Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Aanbevelingen voor Den Haag

Het NIW analyseerde nu ook de meningen van de Joodse kiezers per partij. Dit geven wij graag mee aan politiek Den Haag.

Redactie 23 maart 2017, 00:00
Aanbevelingen voor Den Haag

Ons NIW-Kieskompasonderzoek (NIW 20) gaf een duidelijk trendbeeld van de zorgen en wensen van stemmers met een Joodse achtergrond. De informatie die uit het onderzoek kwam is genoeg voor een lijstje facts & figures voor de verschillende partijen. Kan zo in de binnenzak voor tijdens de formatie. Het NIW analyseerde nu ook de meningen van de Joodse kiezers per partij. Dit geven wij graag mee aan politiek Den Haag.

GroenLinks, PvdA en D66,
Tweederde van de stemmers op deze partijen die meededen aan het NIW-Kieskompasonderzoek voelt zich bedreigd door anti-Israël-uitingen. Een significant deel van de aanhangers ziet liever geen BDS-activiteiten op universiteiten (zelfs onder de GroenLinks-stemmers 25 procent). Tweederde van de Joodse kiezer maakt zich zorgen over antireligieuze sentimenten in het algemeen. Eenderde voelt zich onveilig in bepaalde buurten en een kwart is bang voor fysiek geweld, gerelateerd aan antisemitisme. Rond de 80 procent vindt dat haatpredikers het spreken in het openbaar sneller verboden moet worden. Dat percentage ligt bij de andere partijen nog hoger.

D66 en ChristenUnie,
Tweederde van de respondenten die op een van deze twee partijen stemden, vindt dat de overheid interreligieuze en/of culturele organisaties actief moet ondersteunen.

VVD,
Driekwart van de Joodse VVD-stemmers vindt dat culturele en/of religieuze diversiteit bijdraagt aan de Nederlandse samenleving. En 40 procent is bang zijn vrijheid van religie te verliezen.

PVV,
Bijna tweederde van deze Joodse aanhang is bang om zijn vrijheid van religie te verliezen. Bijna de helft heeft bezwaar tegen het afschaffen van bijzonder onderwijs als middel voor het bevorderen van integratie. Eenvijfde is tegen het verbod op religieus of cultureel ‘uiterlijk vertoon’.

Alle partijen,
Alle stemmers met een Joodse achtergrond zijn het over één ding eens: docenten moet worden verplicht de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging structureel in hun lesprogramma op te nemen. Ook vindt een overweldigende meerderheid (tussen de 80 en 100 procent) dat de overheid meer geld moet uittrekken om antisemitisme en andere vormen van discriminatie onder Nederlanders met een immigratieachtergrond te bestrijden. Acht van de tien Joodse kiezers ziet islamitische waarden als een bedreiging voor Europa en bijna de helft vindt zelfs dat de islam helemaal niet in Europa thuishoort.

Afrader
Doe het niet, Den Haag, tornen aan de briet mila en de sjechita! Meer dan 80 procent van de Joodse kiezers is tegen een verbod op jongensbesnijdenis. De helft (PVV, 50 procent) en meer (GroenLinks, 70 procent) is tegen het verbod op de kosjere slacht. Bij stemmers op de andere partijen ligt dat percentage nog hoger, tussen de 80 en 94 procent.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *