Zwaarste Israëlische verliezen op één dag sinds 7 oktober
Nieuws

Zwaarste Israëlische verliezen op één dag sinds 7 oktober

Redactie 23 januari 2024, 10:23
Zwaarste Israëlische verliezen op één dag sinds 7 oktober

De IDF heeft de namen vrijgegeven van 21 soldaten die gisteren omkwamen bij een enorme explosie in de Gazastrook op nog geen 600 meter van de grens met Israël. Het gaat daarbij vooral om reservisten van de 261. Brigade en enkele van de 205. ‘IJzeren Vuist’ Pantserbrigade.

De omstandigheden van het incident worden onderzocht door de legerleiding. Eerste berichten spreken van een groep soldaten die in een gebouw werd geraakt door een Hamas-antitankraket. Maar het is vrijwel onmogelijk dat zoveel soldaten gedood worden door een enkele raket, dus ligt het voor de hand dat die andere explosieven tot ontploffing bracht.

Daarbij zou het volgens voorlopige berichten gaan om explosieven die waren aangebracht door de IDF zelf om een gebouw dat een gevaar vormde voor de veiligheid van Israëli’s omdat het dicht bij de grens lag, of mogelijk om verzamelde mijnen die op een later tijdstip door een gecontroleerde explosie vernietigd hadden moeten worden.

Ook kan een ‘friendly fire’-incident niet worden uitgesloten. Daarvan was eerder in de oorlog sprake toen in één klap een – zij het kleinere – groep IDF-soldaten om het leven kwam. Een ooggetuige sprak van een dermate grote explosie gisteren dat het leek alsof het gebouw waarin de soldaten verkeerden door een ‘aardbeving was getroffen’.

Israëlische politici spraken hun verdriet uit over het verlies van de soldaten, het grootste in één incident sinds het begin van het grondoffensief op 27 oktober. Premier Benjamin Netanyahu kondigde aan dat Israël ‘niet zal stoppen met vechten tot de absolute overwinning’. Met de dood van de 21 en nog eens drie andere IDF-militairen gisteren komen de Israëlische verliezen in de strijd om Gaza op 219 gesneuvelde soldaten.

Op de foto hierboven zestien van de 21 in één incident gesneuvelde IDF-soldaten

Plaats opmerking