Aalten ligt dwars
Nieuws

Aalten ligt dwars

Redactie 22 maart 2018, 00:00
Aalten ligt dwars

Het conflict rond de rabbijnswoning in Aalten lijkt nog niet voorbij. De Aaltense wethouder Ted Kok laat weten dat het gemeentebestuur vorige week met de tachtigjarige Sallo van Gelder rond de tafel heeft gezeten over de kwestie, maar dat er nog geen duidelijke uitkomst is.

“We hebben meneer van Gelder twee opties voorgelegd die naar ons idee heel redelijk zijn”, zegt Kok. De gemeente zegt de woonbestemming voor het historische huisje terug te willen draaien voor Van Gelder, maar alleen zolang hij in leven is. “Daarna willen ze het gewoon weer een schuur maken”, zegt Van Gelder. De tweede optie is dat Van Gelder in het naastgelegen huis gaat wonen en dat de rabbijnswoning gebruikt mag worden voor recreatief verblijf van maximaal vier maanden. “Daar heb ik helemaal niet om gevraagd. Ik vind het eigenlijk geen eerlijk voorstel.”

Dat de  gemeente de woonbestemming van het huisje terugdraait zodra Van Gelder komt te overlijden, is een extra tegenslag. “Ik zet me zo hard in voor deze zaak omdat ik juist probeer veilig te stellen dat de beheerder van de synagoge na mij in het huisje kan wonen. Het is belangrijk voor de Joodse gemeenschap dat de beheerder daar mensen kan ontvangen. Ik heb dat zelfs al halverwege 2017 in mijn testament laten zetten.” Volgens wethouder Kok kan er geen uitzondering gemaakt worden voor Van Gelder, omdat het permanent terugdraaien van de woonbestemming zou betekenen dat Aalten nog maar 399 in plaats van 400 woningen mag bijbouwen. Van Gelder heeft nog niet besloten of hij ingaat op het aanbod.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking