Dilemma’s en troost
Commentaar

Dilemma’s en troost

Esther Voet 26 juni 2024, 07:00
Dilemma’s en troost

Zou het anders zijn gelopen als op 10 maart tijdens de opening van het Holocaustmuseum niet locoburgemeester Rutger Groot Wassink aan de knoppen had gezeten, maar burgemeester Femke Halsema zelf? Dat is de vraag die je bekruipt na het doorspitten van een kleine tweehonderd documenten die het NIW ontving naar aanleiding van het verzoek dat wij bij de gemeente Amsterdam neerlegden in het kader van de Wet open overheid (Woo), voorheen de Wet openbaarheid van bestuur. Uit appberichten wordt duidelijk dat Halsema zich wel degelijk zorgen maakte over de overstemming van de speeches in de Esnoga door demonstranten buiten. Ze vond dat die het godshuis wel heel dicht waren genaderd. 

Ging het om laksheid? Onderschatting? Of stilzwijgend gedogen van de haatkoren? Achter intenties zullen we nooit komen, maar de reconstructie die wij uit de documenten opmaakten, toont een ongeluk in slow motion

En wat te denken van de verkiezingen in Frankrijk die Emmanuel Macron eensklaps uitschreef? Onze analyse toont aan dat Franse Joden voor een enorm dilemma staan: kiezen voor antizionistisch en antisemitisch links? Of voor uiterst rechts met een antisemitisch verleden? Want het vermoeden is dat de partij van Macron de tweede stemronde in de meeste districten niet zal halen.

Uiteraard geen week zonder de oorlog met Hamas. Maandag werd bekend dat Europese artsen daar 200 duizend kinderen willen redden van ‘een zekere hongerdood’. Hongersnood zou al sinds de inval van Israël dreigen. We leven nu eind juni. Daarom de vraag hoe realistisch die voorstelling van zaken is. En als die hongersnood écht dreigt, aan wie ligt dat dan? Er staan talloze containers met hulpgoederen klaar bij de Kerem Shalomovergang tussen Israël en de Strook, een grensovergang die regelmatig door Hamas wordt bestookt, en waarvandaan de distributie in Gaza zelf ook een enorm probleem blijkt te zijn. Niet in de laatste plaats omdat Hamas ‘alles is voor Bassie’ speelt. 

Is er dan niets positiefs te melden? Toch wel. Zo lijken de bezettingen op universiteiten hun beste tijd wel te hebben gehad. Het rondtrekkende activisten-circus wordt steeds kleiner en instellingen maken steeds vaker korte metten met de acties. En laat u niet verblinden door reportages op nationale tv die u willen doen geloven dat grote groepen Joden ‘antizionistisch’ aan het worden zijn. Wellicht is de wens de vader van de gedachte, maar wat columniste Alyssa Pais juist ziet, is dat een groot deel van de Nederlandse Joden in deze crisistijd terugkeert naar onze bronnen en onderling troost zoekt. Vluchten kan niet meer, schuilen kan nog wel. Dicht bij elkaar.

Opmerkingen (4)
Marc van den Oord 26 juni 2024, 10:13
Het is vrij algemeen bekent dat groen links zeer vervult is van de joden haat. Als deze meneer aan het roer heeft gestaan hoeft het ons niet te verbazen! Weet dat er een hele grote groep Nederlanders is die jullie steunen!
Gerda Schrijver 26 juni 2024, 13:31
Mooie woorden geschreven,.. Esther. Als ik denk aan troost en schuilen, dan denk ik persoonlijk aan onze Mezoeza, die we van onze lieve nicht uit Israel hebben opgestuurd gekregen. En dan de moeite die ze heeft gedaan voor het rolletje wat erin zit. Haar collega in Tel Aviv van het diamantdistrict, ging persoonlijk hiervoor naar een familielid (cohen-schrijver) in Jeruzalem. Vervolgens is de Mezoeza opgestuurd naar ons, naar Zeeland. Wat een rijkdom,.. de woorden uit Devarim 6. Deze geschreven Woorden Zijn de grootste schuilplek en troostbron, omdat het Woorden zijn van de Eeuwige.
tiki 26 juni 2024, 17:01
**Vluchten kan niet meer, schuilen kan nog wel, dicht bij elkaar** Prachtig geschreven want "Im ein ani li mi li" // Als wij het niet zelf doen, doet niemand het. Dát is intussen wel (alwéér) duidelijk! Of alles anders was gelopen als Mevr. Halsema aan de knoppen had gezeten, wie weet, Beide Groen Links politici staan w.b.t. Joodse interessen niet op de eerste rij en w.b.t. Israel verdwijnen ze per direkt achter de coulissen. In Franse polls blijken Joodse kiezers meer te huiveren voor een Linkse overwinning dan Marine le Penn..** Europese artsen willen 200 duizend kinderen redden van ‘een "zekere" hongerdood in Gaza** . Hoe is het toch mogelijk dat afgestudeerde intelligente mensen zulke idioten zijn? Antwoord: dát is wat de mix van Jodenhaat & indoctrinatie doen met de mens.....ze stompen je af & verstommen je.
Bas Fortuin 26 juni 2024, 21:51
Is er dan niets positiefs te melden? Toch wel Esther. Denk aan de vele vrienden van Israel wereldwijd die dagelijks bidden voor de Shalom van Jerusalem. In 1991 maakten mijn vrouw en ik een 3 weekse studiereis naar Israel. We kochten bij de Harari's in de King Davidstraat 10 een Deurharp met de tekst daarin gebrand: Gezegend zult gij zijn bij uw ingang en gezegend zult gij zijn bij uw uitgang. (Deuteronomium 28:6) Deze Harp werd 23 jr geleden aan de voordeur gemonteerd - iedere keer als de deur open of dicht gaat klinken de 4 balletjes op de snaren: Gezegend zijt gij.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *