Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

90 procent oké

Redactie 16 mei 2016, 00:00

happy-israeliHet Jewish People Policy Institute, opgericht door de Jewish Agency for Israel, heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder de Joodse bewoners van Israël. Uit deze Pluralism Index blijkt dat 90 procent van hen (zeer) tevreden is met hoe ze in dit land zichzelf kunnen zijn.

Door David de Leeuw

Hoe rechtser hoe tevredener, laat de Pluralism Index zien. Van de linkse ondervraagden voelt bijna de helft zich niet zo senang in Israël. Daarentegen voelt meer dan 90 procent van de rechtse mensen zich er prima. Meer dan 80 procent van de Joodse Israëli’s vindt dat seculiere, traditionele en religieuze Joden allemaal even goede Joden zijn. Gevraagd naar wie er het meest bijdraagt aan de Staat Israël, staan soldaten met stip op één. Asjkenaziem en mizrachiem gaan praktisch gelijk op. Westoever-settlers scoren iets lager dan gemiddeld. Linkse mensen, moslim-Arabieren en ultraOrthodoxen staan onderaan.
Over de Druzen, van oudsher goed vertegenwoordigd in het Israëlische leger, wordt opmerkelijk positief gedacht, net als over de Ethiopisch-Joodse immigranten. Ook vinden Joodse Israëli’s diaspora-Joden aardiger dan Israëli’s die in het buitenland zijn gaan wonen. “Dit komt doordat Israëli’s het meeste geven om mensen die dezelfde lasten dragen als zij,” zegt de directeur van het Jewish People Policy Institute (JPPI), Avinoam Bar Yosef.

Vrijheid
De meeste Israëli’s vinden dat pluralisme, dus een verscheidenheid van afkomst, geloof, seksuele geaardheid en (politieke) mening, goed is. 60 procent vindt dat een burgerlijk huwelijk mogelijk moet zijn in Israël, meer dan 56 procent dat de regering meer rekening moet houden met afwijkende meningen en 48 procent dat er te veel vrijheid van meningsuiting is in Israël.
44 procent wil ook niet-Joodse kinderen op de school waar hun kinderen naartoe gaan. De meesten vinden dat er geen noodzaak is om vrouwen toe te staan om tefilien te dragen bij de Klaagmuur. Maar er is ook een meerderheid tegen de stelling dat homoseksuelen beter geen Knessetlid kunnen worden.

Kloof
De bedoeling is dat de Pluralism Index elk jaar gaat verschijnen. In de toekomst zullen er ook onderzoeksresultaten weergeven worden van niet-Joodse bevolkingsgroepen in Israël. “Hoofddoel is het objectief meten van de mogelijkheid van elke Jood om zich thuis te voelen in Israël,” aldus Bar Yosef. “Er lijkt een behoorlijke kloof te zijn tussen het verlangen van de overgrote meerderheid in Israël naar eenheid en een Joodse staatsidentiteit en dat van de met name liberaal denkende diaspora-Joden om iedereen hartelijk te verwelkomen die zich Joods voelt en verklaart.”

‘Deze Israëlische paradox staat in geen enkel standaardonderzoek’

Intussen plaatst VN-onderzoek voor het World Happiness Report 2016 Israël op de elfde plaats wat betreft het welbevinden van haar (Joodse en Arabische) inwoners. In totaal werden 158 landen onderzocht. Op de Life Satisfaction Index van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staat Israel zelfs vijfde van 36 landen – boven Amerika, Engeland en Frankrijk. Hoe dit kan, in het van alle kanten bedreigde en niet superwelvarende land? Bar Yosef: “Deze Israëlische paradox staat in geen enkel standaardonderzoek. Israëli’s worden gemotiveerd door hun verbindingen met land, traditie, (leger)vrienden en familie. En in wat ze samen hebben bereikt, zowel Joden als Arabieren.”

 

Pluralism Index

Politiek:
politiek links 5 %
gematigd links 11 %
midden 26 %
gematigd rechts 28 %
rechts 23 %
weet het niet 7 %

Religieus:
religie seculier 31 %
seculier-traditioneel 21 %
traditioneel 23 %
liberaal-religieus 4 %
religieus 10 %
ultraorthodox 10 %
nationalistisch-orthodox 1 %

De Pluralism Index, gehouden onder 1000 Joodse Israëli’s – hierboven hoe zij zichzelf definieerden

Klik hier voor de volledige Index

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *