Britse intellectuelen tegen Corbyn
Nieuws

Britse intellectuelen tegen Corbyn

Redactie 15 november 2019, 11:16
Britse intellectuelen tegen Corbyn

In de links georiënteerde Britse krant The Guardian verscheen donderdag een open brief, ondertekend door 24 niet-Joodse intellectuelen, onder wie John Le Carré en Joanna Lumley, waarin zij het Britse volk waarschuwen voor de Jodenhaat binnen Labour: “Wij weigeren op 12 december op Labour te stemmen.”

De tekst van de bewuste brief luidt:

Zorgen om antisemitisme betekent dat we niet op Labour kunnen stemmen

De komende verkiezingen zijn belangrijk voor elke kiezer, maar onder Britse Joden heerst grote angst: het vooruitzicht van een premier die sterk wordt geassocieerd met antisemitisme. De Equality and Human Rights Commission is een officieel onderzoek gestart naar geïnstitutionaliseerd anti-Joods racisme binnen de Labourpartij onder Jeremy Corbyn. Twee Joodse parlementsleden zijn de partij uit gepest. Corbyn omarmt al jaren antisemieten als kameraden.

We luisteren naar onze Joodse vrienden en zien hoe hun pijn wordt gedegradeerd tot een probleem dat terzijde geschoven wordt door de discussie over de Europese toekomst van Groot-Brittannië.

Voor degenen die ervan overtuigd zijn dat Labour het enige alternatief is voor de harde Brexit van Boris Johnson, lijkt er nu geen ruimte voor de zorgen van de Joodse bevolking.

Maar antisemitisme staat centraal in een breder debat over het soort land dat we willen zijn. Dat negeren, omdat we Brexit belangrijker vinden, zou betekenen dat we de acceptatie van anti-Joodse denkbeelden een prijs vinden die we willen betalen voor een Labour-regering.

Welke zorgen van andere gemeenschappen zullen straks ook op deze manier verworpen worden? Wie zou volgen?

Verzet tegen racisme mag geen overgave betekenen in de strijd tegen antisemitisme. Maar dat is wel wat gebeurt als er op Labour gestemd wordt en heer Corbyn in Downing Street terechtkomt. De weg naar een tolerantere samenleving moet ook de Joden van Groot-Brittannië omvatten, met niet aflatende solidariteit. Wij zullen niet vertellen op welke partij u moet stemmen. Maar we kunnen met de beste wil van de wereld geen partij aanbevelen waar wij zelf niet voor in staan. Wij weigeren op 12 december op Labour te stemmen.

John le Carré (David Cornwell), Fay Weldon, Joanna Lumley, William Boyd, Simon Callow, Antony Beevor, Sathnam Sanghera, Janina Ramirez, Trevor Phillips, Jimmy Wales, Suzannah Lipscomb, Tom Holland, Frederick Forsyth, Peter Frankopan, Ghanem Nuseibeh, Dan Snow, Fiyaz Mughal, Tony Parsons, Dan Jones, Maajid Nawaz, Oz Katerji, Nick Hewer, Ed Husain, Terry Jervis.

De brief is ondertekend door de crème de la crème van Britse intellectuele spectrum, ook door moslims, onder wie Ghanem Nuseibeh en Maajid Nawaz, en werd na publicatie breed verspreid op sociale media. Maar ook deze brief is geen wake up call voor de beleidsmakers binnen Labour. Een woordvoerder van de partij reageerde: “Het is opvallend dat verschillende ondertekenaars van deze brief zelf zijn beschuldigd van antisemitisme, islamofobie en vrouwenhaat. Minder verbazingwekkend is het dat een aantal bekend als voorstanders van de Conservatives of Lib Dems.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking