Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Demonstranten willen ‘de wereld zuiveren van Joden’
Nieuws

Demonstranten willen ‘de wereld zuiveren van Joden’

Redactie 07 februari 2024, 16:58
Demonstranten willen ‘de wereld zuiveren van Joden’

Niet alleen in Nederland wordt sinds 7 oktober de retoriek van activisten, academici, journalisten en politici steeds antisemitischer. Jodenhaat wordt wereldwijd steeds openlijker beleden door een combinatie van linkse en islamitische demonstranten, ook op plaatsen waar je dat misschien niet onmiddellijk zou verwachten.

Neem Portugal. Dat land heeft de afgelopen jaren juist tienduizenden Joden de nationaliteit verstrekt als gebaar dat iets moet goed maken van de verbanning van het Joodse volk in 1496. Reden waarom bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap van Boavista, een wijk van Porto, in recente jaren is gegroeid.

Maar in datzelfde Porto ontaardde deze week een demonstratie voor betaalbare woningen in een explosie van antisemitisme. De ook in ons land zo zichtbare combinatie van linkse en islamitische activisten zagen er dit weekend geen enkel probleem in de Joden de schuld te geven van de hoge huren in Porto.

Zouden de linkse betogers beseffen dat zij hun complottheorieën over de invloed van rijke Joden delen met neonazi’s?

‘Huur niet van zionistische huisbazen’ was een van de slogans van de betogers in een echo van nazi-retoriek uit de jaren 30. Gezien het feit dat er in heel Portugal ondanks de recente ontwikkelingen slechts 5000 Joden leven, is het belachelijk hen de schuld te geven van economische problemen. Zouden de linkse betogers niet beseffen dat zij dezelfde complottheorieën over de invloed van rijke Joden delen met fascisten en neonazi’s?

Andere demonstranten haalden de oorlog van Gaza erbij, opvallend bij een protest over huizenprijzen. Hoewel, in Nederland doet bijvoorbeeld Extinction Rebellion hetzelfde door antisemitisme te mengen in haar klimaatacties. ‘Wij willen een huis om in te wonen en een bevrijd Palestina,’ was in Porte op een spandoek te lezen. Op een andere werd Boavista ‘een zionistische hoofdstad genoemd’.

‘Ik wil geen huurder van zionistische moordenaars zijn’

Een gehoofddoekte vrouw droeg een spandoek waarop ‘Ik wil geen huurder van zionistische moordenaars zijn’ stond. Maar het verst ging een bord dat door een andere demonstrant werd meegedragen en waarop werd opgeroepen de wereld ’te zuiveren van Joden’ – een directe oproep tot de massamoord op het Joodse volk, zoals we die kennen uit de nazitijd.

Dat antisemitisme in zogenaamd progressieve kringen ook in Portugal steeds openlijker wordt beleden, bleek verder uit een recent artikel in de onlinekrant Esquerda (‘Links’), waarin huurverhogingen in Porto werden gekoppeld aan ‘Israëlisch kapitaal’. In datzelfde Porto was drie dagen na het Hamas-bloedbad op 7 oktober al een synagoge aangevallen, daarbij werden verwoestingen aangericht en muren beklad met anti-Israëlische en anti-Joodse leuzen.

Op de foto hierboven marcheren linkse en islamitische demonstranten samen tijdens een anti-Israëlmars in de Verenigde Staten – Foto: Ted Eytan

Opmerkingen (2)
Bas Fortuin 07 februari 2024, 18:44
Demonstranten willen ‘de wereld zuiveren van Joden’. Denken ze. Onbegrijpelijk is dat in 2024 vele Joden anti-Shem, anti-Torah zijn en daarom blijven wonen in verre landen waar het antisemitisme sinds 7/10/2023 de spuigaten uitloopt! JHWH/God de Allerhoogste kan het niet langer aanzien en zorgt nu door het wereldwijde antisemitisme dat Joodse mannen, vrouwen en kinderen zich eindelijk gaan afvragen...Wat heb ik nog te zoeken in een antisemitisch, Portugal, Nederland, Argentinië, Amerika, Canada, enz, als we al 75 jaar een eigen land hebben in Israël, een eigen God en Zijn Torah, een eigen Taal en Vlag, een eigen Leger hebben. Als de nu nog 7 miljoen buitenlandse Joden met hun kapitaal en hun florerende bedrijven Alijah maakt naar Eretz Israel dan is het Palestijns probleem snel opgelost.
Gerda Schrijver 08 februari 2024, 20:40
De vraag is, wonen er nog goede mensen in Portugal, die de Joden die wonen in een wijk als Boavista goed bejegenen? Zijn er nog goede Portugezen? Als ik alleen maar denk aan de houding van de Portugees Antonio Guterres t.o.v. Israel. Portugal is een antisemitisch land. Dramatisch voor de Joodse gemeenschap in Portugal. Wereldwijd een explosie van Jodenhaat. Vreselijk! Ja, G,d zal Zijn volk Zijn,oogappel terugbrengen naar Israel. Hij volvoert Zijn plan. En dan zullen zij komen uit alle landen zegt de Bijbel. De Torah zal uitgaan van Sion en uiteindelijk tot zegen zijn voor alle volken. Shalom
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *