Belgische rel rond antisemitisch bloedsprookje
Nieuws

Belgische rel rond antisemitisch bloedsprookje

Redactie 19 oktober 2018, 00:00
Belgische rel rond antisemitisch bloedsprookje

In België is grote onrust ontstaan nadat Robrecht Vanderbeeken, nationaal secretaris voor Cultuur bij de Belgische vakbond ACOD, een modern bloedsprookje online zette.

Vanderbeeken, die tevens verbonden is aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent, spreekt zich al tijden uit voor de ‘Palestijnse zaak’. Het Belgische blad Joods Actueel  stuitte donderdag op een opiniestuk op de website DeWereldMorgen waarin Vanderbeeken schrijft: “Gaza wordt door de land-, zee- en luchtblokkade al meer dan 10 jaar uitgehongerd en vergiftigd, kinderen gekidnapt en vermoord voor hun organen.” Die tekst doet gelijk denken aan het eeuwenoude antisemitische ‘bloedsprookje’, waarin Joden worden beschuldigd van het doden van jonge kinderen om hun bloed te kunnen gebruiken.

“De oude antisemitische propaganda dat de Joden de bronnen zouden hebben vergiftigd en dat zij christenkinderen zouden ontvoeren om hun bloed te gebruiken voor duistere rituelen, keert terug in de onbewezen beweringen over het vergiftigen van de bevolking van de Gazastrook en het kidnappen van kinderen om hun organen te gebruiken voor transplantatie. Net zoals de middeleeuwse beschuldigingen zonder grond waren, zijn ook deze moderne beschuldigingen verzonnen door pro-Palestijnse propagandisten.” Zegt Klaas Smelik, professor Hebreeuwse en Joodse studies en directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, tegen Joods Actueel.

Na de publicatie van Joods Actueel op donderdag, liet DeWereldMorgen vrijdag weten dat zij de gewraakte passage uit de opinie hebben geschrapt. “De redactie van DeWereldMorgen.be heeft in deze een inschattingsfout gemaakt door niet op te merken dat in deze zinsnede een causaal verband wordt gesuggereerd tussen het kidnappen en vermoorden van kinderen door het Israëlische bezettingsleger en het verwijderen van organen voor transplantaties en dat dat causaal verband bewezen zou zijn. Auteur en redactie beslissen daarom in gemeenschappelijk overleg de betrokken zinsnede te verwijderen uit het artikel.”

Volgens de linkse website zou de Joodse staat echter wel schuldig zijn aan het gebruiken van ‘organen van Palestijnse kinderen (en volwassenen) zonder instemming te vragen of te verkrijgen van de nabestaanden en zonder hen daarover te informeren’.

André Gantman, gemeenteraadslid van de N-VA Antwerpen, geeft fel af op DeWereldMorgen. “Hoezo is antisemitisme een inschattingsfout?” schrijft Gantman op de website van Joods Actueel. Daarbij eist de politicus dat vakbond ACOD Vanderbeeken direct ontslaat. “Het zou ACOD sieren hun cultuurverantwoordelijke op staande voet te ontslaan.”  De vakbond heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de antisemitische uitlatingen van hun secretaris.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking