7-jarig Israëlisch schaaktalent mag Tunesië niet in
Nieuws

7-jarig Israëlisch schaaktalent mag Tunesië niet in

Redactie 22 juli 2018, 00:00
7-jarig Israëlisch schaaktalent mag Tunesië niet in

Het 7-jarige schaaktalentje Liel Levitan uit Haifa mag dit jaar niet naar het wereldkampioenschap schaken voor scholieren. Tunesië, dit jaar de organisator van de wedstrijd, staat niet toe dat het meisje naar het land afreist omdat zij de Israëlische nationaliteit heeft.

Levitan kwalificeerde zich dit jaar voor het WK nadat zij het Europese kampioenschap schaken voor scholieren won. De 7-jarige versloeg daarvoor in acht dagen twaalf andere talenten. Volgens haar ouders schaakt Leil al sinds haar vierde op hoog niveau.

Het is niet de eerste keer dat Israëlische schakers vanwege hun nationaliteit de mogelijkheid wordt ontzegd om deel te nemen aan nationale toernooien. Zo mochten meerdere Israëlische spelers niet meedoen aan het WK-schaken in Saoedi-Arabië.

Als antwoord op de weigeringen heeft een Israëlische speler, Lior Eisenberg, een alternatief toernooi in het leven geroepen. Tijdens de World Alternative Championship, georganiseerd in Israël, zijn schakers uit alle landen, dus ook de Arabische, van harte welkom. Volgens Eisenberg is het ‘tijd om een einde te maken aan discriminatie tegen Israëli’s’. Ook liet hij weten dat Liel Levitan is uitgenodigd om op het toernooi te spelen.

Het is niet duidelijk of de weigering van Tunesië verdere gevolgen heeft. Eerder deze week liet de Internationale Judobond weten dat Tunesië en Abu Dhabi de komende tijd geen judotoernooien mogen organiseren nadat zij de Israëlische atleten als minderwaardig hadden behandeld. De judoka’s mochten dit jaar wel meedoen aan toernooien in de landen, maar het was verboden om hun eigen vlag te vertonen of het Israëlische volkslied te zingen.

Een oproep aan de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond om uit solidariteit met het 7-jarige Israëlische meisje weg te blijven uit Tunesië kunt u doen door een mail naar: bondsbureau@schaakbond.nl

 

 

 

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking