Woede om opmerking premier Ierland over ‘kwijtgeraakt’ kind
Nieuws

Woede om opmerking premier Ierland over ‘kwijtgeraakt’ kind

Redactie 26 november 2023, 12:57
Woede om opmerking premier Ierland over ‘kwijtgeraakt’ kind
Ambulances with released hostages arrive at the Wolfson medical center in Holon, November 24, 2023. Photo by Yossi Aloni/Flash90 *** Local Caption *** חטופים מלחמה חרבות ברזל וולפסון חיילים הגעה

De Ierse premier Leo Varadkar heeft zich de woede van de Joodse gemeenschap in zijn land en in de hele wereld op de hals gehaald. Gisteravond werd de 9-jarige Iers-Israëlische gijzelaar Emily Hand vrijgelaten door Hamas. Varadkar reageerde op X met de woorden: “Een onschuldig kind dat was kwijtgeraakt is nu teruggevonden …”

Emily werd op 7 oktober ontvoerd uit de kibboets Beëri samen met haar vriendinnetje Hila Rotem Shoshani. Voor haar ogen werd Emily’s stiefmoeder afgeslacht door Palestijnse terroristen. Zij werd naar Gaza gesleept door haar ontvoerders waar zij 50 dagen ondergronds werd gevangengehouden. Gisteravond werd Emily geruild tegen drie Palestijnse terroristen.

Leo Varadkar

Niet bepaald ‘kwijtgeraakt’ en ’teruggevonden’ dus, zoals Varadkar het uitdrukte, zonder enige verwijzing naar het Hamas-doodeskader dat haar familieleden vermoordde en haar gijzelde. De Ierse premier sloot zijn bericht af met: “Onze gebeden zijn verhoord.” Dat schoot de woordvoerder van de Israëlische regering Eylon Levy in het verkeerde keelgat, gezien zijn reactie dat Emily’s vrijlating niets met gebeden te maken had: “Dat gebeurde door Israëlische militaire druk.”

X-gebruikers plaatsten onmiddellijk een zogenaamde community note, een verbetering, onder Varadkars tweet: “De termen ‘kwijtgeraakt’ en ’teruggevonden’ zijn misleidend.” Het lijkt geen toeval dat juist de Ierse regeringsleider zulk bizar taalgebruik hanteert. Het eiland is – samen met de door (extreem)linkse regeringen geleide EU-staten Spanje en België – het meest openlijk anti-Israëlische land van West-Europa.

Heel Israël vraagt zich af waar baby Kfir is

Emily Hand was een van de dertien gijzelaars die vannacht na lang uitstel – een verwachte provocatie van Hamas – door de terroristen werd vrijgelaten. Haar vriendinnetje Hila was een ander lid van die groep. Maar Hila’s moeder Raya was niet onder de vrijgelaten gijzelaars, ondanks de belofte van Hamas ontvoerde moeders en kinderen niet te scheiden.

Intussen vraagt heel Israël zich af: ‘Waar is baby Kfir?’ De tien maanden oude baby werd op 7 oktober samen met zijn 4-jarige broertje Ariel en zijn ouders Yarden en Shiri Bibas uit de kibboets Nir Oz ontvoerd. Maar geen van de leden van de Bibas-familie zat bij de 26 tot nu toe vrijgelaten gijzelaars. Vandaag moet opnieuw een groep van twaalf of dertien ontvoerde Israëli’s vrijgelaten worden door Hamas.

Op de foto hierboven komen ambulances met vrijgelaten Israëlische gijzelaars aan bij het ziekenhuis van Holon, net ten zuiden van Tel Aviv – Foto: Yossi Aloni/Flash90

Plaats opmerking