Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Wrange vruchten

Esther Voet 12 januari 2023, 08:00
Wrange vruchten

Misschien heeft u het gemist, maar de zogeheten Golfgroep publiceerde in december een petitie waarmee de ondertekenaars een knieval maken voor Rusland en ze de regering oproepen te onderhandelen met Poetin. Onder hen opvallend veel wetenschappers, publicisten en oud-politici uit BDS-kringen, zoals Hedy d’Ancona, oud-ambassadeur Nikolaos van Dam (The Rights Forum), Paul Aarts, Harry van Bommel en Anja Meulenbelt. De landelijke kranten besteedden er nauwelijks aandacht aan, maar journalist Carel Brendel onthulde deze week dat er in deze gelederen controverse is ontstaan. De Internationale Socialisten zijn woedend. Zij verwijten terecht dat ‘helden’ als Anja Meulenbelt zich ‘associëren met Poetinfans, complotdenkers en rechts-extremisten’.

Het aantal academici dat deze laffe petitie ondertekende is groot. Dat zijn wel de mensen die onze toekomstige generaties voorbereiden op een maatschappelijke loopbaan. Het is een kleine stap naar wat er in onderwijsinstellingen wordt gekakeld over Israël. Al jaren worden de universiteiten overstelpt door fanatieke BDS-activisten die er hun levensdoel van maken Israël in een kwaad daglicht te stellen. Kortgeleden nog publiceerden wij over dit soort initiatieven bij de universiteiten van Leiden en Rotterdam. En deze indoctrinatie is al veel langer gaande. BDS-activisten werden jaren geleden ook al uitgenodigd op journalistiekopleidingen ‘cursussen’ te geven. We proeven nu de wrange vruchten.

Kijk bijvoorbeeld naar wat Op1-presentatrice Natasja Gibbs uitkraamde tegen CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. De politicus wilde – terecht – pleiten voor strengere maatregelen tegen Iran. Maar Gibbs bleek een heel andere politieke agenda te hebben. Iran? Ach, wat zou het. Laten we het eens hebben over die veel grotere schurkenstaat Israël, leek zij te denken. Als een volleerd Louis Farrakhan-aanhangster leidde zij de aandacht af van het tirannieke moellahbewind en riep Segers op agressieve wijze ter verantwoording. Medepresentatrice Nadia Moussaid zag dat het goed was. Segers pareerde de aanval integer en ter zake kundig.

Gibbs’ optreden is inmiddels gemeld bij de ombudsman van de NPO. EO-presentator Tijs van den Brink nam de presentatrices echter in bescherming: “In ieder geval vertegenwoordigen ze een groep Nederlanders die er zo naar kijkt,” twitterde hij. Zo lust ik er nog wel een paar.

Hoe zei Lenin het ook alweer? Als je een leugen maar lang genoeg herhaalt, wordt die vanzelf waarheid? Het wordt hoog tijd dat er genuanceerder wordt gedacht. Daarom is grondig onderzoek nodig naar de manier waarop onderwijsinstellingen lesgeven over dit meest gecompliceerde conflict ter wereld. Een mooie taak voor het CIDI, lijkt me.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (5)
tiki 12 januari 2023, 09:18
"Herhaal de leugen vaak genoeg en het word de waarheid". Deze wijsheid stamt niet van Lenin, maar van Joseph Goebbels, Minister van Volksvoorlichting & Propaganda en spindokter van het Duitse Rijk. En het werkt tot de dag van vandaag! VN, EU, Media, Universiteiten, linkse 'intelligentia' / rechtse Jodenhaters, religieuze fanatici, NGO's, politici, sterren & sterretjes....'allemaal grijpen ze naar deze Goebbels doctrine, wanneer hiermee de Staat Israel & het Jodendom besmeurd kunnen worden. Een mens is het product van zijn opvoeding & educatie en dus kunnen wij de 2 sterren van het programma OP1 eigenlijk niets kwalijk nemen. Zij weten niet beter. De eindredactie, die pretendeert neutrale programma's en géén propaganda op het volk los te laten, had natuurlijk stelling moeten nemen. Maar ja, wie zoiets verwacht is écht naief. Thijs v.d. Brink "Zij vertegenwoordigt een groep mensen die er zo over denkt". En dus.....'waarom zouden we dan de groep die met opgeheven arm Hitler aanmoedigde iets kwalijk nemen? Waarom zij die achter Putin staan veroordelen? Waarom een Cordon Sanitair van hen die achter Wilders of Bodet staan? Waarom de obsessieve campagnes tegen Trump & Netanyahu? etc.etc. etc. Het zou Thijs v.d. Brink sieren om als goed Christen die de geschiedenis van het Joodse land/volk zou moeten kennen (waar geen palestijn/palestina in te bekennen was) om gewoon feiten te melden en géén, door propaganda onzin kakelende dames, in bescherming te nemen. Het "meest gecompliceerde" conflict ter wereld"? Nee, het meest opgefokte conflict ter wereld....en dát heeft een reden en die is al zo oud als het Joodse volk.
Awi Cohen 12 januari 2023, 11:00
Gelukkig heeft de NPO-ombudsman reeds geoordeeld dat het ongenuanceerd Israël beschuldigen van ‘Apartheid’ tegen de journalistieke code is. Dat was naar aanleiding van een soortgelijk incident bij Buitenhof, waarover Likoed Nederland een klacht had ingediend. Zie hun website.
Christien Oortwijn 12 januari 2023, 13:45
Wat een goed commentaar van’ ‘tiki’!
G.C. Molewijk 12 januari 2023, 14:44
Lenin is wel de vader van wel een andere fraaie uitdrukking: in zijn Sovjet-Unie moest men zijn leugens voor waar aannemen of anders dreigde het vuurpeloton of concentratiekamp. Maar in het Westen, waar men zonder levensgevaar die leugens niet hoefde te aanvaarden, deden velen dat toch. Lenin noemde hen 'nuttige idioten'. Inzake Israël en het Midden-Oosten zijn ook nuttige idioten actief die vaak met een zeker enthousiasme allerlei onzin uitkramen, gewoonlijk onzin waar ofwel openlijk ofwel meer verborgen de antisemitische smerigheid vanaf afdruipt. Dit soort figuren krijgt in de Nederlandse media regelmatig de kans om zich te uiten. Men leze eens van mw Van diggele het boekje 'De misleidingsindustrie'.
Shlomo Itai 12 januari 2023, 20:44
Moslims vormen 21 procent van de Israëlische bevolking, maar 23 procent van de artsen in Israël is moslim. In Nederland is volgens officiële Nederlandse cijfers tussen 5 en 6 procent van de bevolking moslim. Volgens een Amerikaans onderzoek, waarin het aantal moslims werd geschat aan de hand van islamitische namen, ongeveer 19 procent. Laten we voorzichtig zijn en aannemen dat de waarheid ergens in het midden ligt. Hoeveel procent van de artsen in Nederland is Moslim ? Bij gebrek aan officiële cijfers weet ik het natuurlijk niet, maar als ik in mijn moslimrijke omgeving door het ziekenhuis loop, krijg ik de indruk dat het percentage islamitische artsen kleiner is dan 1. Is dit verschil het gevolg is van een apartheidssysteem in Israël ?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *