CJO roept Asscher op om Corbyn te veroordelen
Nieuws

CJO roept Asscher op om Corbyn te veroordelen

Redactie 06 september 2018, 00:00
CJO roept Asscher op om Corbyn te veroordelen

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher opgeroepen om Labour-leider Jeremy Corbyn en zijn antisemitische sentimenten te veroordelen.

Dat doet de organisatie in een persbericht op haar website. Volgens het CJO is er een ‘oorverdovende stilte’ aan de zijde van de Partij van de Arbeid als het aankomt op het veroordelen van de acties van Corbyn.

Meerdere Britse politici en andere publieke figuren distantieerden zich de laatste weken van de Labour-leider en spraken zich uit tegen zijn antisemitische uitlatingen. “Dat de PvdA, één van de oudste politieke partijen in Nederland en ooit een voortrekker in de strijd tegen racisme en antisemitisme, zwijgt nu blijkt dat de partijleider van haar Britse zusterpartij wordt beheerst door antisemitische sentimenten, is even onbegrijpelijk als schokkend,” schrijft het CJO in het statement.

Volgens het CJO wekt de PvdA de indruk dat zij Corbyn niet zouden durven te veroordelen, of dat misschien zelfs niet zouden willen. “In beide gevallen is dat laf, maar vooral ook getuigend van gebrek aan lef,” aldus de Joodse organisatie.

“Voor antisemitisme mag simpelweg geen plaats meer zijn in Europa. Dat heeft de geschiedenis ons ook in Nederland wel geleerd. Een podium bieden aan en delen met leiders die de samenleving vergiftigen met antisemitisch gedachtegoed moet verleden tijd zijn, ook voor de PvdA.” Het CJO roept Asscher dan ook op om ‘vandaag nog publiekelijk afstand te nemen van Corbyn’. De PvdA-leider geeft vooralsnog nog niet gereageerd op de oproep van het CJO.

Dinsdag nam Corbyn’s Labour na lang vergaderen toch de IHRA-definitie van antisemitisme aan, waarin onder meer staat dat het antisemitisch is om Israël te vergelijken met nazi-Duitsland, een vergelijking die Corbyn zelf eerder maakte. Of het aannemen van de definitie directe gevolgen voor Corbyn zelf zal hebben, is nog niet bekend.

Corbyn en een deel van de achterban van zijn partij hebben zich juist fel verzet tegen het aannemen definitie die volgens hen de ‘vrijheid om kritiek te hebben op Israël’ zou inperken.

Een groep anti-Israël actievoerders lijkt zich duidelijk niet neer te willen leggen bij het besluit van Labour. Gisteren doken er in bushokjes door heel Londen posters op met de tekst ‘Israël is een racistische onderneming’. Die zin is direct in strijd met de IHRA-definitie en is dus antisemitisch. Volgens Transport of London, het bedrijf verantwoordelijk voor de reclame in de bushokjes, zijn de posters illegaal opgehangen. Ook reclamebedrijf JCDecaux, die de posters voor de hokjes maakt, zegt van niks te weten. De Britse politie kondigde na het ontdekken van de posters aan onderzoek te doen naar de kwestie. Inmiddels heeft de groep The London Palestine Action Group de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

 

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking