BDS’ers moeten duizenden euro’s schadevergoeding betalen na boycotoproep aan zangeres Lorde
Nieuws

BDS’ers moeten duizenden euro’s schadevergoeding betalen na boycotoproep aan zangeres Lorde

Redactie 11 oktober 2018, 00:00
BDS’ers moeten duizenden euro’s schadevergoeding betalen na boycotoproep aan zangeres Lorde

Twee BDS-activisten uit Nieuw Zeeland moeten een schadevergoeding van bijna €11.000 euro betalen vanwege hun rol bij de annulering van het concert van zangeres Lorde dat in juni in Tel Aviv had moeten plaatsvinden.

Dat oordeelde de rechtbank van Jeruzalem vandaag. De twee activisten, Justine Sachs en Nadia Abu-Shanab, moeten de forse schadevergoeding van € 10.715 euro betalen aan drie Israëlische tieners die kaartjes voor het concert van hun idool hadden gekocht. De meisjes kregen van de organisatie van het concert hun geld al terug voor de kaarten, maar volgens de advocaat van het drietal zijn de Lorde-fans ook in hun ‘artistieke welzijn’ geschaad. Daarbij zouden de twee BDS-activisten uit Nieuw Zeeland ‘schade hebben toegebracht aan de goede naam van Israëli’s en Joden’.

Volgens de rechtbank zijn de twee activisten medeverantwoordelijk voor het annuleren van de show, omdat zij in december 2017 op de Nieuw-Zeelandse website Spinoff een open brief plaatsten waarin zij Lorde opriepen om niet naar Israël af te reizen. Lorde, ook Nieuw-Zeelands van origine, reageerde via Twitter op de brief en kort daarna annuleerde de zangeres daadwerkelijk het optreden. “Ik heb veel discussies gehad met mensen met uiteenlopende meningen en ik denk dat de juiste beslissing op dit moment is om de show te annuleren,” schreef Lorde over de actie.

Tijdens de rechtszaak werd de in 2011 ingestelde Israëlische anti-boycot wet aangehaald, die rechtszaken mogelijk maakt tegen entiteiten die oproepen tot boycot van de Joodse staat. Volgens critici zorgt die wet voor onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, terwijl voorstanders van de wet juist aanhalen dat het een ondersteuning is in de strijd tegenover anti-Israël activisme.

Nitsana Darshan-Leitner, de advocaat van de gedupeerde Israëlische meisjes, liet na de uitspraak weten blij te zijn met het besluit van de rechtbank. “Deze uitspraak maakt duidelijk dat iedereen die oproept tot een boycot tegen de staat Israël, aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade en een schadevergoeding moet betalen aan degenen die geraakt worden door de boycot, ook als zij zich buiten Israël bevinden.” Daarbij liet Darshan-Leitner weten zich niet te laten tegenhouden door landsgrenzen. “We zullen deze uitspraak in Nieuw-Zeeland afdwingen totdat de schadevergoeding volledig is voldaan.”

Naast de bijna €11.000 euro aan schadevergoeding draaien de twee BDS’ers ook op voor de juridische kosten van ruim €2.600 euro.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking