Beth Shalom schrapt tientallen banen
Binnenland

Beth Shalom schrapt tientallen banen

Redactie 18 oktober 2012, 00:00
Beth Shalom schrapt tientallen banen
Foto: Beth Shalom

Foto: Beth Shalom

Het Joodse verzorgings- en verpleeghuis schrapt 35 fte’s, waarvan 25 in de zorg en 10 ondersteunende diensten. Dat maakte de directie op woensdag bekend. Vijftien medewerkers worden gedwongen ontslagen. Dat gebeurt voor het einde van het eerste kwartaal van 2013, laat een woordvoerder het NIW weten. Aanleiding is het financiële verlies sinds 2009, het structureel inzetten van te veel personeel voor goede zorg voor de bewoners en lagere inkomsten.

Beth Shalom telt ruim 200 medewerkers met een vast contract. De Ondernemingsraad heeft een positief advies uitgebracht aan de Raad van Bestuur van Beth Shalom over de reorganisatie, aldus wordt gemeld. De vakorganisaties zouden inmiddels hebben ingestemd met het sociaal plan, dat onder meer voorziet in het begeleiden van mensen naar ander werk.

Het feit dat ‘kosten en uitgaven niet met elkaar in de pas liepen’ heeft onder andere als oorzaak: ‘het niet vanaf het begin, 1 januari 2009, integraal doorvoeren van de financiering van het zorgzwaartepakket (ZZP)’. Een deel van de gegeven zorg wordt niet vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). „We zitten al langere tijd in heel zwaar weer en na een grondige analyse blijkt een reorganisatie de enige manier om te overleven,” zegt Jeroen Collette, interimdirecteur van Beth Shalom: „Eind 2013 moeten we break-even draaien, met nadrukkelijk behoud van adequate en goede zorg voor de cliënten.”

Naast de reorganisatie wordt ook gewerkt aan de verbetering van inkomsten, onder andere door een betere inschatting van zorgkosten per patiënt en betere benutting van leegstaande huisvesting op de locatie in Amsterdam. Ook worden meer vrijwilligers ingezet op de twee locaties waar in totaal 230 cliënten wonen. Verder wordt onderzocht of meer kan worden samengewerkt met andere organisaties, onder andere het Joods Maatschappelijk Werk, het ziekenhuis Amstelland en het Sinai Centrum. De benodigde ‘ombuigingen’ moeten ‘eind 1e kwartaal 2013’ zijn gerealiseerd

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking