BBC biedt excuses aan voor nepnieuws over Israëlische ‘executies’ in Gaza
Nieuws

BBC biedt excuses aan voor nepnieuws over Israëlische ‘executies’ in Gaza

Redactie 09 januari 2024, 22:20
BBC biedt excuses aan voor nepnieuws over Israëlische ‘executies’ in Gaza

De Britse publieke omroep is sinds 7 oktober al verschillende malen uit de bocht gevlogen, maar op 24 december maakte de BBC het wel bijzonder bont. Op de radio werd de beschuldiging gemeld dat Israëlische zich aan standrechtelijke executies van burgers in Gaza schuldig zou hebben gemaakt. De BBC heeft daarvoor nu, twee weken later, excuses aangeboden.

“Hoewel de beschuldigingen (aan Hamas) toegeschreven werden en ons bericht een reactie van het Israëlische leger bevatte waarin gezegd werd dat de IDF zich niet bewust was van het incident en dat Hamas een terroristische organisatie was die geen waarde hechtte aan de waarheid, hebben wij ons te weinig ingespannen om bevestigend bewijs te zoeken om een bericht over de beschuldigingen van Hamas te rechtvaardigen. Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor deze fout,” schrijft de BBC in een verklaring.

Het is niet de eerste keer dat de BBC – net als talloze andere, ook Nederlandse media – anti-Israëlisch nepnieuws verspreidt

Het BBC-bericht zou op zijn beurt gebaseerd zijn op een melding van het Franse persbureau AFP dat Hamas getuigenissen zou hebben van de standrechtelijke executie van 137 Palestijnse burgers in het noorden van de Gazastrook. Geen enkel journalistiek medium of internationale hulporganisatie heeft sindsdien ook maar een spoor van bewijs voor de beschuldigingen van de terreurbeweging kunnen vinden.

Het is niet de eerste keer dat de BBC – net als talloze andere, ook Nederlandse media – anti-Israëlisch nepnieuws verspreidt. In november zag de Britse omroep zich ook al genoodzaakt excuses aan te bieden over een bericht dat Israëlische soldaten in het Shifa-ziekenhuis in Gaza jacht maakten op Arabisch-sprekers. In werkelijkheid had Reuters, het persbureau waarop het BBC zijn belachelijke bericht had gebaseerd, gemeld dat de IDF Arabisch-sprekers het ziekenhuis in had gestuurd om te communiceren met artsen en patiënten en te zorgen voor een goede hulpverlening.

Ondanks alle voorbeelden van nepnieuws blijven de BBC en internationale media nog steeds vrijwel klakkeloos Hamas-propaganda overnemen

In oktober ging de BBC net als vrijwel alle Nederlandse media de fout in door te berichten over een raketaanval op het Ahli-ziekenhuis waarbij tenminste 500 Palestijnen gedood zouden zijn. Al snel bleek dat geen enkel element van dit bericht juist was: de raket in kwestie was niet door Israël maar door Palestijnse terroristen afgeschoten, het projectiel was niet op het ziekenhuis beland maar op de parkeerplaats ervoor en er waren geen 500 maar hooguit enkele tientallen dodelijke slachtoffers gevallen.

Ondanks al deze voorbeelden van nepnieuws blijven de BBC en internationale – inclusief vrijwel alle Nederlandse – media maar ook hulporganisaties nog steeds vrijwel klakkeloos Hamas-propaganda overnemen. Zoals bijvoorbeeld over de aantallen slachtoffers onder de burgerbevolking. Deze oncontroleerbare en daarom volledig onbetrouwbare cijfers worden gepresenteerd als afkomstig van de ‘gezondheidsautoriteiten in Gaza’, terwijl die – voor zover bestaand – voor de volle honderd procent door de terroristen van Hamas gecontroleerd worden. Wat opvalt is dat in alle gevallen van excuses voor nepnieuws het oorspronkelijke bericht in het nadeel van Israël uitviel en nooit in het nadeel van Hamas, Hezbollah of andere terreurorganisaties.

Plaats opmerking