Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Burgemeester Enschede weigert foto met Israëlische ambassadeur 
Binnenland

Burgemeester Enschede weigert foto met Israëlische ambassadeur 

Redactie 11 december 2023, 16:38
Burgemeester Enschede weigert foto met Israëlische ambassadeur 

Wat een mooi feest had moeten worden, is geëindigd in een stevige rel tussen de Joodse Gemeente Twente en burgemeester van Enschede Roelof Bleker. Vanavond wordt in de prachtige synagoge van Enschede, ontworpen door K.P.C. de Bazel, het 95-jarig bestaan gevierd. Daar zouden de burgemeester en de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim bij aanwezig zijn. Bleker, voorheen PvdA-politicus en tegenwoordig partijloos, wil bij de viering niet als mede-eregast naast de Israëlische ambassadeur zitten. Sterker nog, hij verbiedt dat er foto’s van hem met de ambassadeur worden gemaakt. Mocht hij Ephraim toch een handje willen schudden, dan mag dat moment ook niet mogen worden vereeuwigd. Dat laat het organiserend comité van de viering weten.

De voorzitter van de Joodse Gemeente Twente en lid van het organiserend comité, Jaap Hartog, is des duivels. “Ik heb Bleker laten weten dat als het zo moet, hij vanavond beter thuis kan blijven.”

Hartog was al niet te spreken over het gebrek aan medewerking dat de JGT kreeg sinds de aanslagen van 7 oktober en de oorlog die daarop volgde. Verzoeken voor extra beveiliging wees de burgemeester af. Daarom is het extra wrang dat Bleker als reden voor zijn fotoverbod aan een van de medewerkers van de organisatie opgaf, dat hij bang is bedreigingen te krijgen als die beelden openbaar worden gemaakt. Daarnaast wil hij ‘neutraal’ in het conflict staan. Wat hij dus duidelijk helemaal niet is, benadrukt Hartog: “Met heel veel pijn en moeite hebben we het voor elkaar gekregen dat de straat hier vanavond wordt afgesloten en vanavond is dan wel politie aanwezig, maar verder is hij ons totaal niet tegemoetgekomen. Het lijdt geen twijfel dat wij simpelweg niet akkoord zijn gegaan met de ridicule eisen van de burgemeester.”

De woordvoerder van burgemeester Bleker, officieel ‘afdelingshoofd externe betrekkingen’ van de gemeente, Quirin Prenger, was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. 

Update:

Naar aanleiding van de commotie reageert de gemeente Enschede bij monde van Johan Miener om 17.42 uur. In de verklaring staat dat burgemeester Bleker zegt vereerd te zijn vanavond te gast te zijn ‘bij dit bijzondere moment’. Ook zegt hij de Israëlische ambassadeur welkom te heten in de stad. Maar gezien Roelof Bleker als burgervader van alle inwoners van Enschede is, wil hij ‘een onafhankelijke positie innemen.’ De organisatie zou zijn gevraagd daar ‘prudent mee om te gaan’. Wat de eisen voor die ‘prudentie’ waren, laat de gemeente in het midden. De gemeente ontkent verder tegenwerking dat er moeizaam overleg zou zijn geweest over de beveiliging.

Dat wordt weersproken door Jaap Hartog, voorzitter van de gemeente. “Wij waren allen kritisch over je houding met betrekking tot onze bewaking na zeven oktober,” schreef hij vanmiddag nog aan de burgemeester. Waarbij hij ook stelt dat hij de aanwezigheid van Prenger niet meer op prijs stelt. “Maar,” zo stelt Hartog tegenover het NIW: “Mocht hij voor de deur staan dan zullen wij hem de toegang niet weigeren. Dat zou te ver gaan.”

Foto: Roelof Bleker, burgemeester van Enschede

Opmerkingen (34)
Jos 11 december 2023, 17:40
Tja wat moet je met zo’n vooringenomen individu. Ik denk : inleveren die ketting in ruil voor een groen/wit-rood-zwarte vlag en een onbevooroordeeld neutraal enkeltje Qatar. Waarschijnlijk voelt hij zich tussen zijn gelijkgestemden meer thuis
Cathy 11 december 2023, 18:01
Ongelooflijk dit. Hij wil ‘neutraal’ zijn. Wat een blamage en klap voor onze Joodse landgenoten.
Roomse vriend 11 december 2023, 18:11
Als dit nieuws klopt, is deze man burgemeester onwaardig. Wat een vreemde reactie. Het riekt idd naar partijdigheid en antisemitisme. In plaats van een en enthousiasme en trots, komt deze minkukel met voorwaarden. Ongelooflijk dat dit echt gebeurt.
Erik 11 december 2023, 18:47
Een echte held op sokken, willen de inwoners van Enschede zo'n burgemeester?
Jik Nihom, Enschede 11 december 2023, 19:25
Heel fout signaal op een slecht moment van deze laffe burgemeester, van mijn stad helaas. Respectloos optreden, uit angst voor eigen hachje, vanwege een bepaalde groep burgers die hij hiermee dus meer vertegenwoordigt dan zijn Joodse burgers. Dat is wat in goed Nederlands heet: burgemeester in oorlogstijd. Jammer dat hij dat letterlijk heeft genomen. Ipv saamhorigheid heeft hij verdeeldheid gezaaid. Dom, onnadenkend. Niet geschikt voor de job.
Tukker24 11 december 2023, 19:45
Heeft fijn ingestemd met huisvesting van minstens 600 asielzoekers het komend jaar. Nog afgezien van de 500 die "tijdelijk" worden opgevangen op de voormalige vliegbasis.
Aziz Beth Aho 11 december 2023, 20:06
Zeer onprofessioneel en burgemeester niet waardig. Hopelijk zal de gemeenteraad zegt wantrouwen in de burgemeester uitspreken. Beschamend voor woorden!.
Monique 11 december 2023, 20:25
Onbegrijpelijk, deze reactie.... ik begrijp Nederland niet meer. Gaat deze mijnheer de burgemeester dan ook niet naar de herdenking op 4 mei, omdat hij dan niet onpartijdig kan zijn????? Enne: een burgemeester is toch verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen? Zet hij dan nergens extra beveiliging in - als het dreigingsrisico enorm hoog is????
helena 11 december 2023, 20:53
Meteen de laan uitsturen. Reuze onafhankelijke positie. Wel heel duidelijk aan welke kant hij staat. Helaas een van de velen.
leo 11 december 2023, 21:32
plaats vervangende schaamte
Shlomo Itai 11 december 2023, 22:09
Het kalifaat is in Nederland nog niet officieel uitgeroepen, maar dhimmi's met een vooruitziende blik passen zich al aan aan hun toekomstige rol. Intelligentie gaat nu eenmaal niet automatisch gepaard met moed.
Els 11 december 2023, 23:09
Zo iemand verdient deze positie niet. Laat hij lekker burgemeester in een islamitische staat gaan worden als daar zijn hart ligt.
Suzanna 12 december 2023, 00:08
Ongelooflijk
tiki 12 december 2023, 07:48
@ Cathy: "Wat een blamage en klap voor onze Joodse landgenoten". Nee, wat een klap & blamage voor Nederland en het ambt van burgemeester.
M Kramer 12 december 2023, 08:00
Ik dacht dat de politieke voorkeur voor een burgemeester .... Laat maar een hamas aanhanger en een holocaust ontkenner.
W.van de Fliert 12 december 2023, 08:41
Wat een ongelooflijke en onvergetelijke fout van Burgemeester Bleker. Juist door niet naast de Israëlische ambassadeur plaats te nemen,heeft Burgemeester Bleker laten zien dat hij geen vader is voor al zijn inwoners. En dan is er maar een weg terug voor deze burgemeester, wegwezen en zo gauw mogelijk.
Svalbard 12 december 2023, 08:43
Schandalig! Opstappen, en ga maar lekker in Iran wonen!
Martin 12 december 2023, 09:52
Ongelooflijk. Ik hoop dat zijn dagen als burgemeester geteld zijn. Eigenlijk zou hij meteen moeten stoppen.
Barbara Jongman-Sitsen 12 december 2023, 10:12
Wat een schoffering, onbeschaafd en laf gedrag van deze burgermeester. Het is dramatisch om te zien dat minder dan de middelmaat regeert in Enschede. Een ding is zeker ; van enige beschaving en intelligentie kan je deze burgermeester niet beschuldigen. Nederland wordt er niet beter op met veel van dit soort mensen in het bestuur.
Kees 12 december 2023, 10:54
Bleker heeft volkomen gelijk. Wat moet een ambassadeur op een religieuze herdenking? Een politiek statement maken? De Enschedese Joden zijn toch geen burgers van Israel?
Johan D. 12 december 2023, 11:24
"Es ist wieder da." 85 jaar geleden begon het Grote Wegkijken. Waar dat toe leidde, mag op bepaalde scholen al niet meer onderwezen worden. Nu is het weer terug, onder leiding van lafhartige burgemeesters, politici, beleidsmakers en veel media.
P. de Jong 12 december 2023, 11:28
Dit is dus het schoolvoorbeeld van antisemitisme: The IHRA working definition of antisemitism: * Holding Jews collectively responsible for actions of the state of Israel. * Applying double standards by requiring of it a behavior not expected or demanded of any other democratic nation. Wie denkt dat in een moskee/buddhistische tempel die x jaar bestaat de burgermeester niet naast de imam/monnik gaat zitten vanwege het vele schenden van mensen/vrouwen/homo/minderheden rechten in islamitische landen/China en de vele terreur uit naam van de Islam of discriminatie in China ? Een burgermeester die als gast van een Nederlandse kerk (synagoge) die 95 jaar bestaat, dus voordat Israël bestond, met de verwerpelijke geschiedenis van burgermeesters in WW2 in het achterhoofd zo handelt, heeft geen recht een stad te vertegenwoordigen. Nooit meer is nu. En weer kiest een burgermeester de verkeerde kant van de geschiedenis. Fascisme 2.0 en Jodenhaat zijn institutioneel en systematisch in onze overheid. Enschede maakt het weer eens glaszuiver duidelijk.
tiki 12 december 2023, 13:53
@Kees. Wat moet een 'Israelische ambassadeur op een 'Joods religieuze herdenking? Nadenken kees, daar zijn de grijze cellen voor. De Enschedese Joden zijn toch geen burgers van Israel? Nee Kees, de 50 wonende Joden van Enschede zijn géén burgers van Israel. Gedurende de Holocaust waren de 1200 Joden van Enschede wél burgers van Nederland. Het mocht niet baten....850 werden afgevoerd met hulp van het soort landgenoten als de burgemeester.
Joyce 12 december 2023, 15:04
De heer Roelof Bleker moet zich diep schamen Respectloos Hij zou een voorbeeld kunnen nemen aan burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem met zijn mooie indrukwekkende Chanouka wens en ongetwijfeld denken er velen met hem net zo over. .
Dirk Nieuwland 12 december 2023, 17:50
Het lijkt mij dat de houding van burgemeester Bleker welhaast ongrondwettelijk is, in ieder geval niet in overeenstemming met artikel -1- van de grondwet: Iedereen in Nederland is gelijk voor de wet, ongeacht ras of gender.
Gerda Schrijver 12 december 2023, 18:11
Nu ik dit slechte nieuws al weer voor de tweede vernam en de foto van deze burgemeester zag bovenaan dit artikel dacht ik: " weer een laffe burgemeester erbij". Eerst die laffe meneer Aboutaleb van Rotterdam en deze keer van diezelfde idioterie en antisemitische hersenspinsels uit Twente van een zekere burgemeester Bleker van Enschede. Wat een bangerik.! BAH, BAH en nog eens BAH! Verraad aan de Joodse medemens in Nederland van het ergste soort. Ex-PvdA-er is hij, de partij waar veel joden op stemden. Wel, zo weet je, wie je vrienden zijn. In elk geval geen vriendschap van Burgemeesters Blekers. In de tweede wereldoorlog werden zulke burgemeesters goed in de smiezen gehouden. NU OOK!!!!!
Michael Jacobs 12 december 2023, 19:23
Al vijftig jaar wordt het Palestina-sprookje - de kwaadaardige mythe dat Israël in 1948 zogenaamd op het grondgebied van een Arabisch land werd opgericht dat 'Palestina' heette, en dat grondgebied sindsdien zogenaamd bezet houdt - actief ook in Nederland (via de scholen, media, kerken en vakbonden) verspreid. Het gevolg daarvan is, dat velen voor het overige intelligente mensen Joden (opnieuw of nog altijd) als een volk van misdadigers of op z'n minst als een gemeenschap van dieven en bezetters beschouwen!
Boaz Schellevis 12 december 2023, 19:43
Ondanks verzet in Enschede heeft hij er ook een 2e Moskee doorheen gedrukt, voor zover ik begrepen heb. is er ook bij de Hamas demonstraties weinig controle op verboden tekens / vlagen.
Sola Scriptura 12 december 2023, 22:45
Genesis 12:3 "IK zal zegenen wie u zegenen, wie u vervloekt zal IK vervloeken" In Genesis 12:3 staat het zo: “Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal IK vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.” In deze tekst wordt voor ‘zegenen’ beide keren het Hebreeuwse woord ‘barach’ gebruikt. Wie Israël zegent (barach) zal dus ook zelf gezegend (barach) worden. Wat zal de burgemeester nu denken, ... had ik maar... want door Grote De Schepper aller dingen vervloekt te worden... waar moet je je verbergen... Ik wens hem en alle Jodenhaters veel sterkte toe, in Gods Aanschijn!
Koopje 12 december 2023, 23:57
Deze man moet zich kapot schamen. Respectloos gedrag van iemand die een voorbeeld in een stad moet zijn. Hij is het Burgemeester zijn van Enschede niet waard. Hier past alleen ontslag op staande voet.
marion zaeyen 13 december 2023, 16:32
aftreden en de geschiedenis bestuderen . als t joodse volk zijn beurt heeft gehad, komt de rest, u, wij , van de niet islam aan de beurt .
Roza Herscovici 15 december 2023, 21:43
In 1940-1945 zou deze Burgemeester bij de NSB hebben gezeten hij moet zich doodschamen
Els Ockeloen 17 december 2023, 20:12
Burgemeester U bent een grote schande voor de Joodse gemeenschap.Snel wegwezen naar Gaza.
Hetty Jonkers. 22 december 2023, 22:46
De geschiedenis leert dat we niets hebben geleerd van de geschiedenis!!! Ronduit beschamend!!! Hetty Jonkers.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *