Burgemeester Enschede weigert foto met Israëlische ambassadeur 
Binnenland

Burgemeester Enschede weigert foto met Israëlische ambassadeur 

Redactie 11 december 2023, 16:38
Burgemeester Enschede weigert foto met Israëlische ambassadeur 

Wat een mooi feest had moeten worden, is geëindigd in een stevige rel tussen de Joodse Gemeente Twente en burgemeester van Enschede Roelof Bleker. Vanavond wordt in de prachtige synagoge van Enschede, ontworpen door K.P.C. de Bazel, het 95-jarig bestaan gevierd. Daar zouden de burgemeester en de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim bij aanwezig zijn. Bleker, voorheen PvdA-politicus en tegenwoordig partijloos, wil bij de viering niet als mede-eregast naast de Israëlische ambassadeur zitten. Sterker nog, hij verbiedt dat er foto’s van hem met de ambassadeur worden gemaakt. Mocht hij Ephraim toch een handje willen schudden, dan mag dat moment ook niet mogen worden vereeuwigd. Dat laat het organiserend comité van de viering weten.

De voorzitter van de Joodse Gemeente Twente en lid van het organiserend comité, Jaap Hartog, is des duivels. “Ik heb Bleker laten weten dat als het zo moet, hij vanavond beter thuis kan blijven.”

Hartog was al niet te spreken over het gebrek aan medewerking dat de JGT kreeg sinds de aanslagen van 7 oktober en de oorlog die daarop volgde. Verzoeken voor extra beveiliging wees de burgemeester af. Daarom is het extra wrang dat Bleker als reden voor zijn fotoverbod aan een van de medewerkers van de organisatie opgaf, dat hij bang is bedreigingen te krijgen als die beelden openbaar worden gemaakt. Daarnaast wil hij ‘neutraal’ in het conflict staan. Wat hij dus duidelijk helemaal niet is, benadrukt Hartog: “Met heel veel pijn en moeite hebben we het voor elkaar gekregen dat de straat hier vanavond wordt afgesloten en vanavond is dan wel politie aanwezig, maar verder is hij ons totaal niet tegemoetgekomen. Het lijdt geen twijfel dat wij simpelweg niet akkoord zijn gegaan met de ridicule eisen van de burgemeester.”

De woordvoerder van burgemeester Bleker, officieel ‘afdelingshoofd externe betrekkingen’ van de gemeente, Quirin Prenger, was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. 

Update:

Naar aanleiding van de commotie reageert de gemeente Enschede bij monde van Johan Miener om 17.42 uur. In de verklaring staat dat burgemeester Bleker zegt vereerd te zijn vanavond te gast te zijn ‘bij dit bijzondere moment’. Ook zegt hij de Israëlische ambassadeur welkom te heten in de stad. Maar gezien Roelof Bleker als burgervader van alle inwoners van Enschede is, wil hij ‘een onafhankelijke positie innemen.’ De organisatie zou zijn gevraagd daar ‘prudent mee om te gaan’. Wat de eisen voor die ‘prudentie’ waren, laat de gemeente in het midden. De gemeente ontkent verder tegenwerking dat er moeizaam overleg zou zijn geweest over de beveiliging.

Dat wordt weersproken door Jaap Hartog, voorzitter van de gemeente. “Wij waren allen kritisch over je houding met betrekking tot onze bewaking na zeven oktober,” schreef hij vanmiddag nog aan de burgemeester. Waarbij hij ook stelt dat hij de aanwezigheid van Prenger niet meer op prijs stelt. “Maar,” zo stelt Hartog tegenover het NIW: “Mocht hij voor de deur staan dan zullen wij hem de toegang niet weigeren. Dat zou te ver gaan.”

Foto: Roelof Bleker, burgemeester van Enschede

Plaats opmerking