Brandweer Los Angeles weigert hulp van Joodse ambulancedienst
Nieuws

Brandweer Los Angeles weigert hulp van Joodse ambulancedienst

Redactie 15 februari 2019, 00:00

Hatzolah, een wereldwijde Joodse ambulancedienst, mag in de Amerikaanse stad Los Angeles niet gaan samenwerken met de brandweer uit de regio. 

Dat hebben de brandweer en de brandweervakbond van Los Angeles besloten. Volgens de twee organisaties zou de hulp van Hatzolah ‘voor te veel verwarring’ zorgen. De Joodse ambulancedienst wilde patiënten die niet in levensgevaar zijn gaan vervoeren en reageren op noodoproepen. Daarbij vroegen de Hatzolah-ambulancebroeders ook om sirenes en zwaailichten te mogen gebruiken.

In Los Angeles kunnen nu alleen de officiële brandweer, politie en ambulancedienst reageren op oproepen die binnen komen via het noodnummer 911. Wanneer Hatzolah wel zou reageren op een noodoproep kunnen zij worden bestraft.

De Joodse organisatie pleitte juist voor een versoepeling van die regels omdat hun ambulancebroeders goed van pas komen als tolken voor inwoners van de stad die Hebreeuws, Jiddisch of Farsi spreken. Daarbij zijn zij getraind in het toepassen van de Joodse wetgeving als er een noodsituatie in tijdens sjabbat in de Joodse buurt van Los Angeles.

Omdat Hatzolah nu geen vergunning krijgt is het ook voor ze verboden meer te doen dan ‘elementaire levensondersteuning’, zoals reanimeren. Zo mogen zij geen patiënten vervoeren na een beroerte, hartaanval of een schietpartij.

In de Verenigde Staten zijn meerdere Joodse medische diensten actief, in de meeste gevallen hebben deze wel afspraken en samenwerkingsverbanden kunnen maken met het bestuur van de steden.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking