Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Afschuw over uitspraken Khoulani

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani noemde bezoekende Israëlische tieners ‘toekomstige kindermoordenaars’. Raadsfracties en CJO reageren.

Redactie 16 juni 2017, 00:00
Afschuw over uitspraken Khoulani

Brief van 7 juni van ambassadeur Shir-On aan burgemeester Krikke

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani noemde bezoekende Israëlische tieners ‘toekomstige kindermoordenaars’. Raadsfracties en CJO reageren.

Door Esther Voet en David de Leeuw

Het Haagse gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid Abdoe Khoulani noemde de Israëlische schoolkinderen die eind mei de Tweede Kamer bezochten ‘zionistische terroristen in wording, gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters’. Deze tekst plakte hij op 31 mei boven een door hem op Facebook gedeeld Twitterbericht van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Daarop stond Van der Staaij samen met de ongeveer dertig young ambassadors, die in de residentie waren voor een leiderschapstraining. Toen kunstenares Anneke Brons hem op zijn commentaar aansprak, volgde een scheldkanonnade waarbij hij haar onder meer voor ‘blonde teef’ uitmaakte. De geluidsfragmenten werden door haar getwitterd.
Tweede Kamerlid Kees van der Staaij reageerde tegenover Den Haag FM geschokt: “Echt een bizarre reactie. Hier lusten de honden geen brood van. Dit is een vorm van antisemitisme waar we gewoon strijd tegen moeten voeren. Jodenhaat mag in Nederland nooit normaal gevonden worden, zeker niet vanuit de politiek.”
Khoulani’s Facebook-uiting is inmiddels verwijderd, maar het raadslid liet weten bij zijn woorden te blijven. Sterker nog, hij zei zich te beraden op juridische stappen: “Ik word als antisemiet neergezet, dat is lasterlijk en gaat me niet in de koude kleren zitten. Ik had het over zionisme, de geloofsachtergrond heb ik buiten beschouwing gelaten.”
Op zijn Facebookpagina is Khoulani de laatste dagen druk bezig zich als niet-antisemiet te profileren. Onder de kop ‘Het meest ultieme bewijs dat wij antisemitisme verwerpen en verachten en altijd zijn opgekomen voor de joodse medemensen’ postte hij een oproep van vijf jaar geleden, na de aanslag op een Joodse school in Toulouse, waarin zijn partij vraagt om Joodse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Daarna een filmpje waarin hij ‘college’ geeft over antisemitisme, dat hij als ‘met name’ Europees verschijnsel schetste, de islamitische variant buiten beschouwing latend. Israël noemde hij een ‘terreurstaat’.
Vorige week riep het NIW op aangifte te doen tegen Khoulani. Hier is veelvuldig op gereageerd, met instemming en met intentieverklaringen dit te gaan doen. De SGP-Jongeren hebben zich al bij de politie gemeld.

De rechter aan zet
De Haagse burgemeester Pauline Krikke wilde zich op verzoek van het NIW vorige week niet over de kwestie uitspreken, omdat ‘de rechter na de aangifte aan zet’ was. Maar fractieleiders Frans de Graaf van VVD, Pieter Grinwis van ChristenUnie/SGP, Danielle Koster van het CDA en Richard de Mos van Groep De Mos verwierpen in een brief gepubliceerd in het AD de uitspraken van Khoulani ‘met kracht’. Zij schreven: “Deze haatdragende teksten staan helaas niet op zichzelf. Regelmatig laat Khoulani zich op zijn Facebookpagina vernietigend uit over Israël. Letterlijk. Tegelijk met zijn beruchte verheerlijking van IS (‘Leve ISIS’) sprak hij in 2014 de hoop uit dat ‘de zionistische nederzetting liever vandaag dan morgen getroffen wordt door een tsunami van Allah’. Ondanks zijn belofte om zich ‘voortaan verre te houden van internationale politieke vraagstukken en conflicten’ spreekt hij zich geregeld onder het mom van antizionisme zeer haatdragend tegen Joden en Israël uit. Dit soort uitlatingen bedreigen de vrede in onze stad, waarin we met veel verschillende bevolkingsgroepen samenleven. In plaats van telkens weer stelling te nemen tegen jihadistische aanslagen en de samenleving te verbinden in plaats van te verdelen, spuwt Khoulani liever zijn gal over Israëliërs. Helaas staat hij hierin niet alleen, getuige de bijval op zijn Facebookpagina en de antisemitische spreekkoren bij demonstraties in onze stad. Wij roepen hem op snel excuses te maken en het ambt van raadslid niet langer te besmeuren, maar zich te gaan gedragen dat ambt waardig.”

‘Wij willen niet op iedere extreme uitspraak van andere Haagse partijen in de media reageren’

Maar waar waren de andere partijen? Het NIW benaderde de linkerkant van het politieke Haagse spectrum. Dit waren de reacties: de D66-fractie maakt “desgevraagd graag duidelijk dat D66 Den Haag de uitspraak van de heer Khoulani sterk afwijst. Wij hebben als partij geen openbare reactie gegeven, omdat wij niet op iedere extreme uitspraak van andere Haagse partijen in de media willen reageren. Wij maken onze mening over een ongepaste uitspraak liever duidelijk door in debat te gaan. Wij gaan het debat met de heer Khoulani dan ook graag aan.”
Groen Links: “Wij betreuren de uitspraken ten stelligste. Als raadslid representeer je de hele stad Den Haag en heb je een voorbeeldfunctie. Met dit soort uitspraken gaat de heer Khoulani zijn boekje ver te buiten.” De PvdA-fractie meldde de uitspraken van Khoulani ‘weerzinwekkend’ te vinden: “Je mag mensen nooit beoordelen op hun afkomst in welke vorm dan ook.” Eind juni komen Khoulani’s uitlatingen aan de orde in de Raad.

Bloedsprookje
Het Centraal Joods Overleg reageerde fel: “Khoulani’s uitspraak is volgens de op 1 juni jongstleden door de EU aangenomen werkdefinitie van antisemitisme een hedendaagse vorm van het klassiek antisemitische bloedsprookje uit de Middeleeuwen. Op de website van de Partij van de Eenheid vermeldt Khoulani dat hij streeft naar een samenleving op basis van wederzijds respect en begrip en dat hij zich inzet voor een omgeving zonder haat en geweld. De tegenstelling tussen Khoulani’s verwerpelijke uitlatingen en de vrome voornemens op de website is evident. Hij spreidt een bizarre hypocrisie ten toon: zijn recente beschuldigingen aan het adres van Joodse schoolkinderen en zijn bewondering voor IS langer geleden tonen aan dat zijn uitlatingen op de website geen ander doel hebben dan de Nederlandse samenleving zand in de ogen te strooien.
Zoals deze tribale chauvinist zijn er velen, in de islamitische wereld en ook in Europa. Het enige belangwekkende aan Khoulani is dat hij heel Nederland laat zien hoe het islamisme (let wel: islamisme, niet de islam) werkt: elk kritisch woord over handelingen van moslims, hoe beestachtig ook, wordt afgedaan als islamofoob, en alles maar dan ook alles wordt aangepakt om Joden te beschuldigen van de meest vreselijke misdaden. Factfree, bijna altijd. Zijn verbale terrorisme is een opmaat naar fysiek terrorisme. Nederland móét ten strijde trekken tegen de misdadige meningen van deze man en zijn trawanten. Permanente educatie waar het kan en juridische maatregelen waar nodig. Anders gaan wij, het vrije, tolerante en democratische Nederland een heel hoge prijs betalen.”
De Israëlische ambassadeur in Nederland, Aviv Shir-On, reageerde met een brief aan de Haagse burgemeester Pauline Krikke, zie afbeelding.
Abderazak Khoulani richtte samen met de tot de islam bekeerde voormalige PVV’er Arnoud van Doorn de Partij voor de Eenheid op. In 2014 haalden zij haatprediker Haitham al-Haddad naar Den Haag, die voor de invoering van de sharia en het stenigen van afvalligen is. Partijgenoot Arnoud van Doorn werd in 2014 veroordeeld voor het lekken van geheime stukken, het verkopen van drugs aan minderjarigen en het bezit van een verboden alarmpistool. Ahmed Marcouch noemde zowel Khoulani als Van Doorn “in de ban van Saoedi-Arabië en het wahabisme. Zij zijn de megafoons van de As Soennah-moskee [een extremistische, salafistische geloofsinstelling, red.] en zitten gewoon in de Haagse gemeenteraad.”
Erger nog, Van Doorn en Khoulani zijn daar op democratische wijze in gekozen. De Partij voor de Eenheid bestaat dus niet uit twee eenlingen, maar heeft wel degelijk een achterban.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *