WK-droom Israël Onder-20 voorbij
Sport

WK-droom Israël Onder-20 voorbij

Redactie 09 juni 2023, 10:20
WK-droom Israël Onder-20 voorbij

Uiteindelijk was de finale een brug te ver. Het Israëlische nationale voetbalelftal voor jeugdspelers onder twintig jaar strandde gisteravond in de halve finale tegen de leeftijdgenoten van Uruguay. Dit nadat de ploeg uit de Joodse staat in de kwartfinales sensationeel topfavoriet Brazilië had uitgeschakeld.

In de halve finale hadden de blauw-witten uit Israël in de helft het balbezit, maar de kansen waren voor Uruguay, wat onder meer tot een schot op de paal leidde. Dat geluk hadden de Israëli’s niet in de tweede helft toen de Zuid-Amerikanen het heft in handen namen: in de 61e minuut maakte Anderson Duarte het enige doelpunt van de wedstrijd.

De teleurstelling was groot onder de Israëlische spelers, maar een gevoel van trots overheerste. Dit werd onder anderen uitgedrukt door politici als premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog, die de spelers dankten en de diversiteit van de ploeg benadrukten. Bij de 3-2 overwinning op Brazilië in de kwartfinale hadden een Joodse, een Arabische en een Druzische speler gescoord.

Het toernooi wordt afgewerkt in Argentinië, nadat wereldvoetbalbond FIFA de oorspronkelijke organisator Indonesië had bestraft omdat dat land Israël niet wilde toelaten. De Israëli’s kwamen moeizaam op gang met een nederlaag tegen Colombia (1-2) en een gelijkspel tegen Senegal (1-1). Maar de eerste overwinning ooit op een WK tegen Japan (2-1), leidde tot het treffen in de kwartfinale met Brazilië. Zondagavond speelt Israël nog de troostfinale tegen Zuid-Korea om de derde en vierde plaats.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking