Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Column

De ideale schoonzoon

Welke vader droomt er niet van een veelzijdige schoonzoon te hebben? De Amerikaanse president Donald Trump mag van geluk spreken.

Redactie 23 april 2017, 00:00
De ideale schoonzoon

Welke vader droomt er niet van een veelzijdige schoonzoon te hebben? De Amerikaanse president Donald Trump mag van geluk spreken.

Wat komt het achteraf goed uit dat zijn dochter Ivanka verliefd werd op de CEO van projectontwikkelaar Kushner Companies, de nu 36-jarige Jared Kushner. Ivanka, Presbyteriaans opgevoed, bekeerde zich voor Jared tot het jodendom. Samen zijn ze nu trouwe bezoekers van de Chabad-synagoge in Washington. Ook eet het echtpaar kosjer. Trumps schoonzoon staat bekend als sympathisant van de Likoedpartij van de Israëlische premier Netanyahu, met wie hij ook persoonlijk bevriend is.
Kushner heeft van zijn tegenstanders gemene bijnamen gekregen. Hij zou de Raspoetin van Trump zijn, vrij naar de machtswellustige monnik die de Russische tsaar Nicolaas II met raad en daad ter zijde stond. De maffiose term consigliere viel. Ook wordt hij wel de ‘hofjood van het Witte Huis’ genoemd. Volgens de Washington Post is het een man die met zijn ellenbogen werkt. Toch zie ik liever hem in de omgeving van de president dan adviseurs als Steve Bannon, de rechtse radicaal die Joodse kinderen ‘verwende krengen’ noemde, Kellyanne Conway, die leugens liever als ‘alternatieve feiten’ omschrijft, en Sebastian Gorka, de terreurbestrijder die door het American Jewish Committee is beschuldigd van sympathie voor fascistische organisaties als de Pijlkruisers in zijn geboorteland Hongarije. Kushner zorgt ervoor dat de racisten en antisemieten binnen Bannons Alt Right-beweging niet al te veel greep op het Witte Huis krijgen en dat valt in hem te prijzen.

Deal
Kushners imperium is zich snel aan het uitbreiden. Trump stelt veel vertrouwen in zijn schoonzoon als het om het vredesproces in het Midden-Oosten gaat. Want wie goed is in vastgoedtransacties, moet ook een deal tussen Israël en de Palestijnen kunnen sluiten, gelooft de president. Onder Ivanka’s echtgenoot vallen ook de handelsverdragen tussen Amerika en andere landen. En de relatie met Mexico. Toen de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray Caso onlangs in Washington was, overlegde hij met Kushner. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bleek niet eens op de hoogte van de komst van Videgaray Caso.

De projectontwikkelaar uit New Jersey blijkt van bijna alle markten thuis

Trump heeft SuperJared, zoals de New York Times hem omschreef, inmiddels ook benoemd tot hoofd van het Bureau voor Amerikaanse Innovatie, een denktank die het overheidsapparaat moet reorganiseren. Bij dat innovatieproject zijn captains of industry als Bill Gates van Microsoft, Tim Cook van Apple en Elon Musk van elektrische autofabrikant Tesla betrokken. Als de Chinese president Xi Jinping naar Florida wil komen, regelt hij dat niet met het State Department maar met schaduwminister van Buitenlandse Zaken Kushner. De ideale schoonzoon dook laatst ook op in de Iraakse hoofdstad Bagdad om daar besprekingen te voeren over de strijd tegen de Islamitische Staat. De projectontwikkelaar uit New Jersey blijkt van bijna alle markten thuis.
Interessant is hoe de verhouding tussen Kushner en Netanyahu zich zal ontwikkelen. De Israëlische premier was opgelucht toen Obama vertrok en niet Clinton maar Trump de presidentsverkiezingen won. Hij hoopte dat Washington de uitbreiding van de Joodse nederzettingen op de West Bank voortaan geen strobreed in de weg zou leggen. Maar inmiddels dringt het Witte Huis aan op voortzetting van het vredesproces met de Palestijnen en de architect van dat beleid zou Trumps schoonzoon zijn. Als ik iets van het Witte Huis nodig had, zou ik wel weten wie ik moest bellen: Jared Kushner.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *