Boete voor Simon V.
Binnenland

Boete voor Simon V.

De Amsterdamse politierechter legde begin deze week Simon Vrouwe, werkloos kunstenaar uit Purmerend en bekend van zijn pro-Palestijnse acties op de Dam, een boete op van 140 euro of twee dagen cel

Redactie 04 mei 2018, 00:00
Boete voor Simon V.

De uitstalling van Vrouwe op de Nieuwmarkt

De Amsterdamse politierechter legde begin deze week Simon Vrouwe, werkloos kunstenaar uit Purmerend en bekend van zijn pro-Palestijnse acties op de Dam, een boete op van 140 euro of twee dagen cel.

Vrouwe haalde geld op zonder vergunning. De rechter verklaarde zijn vorig jaar in beslag genomen propagandakar, vlaggen en borden tot verbeurd. Die borden, volgens Vrouwe een artistieke ‘installatie’, met foto’s van Syrische oorlogsgruwelen die hij steevast in Gaza situeerde met een collectebus ernaast, is hij dus kwijt. Deze rechtszaak is de eerste in een reeks, omdat Vrouwe sindsdien diverse malen opnieuw is aangehouden wegens illegaal collecteren.

Tijdens de zitting verklaarde Vrouwe dat een vergunning ‘al lang’ was aangevraagd, terwijl hij daar de dag ervoor op internet nog hulp bij vroeg. Hij ontkende te hebben gecollecteerd, maar zei wel geld aangeboden te krijgen voor ‘mensen met honger.’ Maar een donatieoverzicht op internet meldt als begunstigden een ziekenhuis en ‘gezinnen’ waarmee hij ‘in contact’ staat. Onbekend is of hij daarmee doelt op zijn eigen gezin.

Vrouwe kwam zonder advocaat of aanhang naar de rechtbank. Het vonnis werd met instemming begroet door diverse Joden die door Vrouwe en zijn aanhang op internet of op straat antisemitisch zijn benaderd of fysiek aangevallen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking