Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Dodentrein op film

Redactie 12 augustus 2023, 18:00
Dodentrein op film

Er zijn filmbeelden opgedoken van de dodentrein uit Bergen-Belsen die bij het Duitse dorp Farsleben op 13 april 1945 bevrijd werd door Amerikaanse troepen. Foto’s van die gebeurtenis waren al eerder bekend, maar nu is in het nationaal archief in Washington een filmrol gevonden van het Amerikaanse leger dat de trein vol doodzieke Joodse geïnterneerden aantrof. Op de rol staan ook beelden van de ontmoeting tussen Amerikaanse en Russische troepen aan de oevers van de Elbe bij het nabijgelegen Maagdenburg. 

Vlak voor de aankomst van Engelse troepen in concentratiekamp Bergen-Belsen poogden de nazi’s het kamp leeg te halen met drie treintransporten. Een trein vol Nederlandse Joden werd door de Russen bevrijd in het Oost-Duitse Tröbitz. De andere trein wist Theresienstadt te bereiken, dat pas in mei 1945 werd bevrijd. Onder de bevrijde gevangenen in Farsleben bevonden zich Nederlanders. Inmiddels hebben enkele overlevenden zichzelf op de beelden herkend.   

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 13 augustus 2023, 08:35
Vlak voor de aankomst van Engelse troepen in concentratiekamp Bergen-Belsen poogden de nazi’s het kamp leeg te halen met drie treintransporten." Dankzij de de moed en het goede geheugen van Joodse overlevenden weten we hoe doortrapt gemeen, sadistisch de Duitse nazi's 1933-1945 zich onmenselijk misdragen hebben tegen 7 miljoen weerloze Joodse mannen, vrouwen en kinderen. Dankzij de vele Joodse overlevenden die de Duitsers een spiegel voorhielden en hun verhaal wereldkundig maakten durft geen Duitser meer te zeggen: Wir haben es nicht gewusst wat na de oorlog standaard gezegd werd. Duitsers beweerden dat ze niets geweten hadden van de vernietiging van het Joodse Volk. Dankzij de lawine aan boeken/brieven/biografieën van Joodse overlevenden van de nazi dodenkampen konden Joden hun verhaal vertellen met o.a. Psalm 52, 55, 58, 109, 149 in hun achterhoofd tegen die verwaande Duitsers die Hitler als hun god vereerden met geheven rechterhand. 29 april 1945: Berlijn brandde als een fakkel, toen dat antisemitische beest zelfmoord pleegde in zijn Bunker in Berlijn. Drie jaar later in Tel Aviv 14 mei 1948 proclameerde de Joodse Premier David Ben Goerion de Onafhankelijke Joodse Staat Israël. Deze Joodse Untermenschen volgens de nazi's, zal de God van Israel gaan maken toe HOOFD DER VOLKEN. Zie Deuteronomium 7 - Jeremia 31:7 - Zacharia 14 en Openbaring 14. Het beste komt nog met de komst van de Joodse Masjiach. Lees Maleachi hoofdstuk 4 en verheug u!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *