Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Labour neemt antisemitisme-definitie aan, ondanks verzet Corbyn

Redactie 05 september 2018, 00:00
Labour neemt antisemitisme-definitie aan, ondanks verzet Corbyn

Het hoofdbestuur van de Britse Labourpartij heeft dinsdagavond de internationale definitie van antisemitisme aangenomen. De partij heeft daarbij wel een aanpassing gemaakt om de Joodse staat te mogen blijven hekelen. De controverse rond het antisemitisme van partijleider Corbyn is hiermee nog geenszins van tafel.

De definitie zou door Labour al eerder deze zomer worden aangenomen, maar Corbyn en zijn volgelingen vreesden dat het de vrijheid om kritiek te leveren op Israël zou worden ingeperkt, maar ook dat zij hierdoor zelf als Jodenhaters zouden worden aangemerkt. Dat de partij nu alsnog de definitie in zijn geheel aanneemt is het gevolg van de controverse rondom Labour-leider Corbyn, die onder vuur ligt vanwege zijn eigen antisemitische acties en uitspraken.

De partij erkent nu de gehele definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). In die definitie staat bijvoorbeeld ook dat het antisemitisch is om het Joodse volk het recht op zelfbeschikking te ontzeggen door het bestaan van de staat Israël te bestempelen als racistisch. Ook de vergelijking trekken tussen het hedendaags Israëlische beleid en dat van de nazi’s valt onder antisemitisme. Labour houdt echter nog steeds een slag om de arm en stelt dat de partij ‘de vrijheid van meningsuiting over het Midden-Oosten en de Palestijnse zaak hoog in de vaandel wil houden’. Met die toevoeging zou de partij Israël op een ‘niet-racistische manier’ mogen blijven hekelen.

Jeremy Corbyn heeft zich lang met hand en tand verzet tegen de IHRA-definitie. Hoe de partij de definitie überhaupt onder haar leden gaat handhaven is nog maar de vraag nu het antisemitisme zich steeds dieper lijkt te wortelen binnen Labour. De afgelopen weken zijn er tientallen incidenten aan het licht gekomen van Labourpolitici die zich antisemitisch hebben uitgelaten. Een aantal van hen is inmiddels door de partij geschorst, maar de (gebrekkige) snelheid waarmee dit gebeurde, is partijleider Corbyn op veel kritiek komen te staan.

Daarbij duiken er steeds meer fragmenten uit het verleden op waarin Corbyn zelf antisemitische uitspraken doet. Zo vergeleek de Labourleider Israël met nazi-Duitsland, iets dat volgens de IHRA-definitie onder Jodenhaat valt. De vraag is wat er met Corbyn gebeurt nu hij volgens de definitie van zijn eigen partij antisemiet is.

Tijdens de vergadering van het partijbestuur protesteerden circa honderd supporters van Corbyn tegen het aannemen van de IHRA-definitie. Volgens de demonstranten zou het erkennen van de definitie kritiek op Israël binnen te partij doen uitdoven. Naast de groep pro-Corbyn supporters was er ook een kleine afvaardiging uit de Joodse gemeenschap aanwezig om juist hun steun uit te spreken voor het aannemen van de definitie.

 

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *