daarbij richt Gallant zich vooral op de leiders van de terreurbeweging. “Het Hamas-leiderschap is verantwoordelijk. Wij zullen het te pakken krijgen.”

Yahya Sinwar

Vooral de Hamas-leider in de Gazastrook, Yahya Sinwar, moet zich zorgen maken, volgens Gallant: “Wij zullen hem vinden en elimineren. Als de bewoners van Gaza dat eerder zelf doen, zal dat de oorlog verkorten.” Sinwar, die in 2017 Ismail Haniyeh opvolgde als terroristencommandant in Gaza, wordt beschouwd als hoofdverantwoordelijke achter het bloedbad op Israëlische burgers op 7 oktober, samen met Mohammed Deif, de bevelhebber van de Izz ad-Di al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de terreurbeweging. Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, leeft net als zijn voorganger Khalid Meshaal in enorme welvaart en luxe in Qatar.

Volgens Gallant ontmantelt de IDF Hamas ‘bataljon na bataljon’. “Als de oorlog voorbij is, zal er geen Hamas meer zijn in Gaza. Er zal geen bedreiging van Israëls veiligheid vanuit Gaza zijn en Israël zal de absolute vrijheid hebben om veiligheidsoperaties uit te voeren tegen wie er ook de kop opsteekt in Gaza,” aldus de minister van Defensie. Het IDF-dodental van het grondoffensief tegen Hamas in Gaza staat nu op 29. Aan Palestijnse kant zijn volgens de terreurbeweging meer dan 9400 Gazanen gedood, maar Hamas is notoir onbetrouwbaar als het om dit soort cijfers gaat. Daarnaast maakt de beweging geen onderscheid tussen terroristen en burgers.

Op de foto hierboven: Israëlische soldaten in actie in het noorden van de Gazastrook – Foto: IDF

Plaats opmerking