Woede over erkenning ‘Palestina’: ‘Hamas-terreur wordt beloond’
Nieuws

Woede over erkenning ‘Palestina’: ‘Hamas-terreur wordt beloond’

Ierland, Noorwegen en Spanje hebben aangekondigd ‘Palestina’ te gaan erkennen. Israël reageert woedend.

Redactie 22 mei 2024, 12:36
Woede over erkenning ‘Palestina’: ‘Hamas-terreur wordt beloond’

In Israël is met woede en ongeloof gereageerd op het voornemen van drie Europese landen een Palestijnse staat te erkennen. Noorwegen en Ierland zijn klassiek anti-Israëlische staten, Spanje is dat sinds in Madrid de socialisten regeren samen met extreemlinks en met steun van ultranationalistische separatisten in Baskenland en Catalonië.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz noemt het besluit van de drie landen in de nasleep van het bloedbad van 7 oktober ‘het belonen van terreur’. Kats sprak van de aangekondigde erkenning ‘als de prijs die Hamas en Iran ontvangen’ voor het vermoorden van 1200 Israëli’s, het gijzelen van mannen, vrouwen en kinderen, en het veroorzaken van de oorlog in Gaza.

Feit is dat ‘Palestina’ niet voldoet aan de internationale criteria voor erkenning van staten

De gematigdere Europese landen en de VS vinden dat erkenning van ‘Palestina’ het gevolg moet zijn van een aan de onderhandelingstafel bereikt vredesakkoord. Als landen de Palestijnse staat eenzijdig erkennen, zo redeneren zij, is er geen enkele reden meer voor Jeruzalem en Ramallah te onderhandelen. Ook wil Washington dat de Palestijnse Autoriteit wordt hervormd voordat van erkenning sprake kan zijn. Op dit moment is de P.A. van Mahmoud Abbas een dictatuur die op grote schaal de mensenrechten schendt, geen verkiezingen of oppositie toestaat en een vrije pers de kop indrukt.

Feit is dat ‘Palestina’ niet voldoet aan de internationale criteria voor erkenning van staten. In 1933 legden negentien Amerikaanse landen die vast in de Conventie van Montevideo. Deze ook door de EU overgenomen criteria zijn: 1. een permanente bevolking; 2. een duidelijk gedefinieerd territorium; 3. een regering; 4. de mogelijkheid betrekking met andere staten aan te knopen. Op dit moment voldoet de P.A. slechts aan het eerste criterium. Maar veel Europese landen houden zich nu eenmaal alleen dan aan Europees recht als dit in het nadeel van de Joodse staat Israël uitpakt.

Opmerkingen (9)
boaz spahn 22 mei 2024, 13:56
Heel simpel,geen vakantie meer in landen die dergelijke erkenningen uitspreken...
Bas Fortuin 22 mei 2024, 16:28
Het verbaast mij niets dat Israël met woede/ongeloof gereageerd heeft op het voornemen van 3 Europese landen Noorwegen, Ierland, Spanje om een Palestijnse staat te erkennen. Het evangelisch-luthers kerkgenootschap in Noorwegen 4 miljoen [leden] was van 1537 tot 2012 de staatskerk van Noorwegen. De Reformator Luther 1543 schreef maar liefst 5 antisemitische pamfletten. Ierland en Spanje waren/zijn super roomsgezind en stonden Nooit bekend als vrienden van Israel. Weet u nog? Doop of Dood! 1492 honderdduizenden Joden werden verdreven uit Spanje met achterlating van hun huizen, bedrijven. Pausen zijn nooit vrienden van Israel geweest [Dirk Verhofstadt, Pius XII en de vernietiging van de Joden] erkenden de Staat Israel niet in 1948, dat deed de Poolse Paus pas in 1993 nadat Premier Peres veel consessies over status Jeruzalem aan hem gedaan had. Noorwegen, Ierland, Spanje denken nu slim te zijn? Daar komen zij tot hun schrik nog wel achter. Psalm 79 & 129.
tiki 22 mei 2024, 18:43
Het erkennen van 'palestina' heeft dezelfde waarde als het erkennen van Atlantis. Maar na Spanje, Ierland, Noorwegen volgen Belgie, Zweden & friends. Allemaal springen ze op de circus trein van het erkennen van iets dat niet bestaat. Nee, er is géén palestijns land, geschiedenis, geld, taal, cultuur, wetboek, grenzen, economie etc. Ze leven met de Israelische Shekel & Arabische cultuur m. geld v.d. internationale belastingbetaler. Het laat dan ook alléén zien dat deze landen iets erkennen via een vooringenomen gevoel & populisme, niet via legale wetten & feiten. Bovendien bewijzen ze dat terreur , misdaad & moord loont...iets dat terdege word gevolgd door de nieuwe burgers in hun eigen achtertuin. Maar ook de DDR was ooit een land en is opgelost in de annalen v.d. geschiedens maar ...'gelukkig hebben we de foto's nog. Hetzelfde gaat gebeuren met "palestina". Pas wanneer de koning van "Jordanie" van het toneel is verdwenen word Palestina een feit.
Henk Jonker. 22 mei 2024, 20:25
Een tweestaten oplossing is nu absoluut een verkeerd signaal! Israël heeft in het verleden twee onbegrijpelijk pijnlijke fouten gemaakt , Moshe Dayan in juni 1967 met de Tempelberg ( rotskoepel) en Ariel Sharon in 20005 door Gaza af testaan aan de Palastijnen wat uiteindelijk heeft geleid tot de catastrofe van 7-oktober-2023. Hoewel de heren Dayan als Sharon helden waren hebben deze beslissingen heel erg slecht uitgepakt voor mijn geliefde Israël.
Shlomo Itai 22 mei 2024, 21:58
Welke Palestijnse staat moet dat dan wel worden ? De soevereiniteit van Abu Mazen rijkt niet veel verder dan de buitenwijken van Ramallah en alle activiteiten van Hamas zijn gericht op de vernietiging van Israël, niet op het opbouwen van een Palestijnse staat. Dat weet men niet in Oslo, Dublin, Madrid en Ljubljana ??? De zieke erkenning van de "staat" Palestina is duidelijk geen pro-Palestijnse stap, maar zuiver een anti-Israëlische.
tiki 23 mei 2024, 07:38
De domheid triomfeert waar de leugen regeert. Het was weer raak in het "onafhankelijke" ongeinformeerde rogramma Nieuwsuur n.a.v. de erkenning van palestina. De gekleurde informatie & beelden gaven weer duiding over "Palestine for Dummies. "De bezette palestijnse gebieden veroverd in 1967", begeleid m. beelden uit 1948 v. vluchtende Arabieren gaven inderdaad duiding...'van het moedwillig verdraaien van feiten. Dat de gebieden veroverd werden door Jordanie & Egypte via een aanvals oorlog , 19 jaar bezet werden en in 1967 bevrijd door Israel na een oorlog met hetzelfde doel. Dat JUDEA voor JODEN is, sinds 10 000 BCE, beschreven in het oude/nieuwe testament & Koran, bevestigd door archaeologische opgravingen, werd vergeten.
tiki 23 mei 2024, 07:43
Het échte probleem van het Israel "palestina" conflict? Dat er maar één waarheid bestaat en 50 bibliotheken vol "argumenten" zijn gebouwd om deze onderuit te halen. De opmerking van de Nieuwsuur "expert" dat Netanyahu vooral boze & schrille opmerkingen maakte 'zonder argumenten" was dan ook als komisch nummer bedoeld. Netanyahu's argumenten zijn bewezen door feiten. De "argumenten" van deze landen & hun supporters........ POPULISME, persoonlijke mening & Anti Joodse/Israel 'neurose'. De opmerking van de "expert" dat Netanyahu vooral boze & schrille opmerkingen maakte 'zonder argumenten" was dan ook als komisch nummer bedoeld. Netanyahu's argumenten zijn bewezen door feiten. De argumenten van deze landen? Populisme, persoonlijke mening & Anti Joodse/Israel neurose.
Wietske van Raalte 23 mei 2024, 09:10
Een tweestaten oplossing zal niet werken, zolang in de Hadith het gebod staat om alle Joden te doden.
Gerda Schrijver 23 mei 2024, 15:47
Spanje is dus weer eens duidelijk van de partij, als het over Israel en dus over de Joden gaat. Zij doen hun verleden "weer" eer aan en ze zijn er nog blij en trots mee ook. Zij komen er wel achter als de woorden, uitgesproken in de psalmen uitgaan komen. Onder geen enkel beding, naar Spanje, Noorwegen of Ierland op vakantie gaan.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *