Defensieattaché zit al in Iran
Binnenland

Defensieattaché zit al in Iran

Redactie 15 april 2018, 00:00
Defensieattaché zit al in Iran

Uit vervolgvragen die het NIW stelde aan het ministerie van Defensie blijkt dat de militaire attaché die is aangesteld op de Nederlandse ambassade in Iran, daar al is gestationeerd.

Naar aanleiding van onze berichtgeving hebben Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV), Van Helvert (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers. Daaronder was de vraag welke bondgenoten van Nederland ook een defensieattaché in Iran hebben en of er ook bevriende landen zijn die er bewust voor hebben gekozen dat niet te doen. Ook vroegen zij hoe het benoemen van een defensieattaché en het aanhalen van de militaire banden met Iran zich tot de geopolitieke en militaire ambities van Iran in het Midden-Oosten verhoudt, met inbegrip van de wapenleveranties aan Hezbollah en de bedreigingen aan het adres van Israël.

Daarnaast willen de partijen een toelichting op de vraag hoe de benoeming zich verhoudt tot mogelijke aanscherping  van Europese sancties tegen Iran vanwege het ballistische raketprogramma. “Er moeten wel heel goede redenen zijn voor een vrij land om op dit moment de militaire banden aan te halen met Iran,” aldus fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. “Dat land is feitelijk een islamitische dictatuur waar mensen die anders denken geen leven hebben. Daar komt bij dat Iran een onruststoker is in het Midden-Oosten en terroristen ondersteunt. Als je dan uitgerekend nu de betrekkingen aanhaalt met zo’n land, roept dat grote vraagtekens op.” De SGP-website: “Onlangs bezocht minister Kaag Iran. Kort daarna ging de Nederlandse ambassadeur op bezoek bij de Iraanse minister van Defensie, generaal Amir Hatami. Dat kan geen toeval zijn.”

Naar aanleiding van onze berichtgeving reageerde ook de woordvoerder van minister Kaag, Herman van Gelderen. Zijn tekst leest u hier. Daarbij moet worden opgemerkt dat het NIW dagenlang heeft gewacht op antwoord vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat uiteindelijk slechts zeer summier reageerde op onze vele vragen. Aanvullende vragen van onze redactie aan het ministerie van Defensie, werden ondanks de ruime tijd die daarvoor stond, voor onze deadline niet beantwoord.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking