Commissie op de thee in Iran
Buitenland

Commissie op de thee in Iran

De Commissie Buitenlandse Zaken bezoekt Iran. Wat vindt Israël daarvan?

Redactie 20 oktober 2017, 00:00

Nadat een eerder voorgenomen bezoek in 2014 werd uitgesteld, zijn vertegenwoordigers van de Commissie Buitenlandse Zaken van 19 tot 24 oktober te gast bij het moellah-regiem in Iran.

Hoe het programma van de delegatie eruit zal zien is niet bekend, want de agenda is geheim. Deelnemers aan dit werkbezoek zijn delegatieleider Raymond Knops (CDA), Han ten Broeke (VVD), Bram van Ojik (GroenLinks), Sadet Karabulut (SP), Atje Kuiken (PvdA), Joël Voordewind (CU) en Martin van Rooijen (50+).

Het bezoek komt op een opvallend tijdstip omdat begin november een EU-delegatie onder leiding van Frederica Mogherini naar Iran vertrekt, Nederland loopt dus voor de EU-troepen uit. De Israëlische ambassade reageert: “De Nederlandse regering en het parlement zijn zich zeer bewust van Israëls standpunt ten opzichte van Iran, en ook van de hiaten in de internationale overeenkomst waardoor Iran over een paar jaar over nucleaire wapens zal kunnen beschikken, de ontwikkeling van ballistische raketten die tegen resoluties van de Verenigde Naties ingaan, Irans medewerking ten opzichte van terroristische organisaties als Hezbollah, Hamas, de Islamitische Jihad en het eigen terreurnetwerk. De aanhoudende handelingen van het land blijven het hele Midden-Oosten destabiliseren door de uitbreiding van ‘s lands invloedsfeer naar Syrië, Jemen en Irak. Daarnaast zijn er de voortdurende bedreigingen van Iran om Israël te vernietigen. Wij hopen dat de parlementaire delegatie deze zorgwekkende zaken onder de aandacht van het Iraanse regime zal brengen en duidelijk zal verklaren dat dat dit soort praktijken onacceptabel zijn.”

Het voorgenomen bezoek van de commissie werd in 2014 uitgesteld “omdat de huidige stand van zaken wat betreft de invulling van het programma niet voldoende basis biedt voor een zinvol en informatief werkbezoek.” Vooral het ontbreken van een mogelijkheid om met het Iraanse ‘maatschappelijk middenveld’ in contact te komen was toen een struikelblok. Of die mogelijkheid nu wel is gecreëerd, is onbekend.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking