Breed
Commentaar

Breed

Esther Voet 06 februari 2023, 11:22
Breed

Sommige lezers waren woedend toen het NIW een gastcolumn plaatste van D66- Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hoe haalden wij het in ons hoofd? De man die diplomaat was geweest bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah en nu niet bepaald bekend stond als een Israëlvriend? Deze samenvatting is de gekuiste versie. Het antwoord was, zoals altijd: schrijf een tekst van maximaal 250 woorden voor onze reactiepagina. Daarop heerst immers, mits feitelijk juist en binnen de grenzen van het betamelijke, algehele democratie. Zoals wel vaker kwam daarop geen antwoord meer.

Sjoerdsma schreef in NIW 12 een emotionele tekst over een onderwerp dat hem als voormalig diplomaat na aan het hart ligt. Dat zou voor ons allemaal het geval moeten zijn: de heldendaden van diplomaat Jan Zwartendijk, die in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden het leven redde. Het NIW schreef er al in 2016 over, ver voor Jan Brokken in zijn boek De Rechtvaardigen, hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde in 2018. Zwartendijk kreeg van het ministerie van Buitenlandse Zaken na de oorlog zelfs een reprimande omdat hij zich niet aan de ministeriële richtlijnen had gehouden. De oproep van Sjoerdsma in het NIW om deze omissie recht te zetten heeft inmiddels, ook onder onze lezers, wijdverbreide navolging gekregen. En ja, het NIW heeft daar zelfs actief aan meegewerkt. Verkiezingsstunt, reageerden sommigen. Is het niet de zaak waarom het moet draaien? Die in dit geval ver verheven is boven partijpolitiek?

Het NIW publiceerde de afgelopen jaren gesprekken met diverse politici. Een greep: Bram van Ojik (GL), Lodewijk Asscher (PvdA), Gert-Jan Segers (CU), Dilan Yesilgöz (VVD), Ulysse Ellian (VVD), Annabel Nanninga (JA21), Gidi Markuszower (PVV) en zelfs Thierry Baudet, die mocht fulmineren tegen een rake column van Bart Schut over de abjecte tendensen bij Forum voor Democratie.

Moet er kritiek geleverd worden, bijvoorbeeld over het stemgedrag van de regering in de VN, dan is ook daarvoor alle ruimte in het NIW. Daarnaast komen personen van diverse politieke pluimage over vele onderwerpen bij ons langs in óns forum – dat al langer bestaat dan FvD, meld ik maar even voor de zekerheid. Deze week hebben we zelfs een politicus op de cover, D66’er Alexander Hammelburg.

Het NIW wordt wel eens verweten uiterst rechts te zijn. Anderen betichten ons van uiterst linkse sentimenten. De waarheid is dat Joden in Nederland en degenen die in die Joodse wereld zijn geïnteresseerd, altijd relevante artikelen zullen terugvinden in uw NIW.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking