Wolf!
Opinie

Wolf!

Paul Damen 22 februari 2024, 14:00
Wolf!

Het is mooi om met terugwerkende kracht gelijk te krijgen. Maar bij Gaza hoeft dat vaak niet eens, omdat Arabische media zichzelf binnen de kortste tijd tegenspreken. Vooral Al Jazeera Arabic (AJA) is daar goed in. Kijk even mee. Op 11 oktober 2023 was volgens die zender Gaza ‘een grote gevangenis’. Schuld van de Joden. Nu komen er dagelijks klaagfilmpjes voorbij (bijvoorbeeld bij Al Jazeera op 24 januari) hoe mooi het toch was vroeger, toen de bezoekers van strandpaviljoens nog over elkaar struikelden. Alles plat nu. Ook de schuld van de Joden.

Genocide in Gaza, aldus de zich professor noemende Palestijnse Ghada Ageel op 7 februari ’24 op AJA. Schuld van de Joden. Zoals bekend woonden daar, toen Hamas in 2006 aan de macht kwam, zo’n 1,3 miljoen mensen. Nu, na jarenlange zionistische genocide (AJA, 13 februari ’24) zijn er van die 1,3 miljoen twee miljoen op de vlucht. Ook de schuld van de Joden. 

Niets is te gek. Talloze pro-Palestijnse praatjesmakers klagen in beeld over het huidige gebrek aan steun ‘van onze Arabische broeders’ voor het trotse Palestijnse (dus niet Arabische) volk dat er al duizenden jaren woont. Tegelijkertijd wordt trots de Fath esh-Sham herdacht, de Arabische ‘verovering van (Zuid-) Syrië’ op de Byzantijnen in 635, door het kalifaat van de Rasjidoen onder de Arabische legerleider Khalid ibn al-Walid, twee jaar na de dood van de profeet, vrede zij met hem.

Elektra

Van hetzelfde laken een pak: telkens opnieuw wordt de mythe verspreid dat in de jaren dertig in Mandaatgebied Palestina Joden en Arabieren zo vrolijk vreedzaam samenleefden (AJA, 7 april 2019). Tegelijkertijd herdenkt AJA trots op 2 februari 2022 de Arabische opstand uit die tijd, waarbij in naam van Allah honderden Joden vermoord werden. 

Door Israël geleverde energie is ook een dingetje. Na de pogrom van 7 oktober sloot Israël de levering van diesel (voor de opwekking van elektriciteit in de centrale van Deir al-Balah, goed voor 17 procent van het verbruik) maar de rechtstreeks geleverde elektra via hoogspanningsleidingen (28 procent) ging gewoon door. Onbetaald, maar toch. Maar volgens de Al Jazeera Staff op 11 oktober ging Gaza totaal plat. Alles pikdonker. Niettemin vertoont Al Jazeera, zoals op 28 januari, steeds maar filmpjes over nachtelijke bombardementen op een Gaza waar de woning- en straatverlichting volop brandt. En gaan er, zoals op 13 februari, voornamelijk auto’s in rijen naar het zuiden. Lopen die op lucht of zo?

De islam is de enige religie die regels kent voor, laten we zeggen, de waarheid
ontwijken

Dan de gevallen martelaars. Volgens AJA op 26 december voornamelijk vrouwen en vooral kinderen. Maar op Hamasbegrafenissen worden trots foto’s van talloze 16-jarige strijders meegezeuld. Op 8 december 2023 kondigde Hamasbaas Ismail Hanyea vanuit Qatar aan ‘nog meer vrouwen in te zetten, al was het maar als verspieder en distributeur van explosieven’. En die ‘kinderen’ blijken nu tot in de kinderkamer toe een raketinstallatie te hebben. En in de tuin een tunnel.

Liegen mag

Ten slotte de vluchtelingenstroom. Eerder, vanuit het noorden, kon je onmogelijk weg. Zei AJA-correspondent Safwat Al Khalout op 31 oktober ’23. Schuld van de Joden. Nu zitten anderhalf miljoen noorderlingen in het zuiden, aldus AJA-correspondent Hind Khoudary op 12 februari, staande langs een snelweg. Raadsel hoe ze daar kwamen. Wel is het de schuld van de Joden. Die, want wie zuidwaarts kan, kan ook weer noordwaarts, nu verplaatsing plannen met maar één tegenstander: Hamas, uit vrees hun menselijk schild te verliezen. 

Op 11 oktober 2023, berichtte Al Jazeera, zat Gaza potdicht, net zoals al heel lang. Gevangen, werkloos, ellende, schuld van. Maar op 12 februari 2024 berichtte de zender boos dat Israël zo’n honderdduizend Indiërs het werk liet overnemen van Gazanen, die dus blijkbaar vóór 7 oktober wel ongestoord in en uit konden pendelen.

Kijk: islam is de enige religie die regels kent voor, laten we zeggen, de waarheid ontwijken. Dat noemen ze takiya en komt erop neer dat liegen mag als je geloof in gevaar is, of als je dat zelf bent. Ook het geven van een verkeerde indruk (al ma’areed) mág, maar enkel tegen niet-moslims. Er zijn immers grenzen. In een oorlog daarentegen is ongeremd liegen geoorloofd en zelfs verplicht, lezen wij in de hadith Ahmed, al-Albaani 545. En dus bevinden de Palestijnen zich in dezelfde situatie als het fantasievolle jongetje dat steeds waarschuwde voor wolven, tot er écht een kwam en hem opvrat. Lieg dan consequent. Desnoods om bestwil. Alleen: dit is kwaadwil.

Plaats opmerking