Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Woede om opmerking premier Ierland over ‘kwijtgeraakt’ kind

Redactie 26 november 2023, 12:57
Woede om opmerking premier Ierland over ‘kwijtgeraakt’ kind

De Ierse premier Leo Varadkar heeft zich de woede van de Joodse gemeenschap in zijn land en in de hele wereld op de hals gehaald. Gisteravond werd de 9-jarige Iers-Israëlische gijzelaar Emily Hand vrijgelaten door Hamas. Varadkar reageerde op X met de woorden: “Een onschuldig kind dat was kwijtgeraakt is nu teruggevonden …”

Emily werd op 7 oktober ontvoerd uit de kibboets Beëri samen met haar vriendinnetje Hila Rotem Shoshani. Voor haar ogen werd Emily’s stiefmoeder afgeslacht door Palestijnse terroristen. Zij werd naar Gaza gesleept door haar ontvoerders waar zij 50 dagen ondergronds werd gevangengehouden. Gisteravond werd Emily geruild tegen drie Palestijnse terroristen.

Leo Varadkar

Niet bepaald ‘kwijtgeraakt’ en ‘teruggevonden’ dus, zoals Varadkar het uitdrukte, zonder enige verwijzing naar het Hamas-doodeskader dat haar familieleden vermoordde en haar gijzelde. De Ierse premier sloot zijn bericht af met: “Onze gebeden zijn verhoord.” Dat schoot de woordvoerder van de Israëlische regering Eylon Levy in het verkeerde keelgat, gezien zijn reactie dat Emily’s vrijlating niets met gebeden te maken had: “Dat gebeurde door Israëlische militaire druk.”

X-gebruikers plaatsten onmiddellijk een zogenaamde community note, een verbetering, onder Varadkars tweet: “De termen ‘kwijtgeraakt’ en ‘teruggevonden’ zijn misleidend.” Het lijkt geen toeval dat juist de Ierse regeringsleider zulk bizar taalgebruik hanteert. Het eiland is – samen met de door (extreem)linkse regeringen geleide EU-staten Spanje en België – het meest openlijk anti-Israëlische land van West-Europa.

Heel Israël vraagt zich af waar baby Kfir is

Emily Hand was een van de dertien gijzelaars die vannacht na lang uitstel – een verwachte provocatie van Hamas – door de terroristen werd vrijgelaten. Haar vriendinnetje Hila was een ander lid van die groep. Maar Hila’s moeder Raya was niet onder de vrijgelaten gijzelaars, ondanks de belofte van Hamas ontvoerde moeders en kinderen niet te scheiden.

Intussen vraagt heel Israël zich af: ‘Waar is baby Kfir?’ De tien maanden oude baby werd op 7 oktober samen met zijn 4-jarige broertje Ariel en zijn ouders Yarden en Shiri Bibas uit de kibboets Nir Oz ontvoerd. Maar geen van de leden van de Bibas-familie zat bij de 26 tot nu toe vrijgelaten gijzelaars. Vandaag moet opnieuw een groep van twaalf of dertien ontvoerde Israëli’s vrijgelaten worden door Hamas.

Op de foto hierboven komen ambulances met vrijgelaten Israëlische gijzelaars aan bij het ziekenhuis van Holon, net ten zuiden van Tel Aviv – Foto: Yossi Aloni/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
Gerda Schrijver 26 november 2023, 17:57
"Kwijtgeraakt kind"? dit was een deel uit de zinsnede van de premier uit Ierland, die zogenaamd een warme reactie en "medeleven" wilde betonen. Gelukkig viel hij door de mand en kreeg hij van repliek. Wat een geveinsde, zgn. humane opmerking met een weerzinwekkend vroom sausje er ook nog eens overheen.. en dat voor een premier. Goed zo, Meneer Eylon Levy!, om deze premier van Ierland flink op zijn plek te zetten. Deze premier loopt vast als een no. 1 voor de BDS tegen Israel. Het is triest en heel verdrietig voor dit meisje en haar familie. Ierland is een antisemitisch land numero 1! Maar het kind is VRIJ. Wat ben ik blij voor haar. Ik koop nooit produkten uit Ierland, en een land als Zuid Afrika. Het zijn zgn. "nette" boeven met heel veel mooi weerpraat. Lieve Emily welkom thuis in Israel. Dat het haar goed mag gaan.
tiki 26 november 2023, 19:16
De Ierse Leo Varadkar die zich blijkbaar heeft aangesloten bij de Queers for palestine, de Spaanse PM Sanches die in de laatste verkiezingen een politieke dreun heeft gekregen & de Belgische Premier de Croo, die in de volgende verkiezingen een politieke dreun gaat krijgen, menen nog stééds dat er iemand geïnteresseerd is in hun commentaar of mening. Niet dus! Deze politieke lichtgewichten zullen moeten accepteren dat het MO conflict & mentaliteit écht een paar maten te groot en véél te complex & ingewikkeld is voor hun eenzijdig vastgeroeste hersenmassa.
Bas Fortuin 07 december 2023, 12:39
Geen wonder dat de Rooms Ierse premier Leo Varadkar woedend teruggefloten werd samen met de linkse regeringen geleide EU-staten Spanje en België die zich de woede van de Joodse gemeenschap in zijn land en in de hele wereld op de hals heeft gehaald. Ik las over die Joodse woede in het boek van de Belgische publicist Dirk Verhofstadt: Pius XII en de Vernietiging van de Joden. Ierland - Spanje - België - Italië, zijn super Rooms en Pausgezinde landen. Jodenhaat werd door pausen en zijn RKK eeuwenlang de katholieke gelovigen met de paplepel ingegeven. Vergeten hoe paus Pius XII toestond dat nazi's met een colonne vrachtwagens het Joodse Getto in Rome ruimden van honderden vooral vrouwen en kinderen richting Vernietigingskampen? Op 16 oktober 1943 slaat het noodlot toe. Op die sabbatdag gaan Duitse soldaten op pad om alle Joden in Rome, - en vooral de Joden in het getto - op te pakken. Pius XII die lafaard toonde geen enkel medeleven met de Joden, liet zich niet zien. Een wonder was: De Franse Revolutie 1793 bracht Goddank wel een keer in het lot van Joden, Protestanten, Zwarten en Zigeuners. Zij kregen eindelijk Gelijke Burgerrechten. Napoleon nam de paus gevangen in 1798 en Beroofde het Vaticaan. 40 rijtuigen geld en kunstschatten verdwenen met spoed richting Parijs. Nederland gaf Joden pas met Lodewijk Napoleon in 1796 gelijke Burgerrechten. Het beste komt nog: Jeruzalem de Stad van de grote KONING wacht nog een grootse toekomst volgens Psalm 48, 132 en 135. Geen wonder dat ook ik deze bemoedigende gebeden hardop met Israel meebid.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *