Aanval op terreurleiders in Rafah, Hamas meldt ’tientallen burgerdoden’
Nieuws

Aanval op terreurleiders in Rafah, Hamas meldt ’tientallen burgerdoden’

Redactie 27 mei 2024, 11:46
Aanval op terreurleiders in Rafah, Hamas meldt ’tientallen burgerdoden’
Beelden van de brand in Rafah, die zou zijn veroorzaakt door een Israëlische luchtaanval - Screenshot X

UPDATE: Israël ontkent een luchtaanval uitgevoerd te hebben op de locatie van de brand in een vluchtelingenkamp buiten Rafah: “In tegenstelling tot de leugens van Hamas vond de aanval niet plaats in de Al-Mawasi Humanitaire Zone.” De IDF plaatste een kaartje bij het bericht waar de luchtaanval wel zou hebben plaatsgevonden.

Volgens Hamas zijn tenminste 35 doden gevallen bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook. De IDF zegt twee leiders van de terreurorganisatie geliquideerd te hebben. De ‘Palestijnse gezondheidsautoriteiten’, een eufemisme dat door Hamas wordt gebruik om geloofwaardigheid aan haar berichten over slachtoffers in de oorlog te geven, beweert dat het vooral om ‘vrouwen en kinderen’ zou gaan.

Volgens Hamas veroorzaakte een Israëlische luchtaanval brand in een vluchtelingenkamp in Rafah. De terreurbeweging maakt geen onderscheid bij haar berichten over slachtoffers tussen gedode terroristen en burgers, of in de wijze waarop slechtoffers zijn gevallen, bijv. tussen Israëlisch of eigen vuur. De IDF zegt dat het een door Hamas gebruikt gebouw in Tel Sultan in het noordwesten van Rafah heeft geraakt, waar leiders van de terreurbeweging zich verzameld hadden. Hierbij zouden twee Hamasleiders gedood zijn.

De aanval kwam een dag nadat Hamas voor het eerst in vier maanden Centraal-Israël bestookte met een raketsalvo vanuit Rafah

“De aanval werd uitgevoerd tegen terroristen die een legitiem doelwit zijn, in overeenstemming met internationaal recht, met gebruik van precisiemunitie en gebaseerd op inlichtingen die wijzen op gebruik van het gebied door Hamasterroristen,” liet het Israëlische leger weten. De IDF onderzoekt de details van het ‘zeer ernstige incident’ en noemde Yassin Rabia, commandant van het ‘Westoever-hoofdkwartier’ van Hamas en Khaled Najjar, een andere hooggeplaatste terrorist, als doelwit van de aanval. Beide Palestijnse terroristen zouden zijn gedood.

Hamas sprak van een ‘verschrikkelijke zionistische aanval, uitgevoerd door het criminele bezettingsleger tegen de tenten van vluchtelingen’ en riep ‘de massa’s op de Westelijke Jordaanoever, in Jeruzalem en de bezette gebieden’ (waarmee Israël zelf wordt bedoeld, red.) op in opstand te komen. Eerder deed Hamas al talloze vergelijkbare oproepen die geen enkel effect hadden. De Israëlische aanval kwam een dag nadat Hamas voor het eerst in vier maanden Centraal-Israël bestookte met een raketsalvo vanuit Rafah. In dat laatste Hamasbolwerk in de Gazastrook voert de IDF een beperkt offensief uit.

Opmerkingen (1)
Shlomo Itai 27 mei 2024, 14:14
Hoe zal de EU ( u weet wel, die van de welgemeende condoleances n.a.v. de dood van massamoordenaar Raisi ) hierop gaan reageren ? Ik heb een zwart-bruin vermoeden niet met een oproep aan Hamas om zich niet te verschuilen tussen vrouwen en kinderen .
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *