Zelfs het strijkkwartet moet eraan geloven
Binnenland

Zelfs het strijkkwartet moet eraan geloven

De stroom protestacties tegen Israël neemt niet af in Nederland. Maar er is ook goed nieuws. Voor het eerst werd ingegrepen bij een sit-in van Gazasupporters op een NS-station en ook politiek Den Haag roert zich.

10 februari 2024, 12:00
Zelfs het strijkkwartet moet eraan geloven
Jerusalem Quartet

Pro-Gazademonstranten bewezen afgelopen week opnieuw hoe ver zij willen gaan met hun Israël- en Jodenhaat. Bij een demonstratie in Amsterdam werd volgens ooggetuigen de Hitlergroet gebracht en wensten betogers president Biden, premier Rutte en premier Netanyahu dood. Nieuw was de kreet: ‘Zionisten in de gracht, Palestijnen aan de macht’. 

Demonstranten in het Centraal Station van Den Haag scandeerden luidkeels ‘Jesus was a Palestinian’ en  ‘Yemen, Yemen make us proud, turn another ship around’, refererend aan de beschietingen door Houthiterroristen van vrachtschepen in de Rode Zee. Enkele dagen eerder had de politie het station nog schoongeveegd, dit keer bleef zo’n actie uit. Ook in Amsterdam werd de terreur van de Houthi’s toegejuicht, en wel voor het Amerikaanse consulaat. Ter herinnering: de Houthi’s hebben niet alleen ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ als motto, maar ook ‘Vervloek de Joden’. Iets verderop werd in station Bijlmer Arena opgeroepen tot een wereldwijde intifada.  

Dezioniseren

In het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam verstoorden activisten een concert van het Jerusalem String Quartet. Het publiek liet hoorbaar merken dat het daar niet van gediend was. Terwijl de relschoppers de zaal uit werden gewerkt, spoorden zij de ‘tegenstanders van genocide’ aan met hen de zaal te verlaten. Niemand stond op. Vervolgens zetten de musici ‘in opperste concentratie’ het adagio voort van Smetana’s Strijkkwartet nr. 1, aldus de NRC. De verstoring was onderdeel van een BDS-campagne; ook bij andere concerten van het gerenommeerde strijkkwartet probeerden demonstranten in te breken. De zakelijk leider van de Strijkkwartetbiënnale, Jaap Hulsman, vertelde ruim een week eerder in de podcast Klassiek inside dat de organisatie via social media, mails en persoonlijke bezoekjes werd bestookt met dringende verzoeken het Israëlische strijkkwartet van het programma te schrappen. 

In Rotterdam verstoorden betogers een informatieve bijeenkomst over een Israëlische film op het Internationale Filmfestival. Op sociale media meldden zij onder meer: “You can’t queerwash a genocide! We don’t want no zionists here.” Waarom een dubbele ontkenning werd gebruikt, is onduidelijk. 

In Amsterdam gaven twee Joden een cursus ‘dezioniseren ’

In het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger vond de zoveelste anti-Israëlbijeenkomst plaats. Dit keer gaven Jaap Hamburger en Jelle Zijlstra samen met andere activisten een cursus ‘dezioniseren’. De zaal zat stampvol. Ooit was hij ook een zionist, hield Zijlstra het publiek voor, maar nu was hij genezen en ‘het helemaal eens met Jaap’: “Alleen jammer dat zoveel Joden ergens in hun genezingsproces blijven steken.” Hamburger vroeg retorisch: “Waarom hebben wij het niet met Palestijnen over Palestina?” Een eenheidsstaat zag hij als oplossing, de zaal was het met hem eens. Mét recht van terugkeer van de vluchtelingen, voegde gesprekleider Chris Kaspar de Ploeg eraan toe. Het gedezioniseerde panel knikte instemmend. 

Eenmansactie

Intussen woei in de Tweede Kamer een andere wind. In navolging van Duitsland nam de Kamer een motie aan om te onderzoeken of antisemitisme zwaarder kan wegen bij toekenning van asiel of de Nederlandse nationaleit. SGP-lid Diederik van Dijk diende de motie in, samen met Mona Keijzer (BBB), Ruben Brekelman (VVD) en Caspar Veldkamp (NSC). Denk, PvdA/GL, SP, PvdD, D66 en FvD stemden tegen. Diezelfde Van Dijk diende een motie in om de leuze ‘From the river to the sea’ de facto strafbaar te stellen. Die motie werd dinsdag met overweldigende meerderheid aangenomen.

Een heldhaftige eenmansactie was te zien in Brussel. De Nederlandse antropoloog Teun Voeten haalde het daar in zijn hoofd in zijn eentje bij de Palestijnse afvaardiging op te roepen tot vrijlating van de gijzelaars. Het werd hem niet in dank afgenomen. Het personeel kwam naar buiten en eiste Voetens vertrek, ijlings opgetrommelde tieners op scooters begonnen Voeten te intimideren. De sfeer werd zo grimmig dat Voeten zijn actie moest afblazen, maar op sociale media beloofde hij binnenkort terug te komen.

Intussen werd de volgende ‘ludieke’ anti-Israël-actie alweer aangekondigd. Een pro-Palestina-clubje vond het wel aardig de brug op de Amsterdamse Staalstraat te blokkeren. Gespeend van enige historische kennis, zo vermoeden wij. of juist niet? De secretaris van het NIK, Ruben Vis, gaf de activisten een geschiedenislesje: dezelfde brug werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als afsluiting van het Joodse getto.

Boven: The Jerusalem Quartet, foto: Felix Broede

Plaats opmerking