Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

De vechters en de dromers

Redactie 24 juni 2016, 00:00
De vechters en de dromers

NIW7636_01Deze week circuleerde op Facebook een video van een voormalig CIA-agent. Tien jaar lang werkte zij undercover over de hele wereld, onder meer in de strijd tegen terrorisme. De belangrijkste les die ze in die tijd had geleerd: iedereen denkt dat hij de ‘good guy’ is.

Zelf ben ik uit het als-het-vervelendwordt- kruip-ik-liever-onder-de-dekens-hout gesneden. Ongetwijfeld daarom heb ik grote bewondering voor mensen die dat niet doen. De mensen die het gevecht aangaan met wat zij als onrecht zien. Die politiek actief worden om de wereld te veranderen. Die vlammende stukken in kranten en elders schrijven. De mensen die vrijwilligerswerk doen omdat ze dat nodig vinden. En de mensen die het gesprek met (vermeende) tegenstanders aan durven gaan, in de hoop op begrip en herkenning. Die blijven vechten en blijven dromen over een wereld waarin het beter is, waar minder onrecht is, en meer saamhorigheid. Die heel graag de good guy willen zijn. Op wat voor manier dan ook, natuurlijk, want de dromers van verschillende pluimage vechten elkaar de tent uit, omdat de ene gedroomde wereld nou eenmaal de andere niet is, en dan zijn we weer terug bij af, zoals treffend verwoord door onze CIA-agente.

Toch blijf ik ze bewonderen, de vechters en de dromers, de good guys. In het NIW van deze week kunt u weer over ze lezen. Over de bijna 150 mensen die enthousiast de 1, 5 of 10 kilometer liepen om geld voor hun organisatie in te zamelen tijdens de Community Fun Run, over de opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk, die zich naar aanleiding van ‘Orlando’ uitspreekt tegen homohaat, en over Helmut Newton, die een nieuw tijdperk in de fotografie inluidde door alle regels te overtreden. Mogen we goede daden verrichten door subsidiegeld te gebruiken of zijn we daar te afhankelijk van geworden? Over die vraag buigen de leden van het Forum zich. Dat de ‘goeien’ het niet altijd met elkaar eens zijn, leest u op de opiniepagina’s. Wie de good guys zijn bepaalt u natuurlijk zelf. Oh ja, iederéén.

Sarah Whitlau is adjunct-hoofdredacteur. Esther Voet is op vakantie.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *