Cruciale stemming voor Israël in Washington (en voor Oekraïne. En … voor Tiktok)
Nieuws

Cruciale stemming voor Israël in Washington (en voor Oekraïne. En … voor Tiktok)

Redactie 20 april 2024, 13:28
Cruciale stemming voor Israël in Washington (en voor Oekraïne. En … voor Tiktok)

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vandaag over een cruciaal pakket maatregelen, dat tientallen miljarden militaire hulp aan Washingtons bondgenoten moeten veiligstellen. Van een totaal van ongeveer 95 miljard dollar in het pakket is meer dan 16 miljard bestemd voor wapens en munitie voor Israël.

Het grootste deel van het pakket is bestemd voor Oekraïne. Hierbij gaat het om zo’n 60 miljard dollar, waarvan ongeveer twee derde bestaat uit directe leveringen van (nieuwe) wapens en munitie. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson heeft alles uit zijn trukendoos moeten halen om zijn eigen Republikeinse partijleden te overtuigen in te stemmen met de maatregelen.

De reden hiervoor is dat de aan presidentskandidaat Donald Trump gelieerde MAGA-vleugel van de partij Oekraïne niet steunt in de strijd tegen de Russische bezetting. Bovendien heeft Trump zijn partijleden opgedragen met geen enkel compromis met de Democraten in te stemmen om zo te voorkomen dat zijn concurrent president Joe Biden in dit verkiezingsjaar parlementaire successen behaalt.

Als de Chinese eigenaren TikTok niet binnen een jaar verkopen aan een Amerikaans bedrijf wordt het platform verboden

Om toch tot een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te komen – de Senaat heeft al ingestemd – heeft Johnson allerlei maatregelen in het pakket gestopt die een voorstem interessanter maakt voor de Republikeinen. Hierbij gaat het vooral om maatregelen die de illegale immigratie aan grens met Mexico moeten verminderen.

Een andere belangrijke maatregel is gericht tegen socialmediaplatform TikTok. De Chinese eigenaren zullen worden gedwongen TikTok binnen een jaar te verkopen aan een Amerikaanse bedrijf. Doen zij dat niet, wordt het verboden. De Amerikaanse politiek maakt zich ernstige zorgen over de anti-Westerse, anti-Amerikaanse en antisemitische propaganda waaraan met name jonge gebruikers worden blootgesteld door de Chinezen.

Het pakket maatregelen verbiedt financiële steun aan de omstreden VN-organisatie UNRWA

Het militaire steunpakket voor Israël is als volgt samengesteld: 4 miljard dollar is bestemd om de raketschilden Iron Dome en David’s Sling aan te vullen. 1,2 miljard dollar gaat naar Iron Beam, het laser-defensiesysteem tegen korte afstand raketten en mortieraanvallen. 3,5 miljard is voor de aankoop van nieuwe, ultramoderne wapensystemen. 1 miljard voor de productie van artillerie en munitie. 4,4 miljard voor het aanvullen van Israëlische wapen- en munitiearsenalen. 2,4 miljard voor Amerikaanse militaire operaties in de regio ten behoeve van de verdediging van de Joodse staat.

Daarnaast verbiedt het pakket maatregelen financiële steun aan de omstreden VN-organisatie UNRWA. Deze club blijkt innig verstrengeld te zijn met Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen. Ook wordt er geld beloofd voor humanitaire hulp aan Gaza en de heropbouw van het gebied na de oorlog. Ten slotte maakt de nieuwe wetgeving het gemakkelijker Amerikaanse wapens en munitie naar Israël te sturen die nu in opslag is.

Opmerkingen (2)
Ruud 21 april 2024, 00:33
Inmiddels is duidelijk dat de kogel door de kerk is. Het besluit is genomen en de uitkomst is gunstig voor Eretz Israël. Een substantieel bedrag voor het herladen van Iron Dome, maar ook andere wapensystemen uit voorraad leverbaar maken. De omweg voor de Nederlandse blokkade van de hier opgeslagen voorraden bestemd voor de bondgenoten op ons continent. Een soort lange neus voor de verraders van de linkse clubjes als human rights forum en dergelijke. Dat er ook voor de verdediging van Oekraïne geld vrijkomt is in mijn ogen een goed iets. Wanneer Oekraïne valt ligt voor Rusland de weg open naar de rest van Europa. Het is het doel van poetin om de oude Sovjet unie weer in oude glorie te herstellen. Derhalve zijn de voormalige landen van achter het Ijzeren gordijn allemaal doelwit. Hiervan zijn meerdere lid van de Navo en dus beschermd door artikel 5. We moeten alles eraan doen om poetin te stoppen. Alleen daar zit nu net het grote dilemma.
Ruud 21 april 2024, 00:38
Wat ik verder als een positief teken zie, is de blijvende Amerikaanse opschorting van de financiële bijdragen aan UNWRA. Helaas hebben al vele andere landen de betalingen hervat als reactie op de dikke tranentrekkende fantasieën uitgebraakt door Lazzarini en Guttierez. Door de voortgezette steun aan de UNWRA en de daarmee de rechtstreekse steun aan de palestijnse terroristen is er geen enkele hoop op een vrede in het midden oosten. De zo geheiligde 2 Staten oplossing betekent een suïcide voor de staat Israël, met als rechtstreeks gevolg dat er maar 1 staat zal zijn: de zoveelste totalitaire islamitische staat naar het voorbeeld van Iran en I.S. Er mag nooit een echte zelfstandige staat voor de palestijnen ontstaan binnen of direct aan de grens van Israël. .
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *