Dienstplichtwet voor ultraorthodoxen… of verkiezingen!
Nieuws

Dienstplichtwet voor ultraorthodoxen… of verkiezingen!

Redactie 13 augustus 2018, 00:00
Dienstplichtwet voor ultraorthodoxen… of verkiezingen!
Yair Lapid

Yair Lapid tijdens persconferentie maandag

De Israëlische oppositieleider Yair Lapid van de liberale partij Yesh Atid heeft premier Netanyahu aangeboden een gelegenheidscoalitie te vormen om zo de nieuwe dienstplichtwet voor ultraorthodoxe Joden aan te kunnen nemen.

“Je hebt onze stem,” zei Lapid tijdens een persconferentie bij de rekruteringsbasis van de IDF nabij Tel Aviv. Ook zei Lapid dat Netanyahu zich niet weer zou hoeven ‘overgeven’ aan de charediem (ultraorthodoxe Joden). “We kunnen deze wet er door krijgen,” aldus de oppositieleider.

De nieuwe wet moet er voor zorgen dat meer ultraorthodoxe Joden zich bij het leger voegen. Momenteel worden jesjiva-studenten van de Talmoedscholen zo goed als uitgezonderd van de dienstplicht. Met de nieuwe wet moeten jaarlijks meer jesjiva-studenten zich gaan aanmelden bij het leger. Zo was het de bedoeling dat dit jaar 3348 ultra-orthodoxen zich zouden aansluiten bij de IDF en dat percentage elk jaar tussen de vijf en acht procent zou stijgen. In 2027 moeten er bijna 7000 jesjiva-studenten zich hebben aangesloten bij de IDF. In de wet staat ook dat als 85% van het jaarlijkse percentage niet is gehaald, de subsidies voor de Talmoedscholen drastisch zal worden teruggeschroefd.

Yakoov Lizman, de Israëlische minister van Gezondheid en de leider van Agudat Yisrael, onderdeel van de coalitiepartij United Torah Judaism, heeft zich fel uitgesproken tegen de wet en is niet van plan deze te steunen.

Premier Netanyahu kondigde op zondag aan zijn coalitiepartners aan dat wanneer de ultra-orthodoxe partijen geen compromis over de wet willen sluiten, er vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Daarbij gaf de premier een deadline van drie weken. Als er tijdens de volgende bijeenkomst van het kabinet geen deal is gemaakt over de wet, zal de vergadering worden gebruikt om een datum vast te stellen voor de volgende verkiezingen.

Momenteel zou Netanyahu ook zonder de steun van de ultra-orthodoxe partijen genoeg stemmen hebben van andere coalitiepartijen om de wet aan te nemen. De orthodoxe partijen hebben echter gedreigd uit de coalitie te stappen als de wet wordt aangenomen. Zonder die partijen komt Netanyahu uit op een minderheidscoalitie en zou de premier een regering moeten vormen met de oppositie of alsnog nieuwe verkiezingen moeten organiseren. Officieel staan de Israëlische verkiezingen pas voor november 2019 op de planning.

Netanyahu heeft nog niet gereageerd op het aanbod van  Lapid.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking