Zelfgijzeling
Opinie

Zelfgijzeling

Paul Damen 04 juni 2023, 08:00
Zelfgijzeling

Als je afgaat op uiterlijkheden, zijn Palestijnen onder studenten uiterst populair. Er kan geen universitair gebouw bezet worden voor het milieu, meer inspraak of andere moderne problematiek, of de PLO-vierkleurvlag wappert van het balkon. Nu kan die daar opgehangen zijn door de lokale wethouder Hekking, de man die zich bij Koot en Bie altijd voor de camera drong om prominent in beeld te komen. Maar ik vrees dat die populariteit der Pally’s ernstiger is: dat die kinderen écht menen dat die vlag staat voor verzet tegen alle ellende in de wereld. Want als ze zouden weten dat in het land van die vlag, een ordinaire Arabische dictatuur, alles wat zij nastreven meteen tot celstraf leidt, zouden ze hem dan nog ophangen?

Ik denk van niet. In de hal van het Roeterseiland (Universiteit van Amsterdam) stond op het grootste spandoek: ‘Cut ties with Israeli colonizers’. Dat is wat dom, want Israël zelf was nimmer een kolonie, en om de Joden die op ooit Joods land wonen, nu veelal aangekocht van Arabieren, aan te duiden als kolonisten, daar kun je over twisten. 

Massamoord

Maar opvallender waren de spandoeken eromheen van Extinction Rebellion, met een vaste vormgeving die verraadt dat hier mensen worden gemanipuleerd. Een regenboogvlag met ‘No pride in genocide’. Weten die klimaatkids eigenlijk wel dat je in Gaza en op de Westoever bij enig vermoeden van eigengeslachtelijke voorkeur van een minaret gemieterd kan worden? ‘Klimaatverandering is massamoord’. Weten die kids wel dat juist Gaza ontstond door een bloedige massamoord? ‘Tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit’. Interesseert het die kids niet dat Israël de leiding neemt in hergebruik van drinkwater: 90 procent recycling, terwijl in de omringende naties een even hoog percentage gewoon in de al zwaar vervuilde grond weglekt? Dat in Israël de bergen weer vol bomen staan, en binnenkort de Dode Zee weer gevuld wordt met water, en passant schone energie opwekkend? Dat als er nou één religie, een filosofie is waar geldt ‘de wereld is niet van ons, wij zijn er slechts te gast’, het de Joodse is? 

Kijk, u lezer weet dat wel, maar u bent zoals bekend een zionistische agent en een door islamofobie gedreven aanhanger van de apartheid. Maar die kids, ik begrijp ze niet. Er was een tijd dat de jeugd op zweetsanda-len, de gitaar omgord, afreisde naar een kibboets om daar in het zweet des aanschijns fruit te plukken tussen het bedrijven van de liefde met gewillige sabra’s door.  

Wie als vrouw in Gaza met een ketting aan de keuken wordt vastgelegd, zwaait hier met de Pallyvlag

Nu is datzelfde Israël de boze boeman van de hele wereld. De hoofdhandlanger van de vermaledijde USA, het rijke Westen, het grootkapitaal, het kolonialisme enzovoort. En het ideaal is blijkbaar Pallyland, dat de weinige delen waar het al bestaat zó heeft vervuild dat het water ondrinkbaar is, de lucht zwanger van het fijnstof en verbrande autobanden, en het land met stip bovenaan staat op de lijst van giftige gebieden. In Gaza kan het Hamasregime wél honderden nieuwe jeeps bemannen met bewapende strijders, maar een vuilniswagen past blijkbaar niet binnen het budget. Het regime daar regelt met die miljardensteun liever raketten.

Ravijn

Toch protesteren die klimaatkids nu vóór dat regime. Onbegrijpelijk. Hoewel, er was een tijd dat studenten die nu hoogleraar zijn, gestoken in maopakken de lof van de moorddadigste dictatuur ooit zongen. Dat we met Vietcongvlaggen wapperden en ‘Ho-ho-ho-tsji-minh!’ scandeerden, terwijl we nu weten dat diezelfde oude sik ‘oom Ho’ een stalinist was die pal na de dekolonisatie al honderdduizenden politieke tegenstanders over de kling joeg. En dat er geen verschil is tussen de toenmalige DDR, waar iedereen weg wou uit een zwaar vervuilde dictatuur, en de huidige Palestijnse dictaturen. Oké, in de DDR werden ze bij de Muur afgeschoten, in Gaza nu achter een motorfiets gesleept.

Maar als je steeds leest dat de wereld aan de rand van het ravijn staat, wordt dat ravijn een realiteit. Daar ga je in geloven. De Palestijnse zaak is zo’n geloofwaardige afgrond die de geloofwaardigheid van milieuactivisten gijzelt. Er is maar één verklaring voor: het stockholmsyndroom. Waarbij de gijzelaar gaat geloven in de boodschap van de gijzelnemer. Wie als vrouw in Gaza zo ongeveer met een ketting aan de keuken wordt vastgelegd, of hoogstens belangrijk is als baarmoeder van aanstaande ‘martelaren’, zwaait hier met de Pallyvlag. Gegijzeld door haar eigen gedachtegoed.

Plaats opmerking