Broeinest van antisemitisme Pakhuis de Zwijger verliest subsidie
Binnenland

Broeinest van antisemitisme Pakhuis de Zwijger verliest subsidie

Redactie 03 juli 2024, 14:51
Broeinest van antisemitisme Pakhuis de Zwijger verliest subsidie
Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade in Amsterdam - Foto: Rock Cohen/Flickr

Pakhuis de Zwijger, dat zichzelf een ‘platform voor creatie en innovatie’ noemt, krijgt geen subsidie meer van de landelijke Raad voor Cultuur. De Zwijger, gelegen aan de Piet Heinkade in Amsterdam, is met name sinds de pogrom van 7 oktober berucht om zijn eenzijdige, antizionistische en antisemitische bijeenkomsten.

Misschien wel het meest schokkende voorbeeld hiervan was de ‘National Action and Network Meeting in Solidarity with Palestine’ op 14 december vorig jaar. Antisemitische organisaties als het recent in Duitsland wegens terrorisme verboden Samidoun, het Nederlands Palestina Komitee, Plant een Olijfboom en de Internationale Socialisten verzorgden een hele dag ‘debat’ volgens de methode-De Zwijger: Israëlhaat zonder enig tegengeluid.

Bij De Zwijger worden ‘niet constructieve meningen’ geweerd, constateert de Raad

Op 29 januari dit jaar mochten de anti-Israëlactivisten van een Ander Joods Geluid onder leiding van Jaap hamburger, al jaren verspreider van antisemitische complottheorieën, los gaan. Opnieuw zonder dat daar een tegengeluid bij toegestaan was. Onderwerp van de avond: het ‘Afleren van zionisme’. Hamburger sprak die avond van ‘de zionistische minister van Justitie Yesilgoz’ en noemde opperrabbijn Binyomin Jacobs ‘de ultieme verrader van het judaïsme’.

De subsidie aan Pakhuis de Zwijger wordt ingetrokken ten gunste van debatcentrum De Balie. De Raad voor Cultuur wil slechts één debatcentrum in Amsterdam subsidiëren en komt tot de conclusie dat in De Balie wel ruimte is voor verschillende opvattingen. Bij De Zwijger worden ‘niet constructieve meningen’ geweerd, constateert de Raad. Bovendien moest in maart bij Pakhuis de Zwijger oprichter en directeur Egbert Fransen zijn biezen pakken wegens grensoverschrijdend gedrag. Onder Fransen heerste er jaren een angstcultuur, voor klachten daarover konden medewerkers terecht bij adjunct-directeur Hester Tiggeloven, Fransen echtgenote. Ook zij moest in maart het veld ruimen, schrijft Het Parool.

Opmerkingen (5)
Gerda Schrijver 03 juli 2024, 16:34
En nu zouden we dus moeten geloven, dat deze subsidiebijdrage welbesteed terecht komt bij debatcentrum de Balie. Het valt nog te bezien. Hopelijk houdt het Rijk goed de vinger aan de pols. Als provinciaal ambtenaar heb ik deze kwesties ook wel meegemaakt. Veel te vaak spant men het paard achter de wagen, zoals nu weer bij broeinest pakhuis “de Zwijger”. Dit pakhuis heeft wel een heel erg passende naam. En dit zullen ze dan ook ervaren!👏🏻 Eindelijk!
Rena Weissman 03 juli 2024, 18:41
Wanneer snappen die Joden van Een Ander Joods Geluid nu eens dat hoe hard ze ook zullen schreeuwen: 'Ik ben een antizionist! Ik ben een antizionist!' Als er een Palestijnse terrorist met een pistool op ze gericht staat, schieten ze. Wanneer snappen de Joden die voor het regime zijn die hun willen doden nou eens, dat ze altijd de eerste zijn die sterven. (Joden die met de Christenen samenwerkten in de middeleeuwen, Joden die de Nazi's hielpen in de oorlog, Joden die de Romeinen hielpen) Maar ja, ik weet inmiddels ook niet meer wat ik moet geloven van Pro-palestijnse Joden, aangezien er in Amerika letterlijk pro-Palestijnse protesters zich 'verkleed' hebben als Jood en er borden met 'I Am the grandchild of a Holocaust surviver' te koop waren voor letterlijk iedereen. Onthoud: Mensen zijn goed in liegen.
Ruud 03 juli 2024, 21:36
Druppeltje op een gloeiende plaat! Bij De Zwijger verliezen ze echt geen slaap over die paar centen subsidie, ook eten ze er geen 1 boterham minder om. Er zijn vanuit de duistere onderwereld van de organisaties achter de pro-hamas knuffelaars en islamisten en linkse deugneuzen zo veel verborgen geldstromen dat dit antisemitische, anti-israel indoctrinatie bolwerk gewoon doorgaat met business as usual. Op de achtergrond zit Iran aan de touwtjes te trekken, om Jodenhaat in Europa aan te wakkeren en de samenleving te verstoren, om zo de verdere islamisering te bevorderen. Zoals Rena al schreef, zijn de verraders van de Joodse Anti-zionistische groepen koren op de molen van de linkse media. Als een mes in de rug van alle Joodse slachtoffers van de Holocaust en de lijdensweg van het antisemitisme en terreuraanslagen sindsdien. Hun gevaarlijke anti-zionistische zienswijzen brengen het voortbestaan van Israël in gevaar, omdat er geen eenheid van steun voor Israël is.
Judith 05 juli 2024, 09:14
Het is vestzak-broekzak, want het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie subsidieert PdZ zeer riant, dus het blijft helaas bestaan. PdZ fungeert als spreekbuis van Groen Links én van een groot aantal gelijkdenkende, activistische clubjes. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst deelt bovendien een gebouw met PdZ, een instelling die door henzelf wordt gesubsidieerd.
Wietske van Raalte 05 juli 2024, 14:06
We hebben toch de Sleepnetwet........
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *