Bedreigingen in Limburg
Binnenland

Bedreigingen in Limburg

Het is niet de eerste, niet de tweede, maar de derde keer dat keppeldragende Samuel door jongeren in zijn woonplaats is belaagd. Het is evenmin het enige recente antisemitische voorval in Limburg.

Esther Voet 20 april 2023, 08:00
Bedreigingen in Limburg

“Mijn vrouw belde me overstuur op. Onze zoon Samuel was op het schoolplein ernstig bedreigd door zo’n zes tot acht jongens.” Niet door klasgenoten van Samuels middelbare school Compass, maar van een vestiging van de ISK, de internationale schakelklas die in hetzelfde gebouw huist. Daar worden vooral uit islamitische landen afkomstige leerlingen voorbereid op een reguliere middelbare school. 

Miguel Perez Coenen vertelt het NIW dat zijn zoon niet voor de eerste keer te maken kreeg met intimidatie en bedreiging: “In oktober was het al raak, en in januari. Ik heb het de school gemeld. De eerste keer hebben ze de jongeren aangesproken, de tweede keer zouden ze een ‘laatste kans’ krijgen. Ik kreeg van de politie te horen dat ze mijn zoon niet 24 uur per dag kunnen beschermen, maar dat was mijn vraag helemaal niet. Ik wilde wel dat die incidenten geregistreerd zouden worden en dat er iets mee werd gedaan.”

“Wat afgelopen vrijdag voor Samuel nog bedreigender maakte,” gaat Perez verder, “was dat een volwassen man met de meute ging meedoen. Er werd ‘Jahoed, jahoed’ en ‘kankerjood’ geroepen, ‘Free Palestine’ en ‘Ik maak je dood’.” In een filmpje van het voorval, in handen van het NIW, is te zien hoe tegen het einde van het incident aan Samuel wordt geduwd en getrokken met lacherige stemmen op de achtergrond. Het slachtoffer blijft rustig en besluit naar huis te gaan, waarna zijn moeder haar man verwittigt. 

Excuses

Vader Perez belt nog dezelfde dag met de lokale politie. “Ze zouden een wagen langs sturen om aangifte op te nemen. Maar die auto kwam niet. Die avond niet, de volgende dag niet, de dagen erna ook niet.” Pas dinsdag belt de wijkagent, met excuses omdat hij ‘pas toen hoorde van het incident’ en met de verzekering dat het serieus genomen wordt, ook ‘vanwege de media’. De avond daarvoor waren immers al berichten verschenen in De Limburger en De Telegraaf

Een woordvoerder van de politie bevestigt het wegblijven en erkent de fout. “Maar zolang er geen aangifte wordt gedaan, kunnen wij geen strafrechtelijk onderzoek beginnen.” Perez wachtte juist op een bezoek van de politie om aangifte te doen. Hij bevestigt dat hij daarvoor nu alsnog naar het bureau zal gaan. Hoewel de woordvoerder niet wil spreken van een antisemitisch incident, wil de politie wel met ‘een agent gespecialiseerd in multiculturele vraagstukken’ aanwezig zijn bij een gesprek met de leerlingen van het ISK. 

Diezelfde dag, dinsdag, verstuurt de leiding van Compass een e-mail aan de ouders van de leerlingen. Daarin staat onder meer: “Helaas vinden er af en toe toch incidenten/schermutselingen plaats. Afgelopen vrijdagmiddag hebben wij al contact gehad met de betreffende ouders en ook uitgelegd welke stappen wij gaan ondernemen en dat dit (helaas) enige tijd in beslag neemt.”

Er werd ‘Jahoed, jahoed’ en ‘kankerjood’ geroepen, ‘Free Palestine’ en ‘ik maak je dood’

Peter van Rijmenam, directeur van Compass, zegt de situatie ernstig op te nemen: “Na het incident in januari hebben wij leerlingen tijdelijk geschorst. Camerabeelden zullen moeten uitwijzen of het in dit nieuwe geval om dezelfde groep gaat, of dat dit een andere groep leerlingen is geweest. Maar over die beelden kunnen we pas beschikken nadat proces-verbaal is opgemaakt. Daarna kunnen wij als school verdere actie ondernemen.”

Eerder al was er een incident met een regenboogvlag die door leerlingen van het ISK werd verwijderd. Van Rijmenam vertelt dat een hartig woord met die leerlingen is gesproken, is uitgelegd waar die vlag voor staat en dat diezelfde scholieren onder luid applaus zelf de vlag weer hebben opgehangen. Tijdens het ter perse gaan van dit NIW stond een gesprek gepland tussen Van Rijmenam en vader Perez. De directeur zegt tevens de zaak aan te pakken in nauwe samenwerking met de directeur van het ISK, Esger van Baest.

Zorgen

Het is niet het enige incident dat de afgelopen weken in Limburg plaatsvond. De veertienjarige zoon van de Maastrichtse rabbijn Awraham Cohen maakte tijdens de pesachdagen een soortgelijk voorval mee. Rabbijn Cohen: “Ik woon nu acht jaar in Limburg en hier heb ik nooit scheldpartijen ondervonden. Het is in Maastricht altijd veilig en rustig voor Joden geweest. Maar toen mijn zoon tijdens Pesach terugliep van sjoel naar huis, werd hij belaagd door een jongen met een licht getinte huidskleur en naar wat het leek diens vader. Zij wilden hem dwingen ‘Free Palestine’ te roepen. Natuurlijk heeft hij niets gezegd. Mijn zoon kwam ontdaan thuis, maar heeft zijn kaken stijf op elkaar gehouden.”

Ernst de Reus, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Limburg, heeft inmiddels contact opgenomen met de politie. Ook rabbijn Cohen zegt dat te zullen doen. De Reus maakt zich al langer zorgen over het gebrek aan bewaking bij de sjoels in Limburg. Twee weken geleden berichtte de pers nog over een andere zorgelijke ontwikkeling in de Limburgse samenleving: de opmars in de provincie van extreemrechts. Een artikel in De Limburger beschreef een opmerkelijk verjaarspartijtje voor de Führer, georganiseerd door de Limburgse neonazigroepering Volksverzet. De aanwezigen verbrandden er een Israëlische vlag, ‘de internationale vlag van het zionisme’. De uitleg: “Zionisme is de grootste vijand van de Europese volkeren (en de gehele mensheid), en de oorzaak van een groot deel van ons hedendaagse leed.” Het lijkt erop dat ook in Limburg Joden door zowel de kat als de hond gebeten worden.

Plaats opmerking