Zwaar gesubsidieerd Leids theater weert Joodse artiesten
Nieuws

Zwaar gesubsidieerd Leids theater weert Joodse artiesten

Redactie 29 maart 2024, 15:45
Zwaar gesubsidieerd Leids theater weert Joodse artiesten

En weer wordt er een stap verder gegaan in de wildgroei van openlijk antisemitisme in ons land. In een reactie op de oproep van de Tweede Kamer stelling te nemen tegen Jodenhaat, doet Theater De Generator in Leiden precies het tegenovergestelde en verkondigt doodleuk ‘iemand als Lenny Kuhr nooit te zullen programmeren’.

Sterker nog, de Leidse theatermakers beschuldigen ’10 rechtse en neoliberale partijen’ (sic) in de Tweede Kamer van antisemitisme. Voor de goede orde, onder de partijen die de Kameroproep ondertekenden zijn GroenLinksPvdA, D66, de SP, Volt, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Volgens De Generator ‘werkt de Nederlandse overheid mee aan genocide’ en ‘blijft Israël onschuldige mensen vermoorden’.

Op de website van het theater is verder te lezen dat de ‘overheid Joden niet beschermt, maar hen instrumentaliseert om af te leiden van het gegeven dat er geen actie wordt ondernomen tegen de gruwelijke daden van Israël sinds 7 oktober 2023’. Wat er op die dag gebeurde, laat De Generator verder in het midden (geen woord over de Hamas-massamoord, marteling, verkrachting, het verbranden van Joodse burgers en het in koelen bloede afslachten van kinderen), maar het theater vindt deze ‘instrumentalisering van Joden’ door de overheid antisemitisch.

Zouden al deze gulle gevers weten dat hun geld wordt gebruikt voor het uitsluiten van Joodse artiesten en het actief promoten van antisemitisme?

Verder beschuldigt het Leidse theater, gevestigd aan de Middelstegracht in de Sleutelstad, Lenny Kuhr ervan ‘openlijk genocide te steunen tijdens haar tour’. Daarnaast betitelt men Kuhr als ‘extreemrechts’ en zou zij ‘nooit welkom zijn in De Generator‘. Kortom: voor Joden verboden, tenzij ze de Joodse staat veroordelen en antisemitische complottheorieën onderschrijven.

Maar misschien het meest opvallende is dat dit volgens de IHRA-definitie door en door antisemitische theater subsidie krijgt van een groot aantal donor-instellingen. Wij noemen: het grotendeels door Leids belastinggeld gefinancierde Cultuurfonds Leiden, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Norma Fonds van de Stichting Norma, het Fentener van Vlissingen Fonds, het Fonds 1818, het Hendrik Muller Fonds en natuurlijk … de gemeente Leiden. Zouden al deze gulle gevers weten dat hun geld wordt gebruikt voor het uitsluiten van Joodse artiesten en het actief promoten van antisemitisme?

Opmerkingen (15)
Rena Weissman 29 maart 2024, 16:24
Nog geen 8 uur geleden post 'Het dagboek' van Binyomin Jacobs: 'Wanneer komen de bordjes met "voor Joden verboden"' Nu komt dit. Dit is niet oké, maar ja, dat had men al wel begrepen. Dit is, naast belemmering van vrijheid van meningsuiting, ook gewoon antisemitisme. Het maakt me zo kwaad, dat mensen zoals Laura Tesoro, echt een heldin uit mijn jeugd (nu niet meer), met een Palestijnse vlag mag zwaaien op het podium, dat mensen als Laïs Israël van genocide mogen beschuldigen op het podium en dat ze hier "Artiesten zoals Lenny Kuhr" (dus Joden, Israëlieten, Zionisten) niet meer laten optreden. Ik vrees dat we niet meer uit mogen gaan van 'een vlaag van toenemend antisemitisme', nee, we moeten ons zorgen gaan maken. Echte zorgen. Ik bid dat op een dag iets genocide noemen wat geen genocide is, strafbaar wordt. Am Yisrael Chai. We zijn Goddank niet alleen in deze strijd.
Ruud 29 maart 2024, 17:22
Beste Esther, Zou jij als hoofdredacteur van het NIW dit artikel een willen doorsturen aan al die opgesomde geldschieters? Met daarbij de vraag te stellen hoe of zij denken hoe er met hun gedoneerde bedragen wordt omgegaan? En hoe zij erover denken, dat hier sprake is van een hele vileine uiting van antisemitisme, waarbij ze ook er even op gewezen moet worden dat dit een strafbaar feit is, waarvoor het NIW samen met het CIDI aangifte zal gaan doen. Nu is het al van oudsher bekend dat de culturele sector en ook de media zoals televisiemakers een bolwerk is van links gedachtengoed. Daarbij is de duidelijke verklaring voor de Jodenhaat die zwart op wit is neergeschreven door het Leids Theater....lekker gemakkelijk voor de bewijslast bij jullie aangifte.
Shlomo itai 29 maart 2024, 17:58
Wie gaat dit proces stoppen ?
Yakoov 29 maart 2024, 18:04
Het NIW brengt m i. vaak onheilspellende en , wellicht voor sommigen onder ons, angstaanjagende berichten. Dat zou misschien anders kunnen.
H. Faber 29 maart 2024, 18:43
En dit nu er een TV serie over de Joodse Raad uitgezonden wordt waar nauwkeurig in beeld wordt gebracht hoe in de jaren 40 van de vorige eeuw de Joden in NL stap voor stap al hun rechten, middelen van bestaan en uiteindelijk hun leven werd afgepakt. En nu gebeurt het weer! De eerste stappen zijn al gezet, waar houdt dit op?
C. Willemsen 29 maart 2024, 19:51
Elke keer dat je denk dat het niet erger kan is dat dus mogelijk. Politiek geen woorden maar daden!
Hans Versteeg 30 maart 2024, 10:41
Heb ze al een mail gestuurd. Zijn jullie wel judenrein? Met verachtelijke groet
paul dekker 30 maart 2024, 19:23
Misschien dat we dit bericht ook door moeten sturen naar organisaties binnen de cultuur- en kunstsector met de vraag of de bij deze organisaties aangesloten artiesten hiertegen stelling willen nemen. Ik geef toe, dit vergt meer moed dan zeer algemeen tegen klimaatverandering te zijn, maar is niet minder noodzakelijk: een protest tegen een culturele klimaatverandering die we meer dan 100 jaar geleden al eens hebben mogen aanschouwen.
Gerda Schrijver 31 maart 2024, 17:04
Als ik deze nieuwsberichten lees, dan denk ik dat het heel erg goed is om stelling te nemen. Ik ben van na de 2e wereldoorlog maar ken de geschiedenis w.b.t. hoe de Joden in ons land tijdens en net voor deze oorlog, stukjes bij beetjes geen "mens" meer mochten zijn en uiteindelijk vermoord werden! Er moet iets heel concreets gebeuren tegen. deze destructieve krachten van een dergelijk theater. En daarom kan ik me heel goed voorstellen, dat Paul Dekker met een suggestie, komt zoals boven benoemd. Alleen zelf neem ik gewoon, heel congruent direct een besluit. 1. Ik kom never en nooit in zo'n theater. 2. Ik ga ook niet, (of zeker in de toekomst niet meer) om met dit soort type mensen, die daar met hun interessante peptalkjes een drankje en een hapje zitten te nuttigen in de pauze, na een of andere waardeloze voorstelling. Het help echt niet, om te blijven, en maar blijven schrijven en praten hierover met die lui. En nu maar directief zijn Nederlands uitgaanstype en besluit om niet meer een stap over die drempel te zetten in dit anti-semitische theater ! Wees niet SLAP. Jullie uitgaande Nederlanders zijn immers toch zo plooibaar, of niet? Keer om!
Geert ter Horst 31 maart 2024, 18:37
Je ziet in het statement van dit theater de volledige ideologische hersenspoeling die er op het ogenblik aan de gang is. We beleven een ronduit psychotische episode.
fred de Leeuw 01 april 2024, 15:31
Zoals de koning recentelijk meerdere keren heeft gezegd: Jodenvervolging begon hier in het Vondelpark met het bordje Verboden voor Joden. Dante schreef: The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis.
Paula 01 april 2024, 15:37
Ik meld dergelijke uitingen bij het meldpunt antisemitisme van het CIDI. Ik raad aan om kritisch en scherp te blijven in deze tijden en antisemitisme daar te melden zodat zij dossiers kunnen opbouwen. Iedereen mag een mening hebben, hoe cru dan ook. Ernaar handelen is wat anders.
Donald de Leeuw 03 april 2024, 10:29
Albert Einstein zei het volgende : “ De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen , niet om de mensen die je haten . Maar om de mensen die er niet tegen opstaan .
rudi van zuiden 03 april 2024, 16:58
Hell is empty; all the devils are here. Shakespeare zag het wel goed helaas
Cees van Dijk 07 april 2024, 21:40
Oversprongreactie noemen ze dat in de diergedragstudie, de ethologie. Joden, nou ja’ bepaalde Joden, tegen zichzelf in bescherming nemen door ze uit te sluiten van, ja van wat eigenlijk? De eigen opvattingen van theatermaken? De opvattingen van de Generator? “U weet het niet, maar u bent instrument in handen van Israel-ondersteuners die de Gaza-oorlog goed praten. Daarmee bent u een instrument in handen van een antisemitische beweging, namelijk de Nederlandse overheid. Wij van theater ‘De Generator’ beschermen u als ‘bepaalde’ Jood tegen tendenzen die u niet herkent. Wij beschermen juist types als Lenny Kuhr tegen het antisemitische machtsapparaat. Daarom programmeren wij ‘types’ als Lenny Kuhr niet.” Patronizing, of om het in het Nederlands te zeggen: bevoogdend tot in de n-de macht. “Want u weet het niet, u herkent het niet, u, bepaald type… dat doen wij wel voor u, wij van het theater ‘De Generator’. Want wij weten het, u niet, onwetende, arme ziel. En het, ons antisemitisme… ja eh… wij beschermen u juist daar tegen, tegen dat vermaledijde antisemitisme, dus hoezo zijn wij van het theater ‘De generator’ antisemitisch?” Ja hoezo..? Succes generatortjes! (Ironie module uit.)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *