De geslepen, gespleten rol van Qatar
Buitenland

De geslepen, gespleten rol van Qatar

Bemiddelaar in de onderhandelingen over het lot van de gijzelaars in Gaza. Financier van terreurbewegingen. Veilige haven voor Hamasleiders. En gastheer van de grootste Amerikaanse militaire basis in de regio. De rol die oliedictatuur Qatar speelt in het Midden-Oosten is moeilijk in één zin te vatten.

Bart Schut 05 maart 2024, 07:00
De geslepen, gespleten rol van Qatar
De skyline van Dohar, hoofdstad van Qatar. Foto: Dreamstime

Voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 was oliestaat Qatar een blinde vlek voor de meeste Europeanen en Amerikanen. Of beter gezegd een blind vlekje: het schiereiland in de Perzische Golf is qua oppervlakte ongeveer een kwart van Nederland. Ook de grootte van de bevolking is weinig indrukwekkend: zo’n drie miljoen. Waarbij het opvalt dat slechts iets meer dan een tiende Qatarees staatsburger is. Van hen zijn er iets meer dan 300 duizend, de rest zijn expats en gastarbeiders.

Hoe is zo’n onooglijk staatje erin geslaagd een van de twee grootste sportevenementen ter wereld binnen te halen? Door een slim politiek spel te spelen en met geld, veel geld. Kort gezegd: door corruptie. Qatar kocht zoveel hoge functionarissen van wereldvoetbalbond FIFA om dat alle controverses onder het Perzische tapijt geveegd werden: een dictatuur die mensenrechten aan zijn laars lapt, moderne slavernij, massale sterfte onder gastarbeiders bij de aanleg van de stadions, onderdrukking van vrouwen en lhbt’ers … Qatar, per hoofd van de bevolking het op drie na rijkste land op aarde, kwam en komt ermee weg zolang de oliedollars maar in de juiste zakken blijven verdwijnen. 

Die zakken zijn niet alleen die van corrupte officials en diplomaten, maar ook die van terroristen. Tijdens de burgeroorlog in Syrië sponsorde Qatar het Nusraa-front, de Syrische arm van terreurbeweging Al Qaida. Het kwam het oliestaatje te staan op een diplomatieke botsing met Washington, maar opvallend genoeg niet meer dan dat. Waarom? Omdat in Qatar de luchtmachtbasis Al Udeid is gevestigd, de grootste Amerikaanse militaire basis in het Midden-Oosten, waar zo’n tienduizend Amerikaanse militairen permanent gestationeerd zijn.

Gepacificeerd

Een andere terreurbeweging die met woord en daad – en opnieuw: vooral geld – wordt bijgestaan door de met ijzeren vuist regerende koninklijke familie van Qatar, de Al Thani’s, is Hamas. Qatar probeert hiermee net als Iran populariteit in de Arabische en islamitische wereld te kopen, vooral sinds concurrent Saoedi-Arabië de Palestijnse terreurbeweging grotendeels de rug heeft toegekeerd en steeds meer toenadering zoekt tot Israël. 

Qatars betalingen aan Hamas vonden plaats met medeweten en goedkeuring van Israël

Sinds 2018 heeft Qatar het Hamasregime in de Gazastrook honderden miljoenen dollars gestuurd, onder andere om ambtenarensalarissen in Gaza te betalen nadat de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas daar in 2017 mee gestopt was. Alleen vonden die betalingen plaats met medeweten en goedkeuring van de Israëlische regering. Benjamin Netanyahu, toen en nu premier, hoopte dat een financieel afhankelijk Hamas gepacificeerd kon worden. Natuurlijk kon Israël daar zelf niet aan bijdragen, dus werden de betalingen vanuit Qatar meer dan oogluikend toegestaan. Op 7 oktober bleek wat een enorme misrekening Jeruzalem daarin gemaakt had en mede daarom zien veel Israëli’s Netanyahu als medeverantwoordelijk voor de moord op 1200 van hun landgenoten.

Hypocriet

In dat licht is de kritiek die sinds het begin van de Gazaoorlog vanuit de regering-Netanyahu klinkt op de oliestaat op zijn zachtst gezegd hypocriet te noemen. De premier gebruikte de aanhoudende verdeeldheid van de Palestijnen, met twee de-factostaatjes onder Fatah (de Westoever) en Hamas (Gaza), om de wereld te tonen dat er niet met hen onderhandeld kon worden. Het was pas in 2021 onder premier Naftali Bennett (Netanyahu’s opvolger en voorganger) dat de koffers met miljoenen dollars niet meer naar Gaza gebracht mochten worden, al gingen andere vormen van betaling gewoon door.

Vanwege zijn financiële invloed op de terreurbeweging is Qatar de enige bemiddelaar bij de onderhandelingen over de gijzelaars die voor beide partijen aanvaardbaar is. En omdat Israël bekend was met die invloed en er gebruik van maakte, is de kans klein dat de Hamasleiders die in het oliestaatje een veilig en luxueus heenkomen hebben gevonden, ooit uit de weg geruimd zullen worden. Zeker nu Jeruzalem bij Qatar in het krijt staat vanwege die bemiddelaarsrol zal een Israëlische regering zich achter de oren krabben voordat zij Mossadteams het land in zal sturen om figuren als Ismail Haniyeh en Khaled Mashaal te liquideren. Nog los ervan dat de Amerikanen het niet erg zullen waarderen wanneer dit gebeurt in de achtertuin van hun belangrijkste militaire basis in het Midden-Oosten.

Opmerkingen (2)
tiki 05 maart 2024, 08:33
Qatar = Hamas! Zonder Qater géén Hamas! Zo simpel is het! Dat bedoel ik als ik het heb over de Westerse heler cultuur & medeplichtigheid aan de palestijnse wandaden & terreur van Hamas & PLO/PA. Niet reageren = reageren! Goedpraten = goed keuren! Wegkijken = tolereren! Financieren = faciliteren! Excuseren is legitimeren!
Gerda Schrijver 05 maart 2024, 09:06
Beste Bart, wat een duidelijke analyse. Knap! Wien,s brood men eet, wien,s woord men spreekt. Dat blijkt wel uit dit artikel. In elke synagoge zingt men de psalmen, waaruit blijkt dat men trouw aan Israëls G,d moet blijven. Elke keer moet Israel dit weer leren. Triest, heel triest dat Israel buigt voor de Mammon, de G,d van het geld. Gelukkig zijn er rabbijnen die bidden, bidden en nog eens bidden. Ook stijgen deze gebeden op voor het werk van de IDF en de regering. Er is HOOP!! , zolang dit nog gebeurt.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *