Zwaar gesubsidieerd Leids theater weert Joodse artiesten
Nieuws

Zwaar gesubsidieerd Leids theater weert Joodse artiesten

Redactie 29 maart 2024, 15:45
Zwaar gesubsidieerd Leids theater weert Joodse artiesten

En weer wordt er een stap verder gegaan in de wildgroei van openlijk antisemitisme in ons land. In een reactie op de oproep van de Tweede Kamer stelling te nemen tegen Jodenhaat, doet Theater De Generator in Leiden precies het tegenovergestelde en verkondigt doodleuk ‘iemand als Lenny Kuhr nooit te zullen programmeren’.

Sterker nog, de Leidse theatermakers beschuldigen ’10 rechtse en neoliberale partijen’ (sic) in de Tweede Kamer van antisemitisme. Voor de goede orde, onder de partijen die de Kameroproep ondertekenden zijn GroenLinksPvdA, D66, de SP, Volt, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Volgens De Generator ‘werkt de Nederlandse overheid mee aan genocide’ en ‘blijft Israël onschuldige mensen vermoorden’.

Op de website van het theater is verder te lezen dat de ‘overheid Joden niet beschermt, maar hen instrumentaliseert om af te leiden van het gegeven dat er geen actie wordt ondernomen tegen de gruwelijke daden van Israël sinds 7 oktober 2023’. Wat er op die dag gebeurde, laat De Generator verder in het midden (geen woord over de Hamas-massamoord, marteling, verkrachting, het verbranden van Joodse burgers en het in koelen bloede afslachten van kinderen), maar het theater vindt deze ‘instrumentalisering van Joden’ door de overheid antisemitisch.

Zouden al deze gulle gevers weten dat hun geld wordt gebruikt voor het uitsluiten van Joodse artiesten en het actief promoten van antisemitisme?

Verder beschuldigt het Leidse theater, gevestigd aan de Middelstegracht in de Sleutelstad, Lenny Kuhr ervan ‘openlijk genocide te steunen tijdens haar tour’. Daarnaast betitelt men Kuhr als ‘extreemrechts’ en zou zij ‘nooit welkom zijn in De Generator‘. Kortom: voor Joden verboden, tenzij ze de Joodse staat veroordelen en antisemitische complottheorieën onderschrijven.

Maar misschien het meest opvallende is dat dit volgens de IHRA-definitie door en door antisemitische theater subsidie krijgt van een groot aantal donor-instellingen. Wij noemen: het grotendeels door Leids belastinggeld gefinancierde Cultuurfonds Leiden, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Norma Fonds van de Stichting Norma, het Fentener van Vlissingen Fonds, het Fonds 1818, het Hendrik Muller Fonds en natuurlijk … de gemeente Leiden. Zouden al deze gulle gevers weten dat hun geld wordt gebruikt voor het uitsluiten van Joodse artiesten en het actief promoten van antisemitisme?

Plaats opmerking